logo
21 EKİM 2026

21. yüzyılın toplumsal sözleşmesi küresel gündemde

Sanayi Devrimi'nin ardından şekillenen; ömür boyu istihdam, emeklilik güvencesi ve geleneksel sosyal güvenlik modellerine dayalı toplumsal düzen çağa ayak uydurmakta zorlanıyor

21.10.2026 01:07:00
Yaşar Cebesoy
 
21. yüzyılın toplumsal sözleşmesi küresel gündemde
21. yüzyılın toplumsal sözleşmesi küresel gündemde
Sanayi Devrimi'nin ardından şekillenen; ömür boyu istihdam, emeklilik güvencesi ve geleneksel sosyal güvenlik modellerine dayalı toplumsal düzen çağa ayak uydurmakta zorlanıyor.

Yapay zekanın iş gücünü dönüştürdüğü, iklim krizinin günlük yaşamı tehdit ettiği ve ekonomik eşitsizliklerin derinleştiği 21. yüzyılda, dünya genelinde devletler, uluslararası kuruluşlar ve sivil toplum yeni bir "Toplumsal Sözleşme" arayışına girdi.

Sanayi toplumunun ihtiyaçlarına göre tasarlanan mevcut kamu politikalarının, günümüzün dinamik risklerine yanıt veremediği konusunda uzmanlar hemfikir. Avrupa'dan Latin Amerika'ya kadar uzanan geniş bir coğrafyada, birey, devlet ve sermaye arasındaki dengenin yeniden kurulması hedefleniyor.







Küresel Krizler Yeni Bir Modeli Zorunlu Kılıyor

Dünya genelinde toplumsal yapıyı sarsan ve reform taleplerini tetikleyen temel dinamikler üç ana başlıkta toplanıyor:

Yapay Zekâ ve Güvencesiz İş Gücü: Serbest zamanlı ve dijital platformlar üzerinden yürütülen iş modelleri, geleneksel sendikalaşma ve sosyal güvenlik haklarını etkisizleştiriyor. Güvencesiz çalışma koşulları, özellikle genç nesil üzerinde ciddi bir gelecek kaygısı yaratıyor.

İklim Krizi ve İklim Göçleri: Küresel ısınma ve çevre felaketleri, çevresel bir sorun olmanın ötesine geçerek temel bir insan hakkı meselesine dönüştü. Çevresel yıkımlardan en çok etkilenen kesimler, adil bir "Yeşil Dönüşüm" talep ediyor.

Demografik Kırılmalar: Bir yanda yaşlanan nüfusuyla sosyal güvenlik sistemleri zorlanan Batı toplumları, diğer yanda genç nüfusuna nitelikli eğitim ve barınma olanağı sunmakta zorlanan gelişmekte olan ülkeler bulunuyor.







Avrupa ve Dünyadan Somut Adımlar

Farklı coğrafyalar, çağın gereklerine uygun politikaları uygulamaya koyarak yeni toplum modelinin adımlarını atıyor:

Avrupa Birliği (AB) – "Adil Geçiş" ve Sosyal Haklar: AB, Sosyal Haklar Sütunu ve Avrupa Yeşil Mutabakatı aracılığıyla yeşil dönüşümün ekonomik yükünü alt gelir gruplarının üstlenmesini engellemeyi amaçlıyor. İspanya, Belçika ve Portekiz gibi ülkelerde uygulanan haftalık 4 gün çalışma denemeleri ve "dijital bağlantıyı kesme hakkı" bu dönüşümün somut örnekleri arasında.







Kuzey Avrupa'da "Esenlik Ekonomisi": Finlandiya ve İskoçya gibi ülkeler, bireylerin temel yaşam standartlarını garanti altına almayı hedefleyen "Evrensel Temel Gelir" (UBI) denemeleri ve insani gelişmeyi merkeze alan "Esenlik Ekonomisi" modellerini ön plana çıkarıyor.

Latin Amerika'da Kamusal Hak Arayışı: Şili ve Kolombiya'daki toplumsal hareketler; sağlık, eğitim ve emeklilik sistemlerinin kamu denetiminde yeniden yapılandırılması talebiyle yeni anayasa ve toplumsal sözleşme süreçlerini başlattı.

