Tavukçuluk sektörünün kötü bir dönem geçirdiği, piliç etinde 14 aydır zararına satış yapıldığı ve 2008 yılının son 10 yılın en kötü yılı olduğu belirtildi.
Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu (STBP) ile Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Birliği (BESD-BİR) Başkanı Zuhal Daştan, 2008'in sektör açısından son 10 yılın en kötü yılı olduğunu söyledi. Tavukçuluk sektörünün kötü bir dönem geçirdiğini belirten Daştan, "Piliç etinde 14 aydır zararına satış yapılıyor. Kasım 2007'de başlayan fiyat düşüşü halen devam ediyor" diye konuştu.
En büyük etken tüketim daralmasıDaştan, artan üretim ve daralan tüketim nedeniyle zararına satışa devam ettiklerini, "zararına da olsa" önemli ölçüde ihracat yaptıklarını, böylece stokların şişmesini önlediklerini söyledi. Sektörün krizden de etkilendiğini ifade eden Daştan, "2008 yılının 1 Ocak'ından 31 Aralık'ına kadar sektörde hiçbir firma kar elde edemedi. Beyaz et üretimiyle uğraşan küçük veya büyük hiçbir firma 2008 için kar açıklayamaz, hepsi zarardır" dedi.
İflaslar yaşanabilirBir süre önce Köy- Tür Ege ve Kılıç Holding'e bağlı Mupi Tavukçuluk'un faaliyetlerini durdurduğunu anımsatan Daştan, "İflaslar inşallah olmaz ama dedikodular duyuyoruz. Böyle devam ederse olur. Herkes üretimini ve diğer şartları ayarladı. Dayanma süresini uzatıyoruz" şeklinde konuştu.
Depodaki mısır ihraç edilmesinToprak Mahsulleri Ofisinin elinde bu yıl yaklaşık bir milyon ton mısır bulunduğunu ifade eden Daştan, "(Bu mısır bu ülkeye fazla, bir kısmını ihraç edelim) düşünceleri var. Aman bunu yapmasınlar. Bu memleketin beyaz etçisinin, yumurta üreticisinin, yem ve nişasta sanayilerinin bu mısıra ihtiyacı var" diye konuştu."Yüzde 60 civarında küçüldük"Mudurnu Tavukçuluk'un marka sahibi ve Pak Piliç Yönetim Kurulu Başkanı Daştan, sektörde işten çıkarmalar da olduğunu belirterek, şöyle devam etti:"Biz iki vardiya çalışırken tek vardiyaya indik. 250 kişinin işine son vermek zorunda kaldık. Mudurnu Piliç olarak normalde haftanın 6 günü çalışıyor, pazar günleri tatil yapıyorduk. İlk defa çarşamba günleri de iş yerimiz kapalı. Böyle bir durum diğer bazı firmalarda da vardır. Biz yüzde 60 civarında küçüldük. Eskiden günde 130 bin hayvan keserken şimdi bu rakam 55-60 bine indi. Talep krizle birlikte azaldı. Maliyetlere dikkat edip, kılı kırk yararak üretim yapmaya devam ediyoruz. "
Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu (STBP) ile Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Birliği (BESD-BİR) Başkanı Zuhal Daştan, 2008'in sektör açısından son 10 yılın en kötü yılı olduğunu söyledi. Tavukçuluk sektörünün kötü bir dönem geçirdiğini belirten Daştan, "Piliç etinde 14 aydır zararına satış yapılıyor. Kasım 2007'de başlayan fiyat düşüşü halen devam ediyor" diye konuştu.
En büyük etken tüketim daralmasıDaştan, artan üretim ve daralan tüketim nedeniyle zararına satışa devam ettiklerini, "zararına da olsa" önemli ölçüde ihracat yaptıklarını, böylece stokların şişmesini önlediklerini söyledi. Sektörün krizden de etkilendiğini ifade eden Daştan, "2008 yılının 1 Ocak'ından 31 Aralık'ına kadar sektörde hiçbir firma kar elde edemedi. Beyaz et üretimiyle uğraşan küçük veya büyük hiçbir firma 2008 için kar açıklayamaz, hepsi zarardır" dedi.
İflaslar yaşanabilirBir süre önce Köy- Tür Ege ve Kılıç Holding'e bağlı Mupi Tavukçuluk'un faaliyetlerini durdurduğunu anımsatan Daştan, "İflaslar inşallah olmaz ama dedikodular duyuyoruz. Böyle devam ederse olur. Herkes üretimini ve diğer şartları ayarladı. Dayanma süresini uzatıyoruz" şeklinde konuştu.
Depodaki mısır ihraç edilmesinToprak Mahsulleri Ofisinin elinde bu yıl yaklaşık bir milyon ton mısır bulunduğunu ifade eden Daştan, "(Bu mısır bu ülkeye fazla, bir kısmını ihraç edelim) düşünceleri var. Aman bunu yapmasınlar. Bu memleketin beyaz etçisinin, yumurta üreticisinin, yem ve nişasta sanayilerinin bu mısıra ihtiyacı var" diye konuştu."Yüzde 60 civarında küçüldük"Mudurnu Tavukçuluk'un marka sahibi ve Pak Piliç Yönetim Kurulu Başkanı Daştan, sektörde işten çıkarmalar da olduğunu belirterek, şöyle devam etti:"Biz iki vardiya çalışırken tek vardiyaya indik. 250 kişinin işine son vermek zorunda kaldık. Mudurnu Piliç olarak normalde haftanın 6 günü çalışıyor, pazar günleri tatil yapıyorduk. İlk defa çarşamba günleri de iş yerimiz kapalı. Böyle bir durum diğer bazı firmalarda da vardır. Biz yüzde 60 civarında küçüldük. Eskiden günde 130 bin hayvan keserken şimdi bu rakam 55-60 bine indi. Talep krizle birlikte azaldı. Maliyetlere dikkat edip, kılı kırk yararak üretim yapmaya devam ediyoruz. "
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.