Yabancı bankalar hisse satıyor
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bankacılık sektöründe yabancıların hisse satmalarının söz konusu olduğuna işaret ederek, "Kendi evlerindeki bilanço yapıları ve yeni hukuki düzenleme onları böyle adım atmaya zorluyor" dedi
26.05.2012 00:00:00
YENİ MESAJ - İSTANBUL
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, sosyal destek hizmetleri kapsamında her aileden bir sosyal destek uzmanının sorumlu olacağını belirterek, "O ailenin gelirini, giderini, iş durumunu, o ailenin çocuklarının okula gidip gitmemesine bakacak. Aile devletin imkanlarından yararlanamıyorsa, o aileyi devletin imkanları ile buluşturacak. Türkiye'de 7-8 bin kişiyle tüm sosyal destek alması gereken ailelere ulaşmalarının mümkün olacak" dedi.
Babacan, Türkiye Katılım Bankaları Birliği'nin (TKBB) 11.Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'de katılım bankalarının finans sisteminin vazgeçilmez paraçası haline geldiğini belirtti. Babacan, 2005 yılı sonundaki düzenlemelerle katılım bankaları ile ticari bankaların mevduatını eşitlediklerini, rekabet noktasında eşit zemine ulaştırdıklarını vurguladı. Babacan, "Katılım bankalarının 2005 yılı sonunda 292 olan şube sayısı, bugün itibariyle 695'e çıktı. Personle sayısı 5 bin 747'den 14 bin 124'e çıkmış. Toplam bankacılık sektörümüze bakıldığında, toplam şubelerin yüzde 6.6'sı katılım bankalarına, istihdam edilen personelin 7.2'si katılım bankalarına ait" dedi.
Türkiye'de fakir ile zengin arasında uçurum azalmış!
Babacan, istihdam konusuna da değinirken, kriz döneminden bu yapan 3 milyon 700 bin kişiye ilave istihdam sağlandığını, OECD ülkelerinde zengir ve fakir arasındaki uçurumun artarken, Türkiye'de azaldığını savundu. Babacan, SPK'nın kira sertifikaları hakkındaki tebliğinin ise Nisan 2010'da yayınlandığını ve bunun özel sektörün önünün açılmasında önemli bir adım olduğunu belirten Babacan, ancak geçen yılın başında bu araçlarla ilgili getirilen vergi düzenlemelerinin asıl tetikleyici unsur olduğunu, "Bir bakım faizli enstrümanlarla, faizsiz enstrümanlar arasında vergi adaletini sağladığımızda doğal olarak zaten işin önü daha da açılmış oluyor" diye konuştu. Dünyada kira sertifikaları pazarının büyüklüğünün 170 milyar dolar olduğuna işaret eden Bakan Babacan, "Hazine'nin çıkartacağı kira sertifikaları da sektöre hem ilave bir enstrüman imkanı sağlayacak, hem de likidite yönetimine büyük esnekliklere sağlayacak. Hazine bunu çıkarttığı zaman özel sektör bu alanda daha geniş, rahat çalışma imkanı bulacak" dedi.
Yabancılar satıyor
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bankacılık sektöründe yabancıların hisse satmalarının söz konusu olduğuna işaret ederek, "Buradaki yatırımlarından memnun olmadıkları için değil, belki içleri kan ağlıyor ama kendi evlerindeki bilanço yapıları ve yeni hukuki düzenleme onları böyle adım atmaya zorluyor" dedi.
Babacan, Türkiye Katılım Bankaları Birliği'nin (TKBB) 11. Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, küresel krizde iki önemli sorun alanı olduğunu belirterek, bu iki sorun alanını bankacılık sektörü ve ülkelerin kamu borç yükü olarak sıraladı.
Her aileyi bir uzman kontrol edecek!
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, aile hekimliği uygulaması gibi her aileden bir sosyal destek uzmanının sorumlu olacağını belirtti. Hükümetin sosyal destek hizmetleri kapsamında, asgari ücret alan bir vatandaşın evli ve üç çocuğu olduğunda artık ondan vergi alınmadığını (şu an alınıyor, böyle bir yasal düzenleme henüz çıkmadı!) öne süren Bakan Babacan, ayrıca üzerinde çalıştıkları "sosyal destek uzmanları sistemi" konusunda ise şu bilgileri verdi: "Tıpkı aile hekimliği uygulamasında olduğu gibi, her aileden sorumlu bir sosyal destek uzmanı olacak. O ailenin geliri-gideri, çalışanlaın iş durumunu, o ailenin çocuklarının okula gidip gitmemesi gibi herşeyine bakacak. O aile, devletin imkanlarından yararlanamyor ise o aileyi devlet imkanları ile buluşturacak. Bizim hesabımıza göre yaklaşık 7 - 8 bin kişiyle Türkiye'de tüm sosyal destek alması gereken ailelere ulaşmamız mümkün olabilecek."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.