Asya-Pasifik'te Yetkinlik Dönüşümü: Güney Kore ve Japonya gibi ülkeler, yapay zekâ nedeniyle oluşabilecek istihdam kayıplarına karşı "Hayat Boyu Yeniden Yetkinlik Kazanma" programlarını devlet politikası haline getiriyor.







Yeni Sözleşmenin 4 Temel Taşı

Uzmanlara göre 21. yüzyılın toplumsal sözleşmesi şu ana ilkeler üzerine inşa edilmeli:

Evrensel Sosyal Güvenlik: Çalışma biçiminden bağımsız olarak her bireyin barınma, gıda ve temel sağlık hizmetlerine erişiminin güvenceye alınması.

Dijital Vatandaşlık ve Veri Hakları: Bireylerin kişisel verileri üzerinde hak sahibi olması ve yapay zekâ etiğinin yasal zemine oturtulması.

İklim Adaleti: Çevre politikaları uygulanırken alt gelir gruplarının ve sanayi çalışanlarının ekonomik olarak korunması.

Kesintisiz Eğitim: Eğitimin gençlik dönemiyle sınırlı kalmayıp tüm yaşama yayılan bir kamu hizmetine dönüştürülmesi.







"Devlet Güvenlik Ağı Değil, Güçlendirici Olmalı"

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Birleşmiş Milletler (BM) temsilcileri, toplumsal kutuplaşmanın ve kurumlara duyulan güven kaybının önüne geçilmesinin yolunun bu dönüşümden geçtiğini vurguluyor.

Yeni toplumsal sözleşme anlayışı, devleti sadece kriz anlarında devreye giren pasif bir "güvenlik ağı" olarak değil; bireyleri değişen dünya şartlarına karşı dirençli kılan, yetkinleştiren ve destekleyen aktif bir yapı olarak tanımlıyor.

Konya'da okul çevrelerinde sıkı denetim: 25 bin 528 kişi sorgulandı

Konya'da okul ve çevrelerinde yürütülen denetimlerde 25 bin 528 kişi sorgulanırken, aranan 9 kişi yakalandı. Denetimlerde 4 bin 123 okul servis aracı ve 2 bin 688 iş yeri kontrol edildi

20.10.2026 11:33:00
İHA
 
Konya'da okul çevrelerinde sıkı denetim: 25 bin 528 kişi sorgulandı
Konya'da okul çevrelerinde sıkı denetim: 25 bin 528 kişi sorgulandı
Konya'da öğrencilerin huzur ve güven içerisinde eğitim alabilmesi amacıyla okul ve çevrelerindeki denetimler aralıksız sürdürülüyor. Konya Valiliği öncülüğünde, Konya İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince yürütülen çalışmalarda 726 okul kolluk görevlisi görev yapıyor.






2026-2027 eğitim öğretim yılının başlamasının ardından il genelinde gerçekleştirilen denetimlerde, okul çevrelerinde şüpheli şahıslar, servis araçları ve iş yerleri kontrol edildi. Uygulamalarda toplam 25 bin 528 kişi sorgulanırken, aranan 9 kişi yakalandı. Ekipler ayrıca 4 bin 123 okul servis aracını ve 2 bin 688 iş yerini denetledi.








Kurallara uymayanlara işlem yapıldı

Okul çevrelerinde gerçekleştirilen kontrollerde, öğrencilerin güvenliğini tehdit edebilecek unsurlar titizlikle incelendi. Kurallara aykırı faaliyetlerde bulunduğu tespit edilen servis araçları ve iş yerleri hakkında gerekli idari işlemler uygulandı. Emniyet ekipleri, denetimlerin yanı sıra okul güvenliğine yönelik bilinçlendirme çalışmalarına da ağırlık verdi. Çocuk Şube Müdürlüğü koordinesinde gerçekleştirilen faaliyetler kapsamında 35 özel güvenlik görevlisine, 615 okul bahçe görevlisine ve 825 Milli Eğitim Müdürlüğü personeline eğitim, seminer ve bilgilendirme çalışmaları yapıldı. 






Çocuk ve Gençler Sosyal Koruma ve Destek Programı (ÇOGEP) kapsamında ise 3 bin 859 öğrenciye "Akran Nezaketi ve Kişisel Güvenlik" konulu seminerler verildi. Çalışmalarla öğrencilerin kişisel güvenlik bilincinin artırılması hedeflendi.








Konya İl Emniyet Müdürlüğü, çocukların güvenli bir eğitim ortamında geleceğe hazırlanması amacıyla okul ve çevrelerindeki denetimlerin, önleyici çalışmaların ve bilinçlendirme faaliyetlerinin kararlılıkla sürdürüleceğini bildirdi.

Gaziantep'te 5,6 milyon TL'lik silahlı ve biber gazlı kuyumcu soygunu

Gaziantep'te silah ve biber gazıyla kuyumcuya giren 3 şüpheli, yaklaşık 5 milyon 600 bin TL değerindeki 850 gram altın çalarak kayıplara karıştı. Şüphelilerin kuyumcuya gelme, silah ve biber gazıyla kuyumcuyu soyma anları güvenlik kamerasına saniye saniye yansıdı

19.10.2026 13:01:00
İHA
 
Gaziantep'te 5,6 milyon TL'lik silahlı ve biber gazlı kuyumcu soygunu
Gaziantep'te 5,6 milyon TL'lik silahlı ve biber gazlı kuyumcu soygunu
Olay, Şahinbey ilçesi Perilikaya Mahallesi'nde bulunan bir kuyumcu dükkanında meydana geldi. İddiaya göre, kimlikleri henüz belirlenemeyen 3 şüpheli, araçla geldikleri kuyumcu dükkanına silah ve biber gazıyla girdi.






5 milyon 600 bin TL değerinde 850 gram altın çaldılar

Şüpheliler, iş yerinde bulunan kuyumcu M.E.'ye biber gazı sıktıktan sonra silahla tehdit ederek yaklaşık 5 milyon 600 bin TL değerindeki 850 gram altını çaldı. Soygunun ardından şüpheliler, geldikleri araçla kayıplara karıştı. Çevredekilerin ihbarı üzerine bölgeye çok sayıda polis ekibi sevk edildi. Polis ekipleri çevrede güvenlik önlemi alırken, şüphelilerin yakalanması için çalışma başlatıldı.








Silahlı ve biber gazlı kuyumcu soygunu saniye saniye kamerada

Şüphelilerin kuyumcuya gelme, silah ve biber gazıyla kuyumcuyu soyma ve sonrasında aynı araçla kaçma anları güvenlik kamerasına saniye saniye yansıdı. Görüntülerde, şüphelilerin kuyumcuya gelme anı, içeri girerek kuyumcuyu etkisiz hale getirme ve altınları çalma anları ile kuyumcunun uzun süre soygunculara direnmeye çalıştığı anlar yer aldı.
Kaçan soyguncuları yakalama ve olayla ilgili soruşturma sürüyor.






Lodosun batırdığı tekneler vinçle denizden çıkarılıyor

Bursa'nın Gemlik ilçesi ile Kumla Sahili'nde etkili olan şiddetli lodos nedeniyle batan tekneler, vinç yardımıyla denizden çıkarılmaya başlandı

19.10.2026 12:56:00
İHA
 
Lodosun batırdığı tekneler vinçle denizden çıkarılıyor
Lodosun batırdığı tekneler vinçle denizden çıkarılıyor
Bursa'nın Gemlik ilçesinde etkili olan fırtına, Gemlik ve Kumla sahillerinde büyük hasara yol açmış, dalgaların yükselmesiyle kıyıda bağlı bulunan çok sayıda küçük tekne su alarak batmıştı.






Fırtınanın ardından teknelerini kurtarmak için harekete geçen tekne sahipleri, bugün vinç yardımıyla denizden çıkarma çalışmalarına başladı. Ekiplerin çalışmaları sırasında batan tekneler vinçle sudan kaldırılarak kıyıya alındı.








Şiddetli lodosun yol açtığı hasarın boyutu teknelerin sudan çıkarılmasıyla daha net ortaya çıkarken, yaşanan olay balıkçıları ve tekne sahiplerini mağdur etti.

Bursa'da pilav gününde 100 kişi hastanelik oldu

Bursa'nın İnegöl ilçesinde düzenlenen geleneksel pilav günü etkinliğinde ikram edilen tavuklu pilavı yiyen yaklaşık 100 kişi, mide bulantısı ve kusma şikâyetleriyle hastaneye başvurdu

19.10.2026 05:00:00
İHA
 
Bursa'da pilav gününde 100 kişi hastanelik oldu
Bursa'da pilav gününde 100 kişi hastanelik oldu
Edinilen bilgiye göre, İnegöl ilçesine bağlı kırsal Çitli Mahallesi'nde hayatını kaybeden vatandaşları dualarla anmak ve birlik beraberliği pekiştirmek amacıyla 2. Geleneksel Mevlid-i Şerif ve Pilav Günü etkinliği düzenlendi. Mahalle sakinlerinin yanı sıra çevre mahallelerden de çok sayıda kişinin katıldığı etkinlikte yaklaşık bin kişiye tavuklu pilav ikram edildi.








Etkinliğin ardından yaklaşık 3 saat geçtikten sonra bazı vatandaşlarda mide bulantısı ve kusma şikâyetleri görülmeye başladı. Rahatsızlanan vatandaşlar İnegöl Devlet Hastanesi'ne başvurdu. Hastaneye başvuranların sayısının yaklaşık 100'e ulaştığı öğrenildi.








Yaşanan olayla ilgili jandarma ekipleri tarafından inceleme başlatıldı. Tavuklu pilavdan kaynaklı gıda zehirlenmesi şüphesi üzerinde durulurken, olayın kesin nedeninin yapılacak incelemelerin ardından netlik kazanması bekleniyor.








Siirt'te gıda zehirlenmesi şüphesi: Hastaneye kaldırılanların sayısı 88'e yükseldi

Siirt'in Kurtalan ilçesinde gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırılan kişi sayısı 88'e yükseldi. Rahatsızlanan kişilerin büyük çoğunluğunun öğrenci olduğu öğrenilirken, olayla ilgili işletme sahibi gözaltına alındı

17.10.2026 11:51:00
İHA
 
Siirt'te gıda zehirlenmesi şüphesi: Hastaneye kaldırılanların sayısı 88'e yükseldi
Siirt'te gıda zehirlenmesi şüphesi: Hastaneye kaldırılanların sayısı 88'e yükseldi
Edinilen bilgilere göre, Kurtalan ilçesine bağlı Kayabağlar beldesinde gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye başvuranların sayısında artış yaşandı. Konuya ilişkin Kurtalan Kaymakamlığından yapılan açıklamada, gıda zehirlenmesi şüphesiyle sağlık kuruluşlarına başvuran kişi sayısının 88'e ulaştığı bildirildi.






Açıklamada, başvuran kişilerden 77'sinin öğrenci, 11'inin ise sivil vatandaş olduğu belirtilerek, "55 kişiye ayakta tedavi uygulanmış, 33 kişi ise hastanede yatarak tedavi altına alınmıştır. İlk incelemelerde, rahatsızlanan kişilerin bir kısmının Kayabağlar beldesinde faaliyet gösteren bir işletmeden alınan tavuk dürümü tükettiği belirlenmiştir. Tavuk dürümlerin bir kısmının okul kantininden paketli olarak, bir kısmının ise doğrudan işletmeden satın alındığı öğrenilmiştir" ifadelerine yer verildi.








İşletme sahibi gözaltında

Olayın kesin nedeninin belirlenmesi amacıyla numunelerin alındığı vurgulanan açıklamada, başlatılan adli soruşturma kapsamında ilgili işletme sahibinin gözaltına alındığı kaydedildi. İlgili sağlık kuruluşlarında vatandaşların muayene, tedavi ve takip işlemlerinin titizlikle yürütüldüğü, sürecin kurumlar arası koordinasyonla takip edildiği ve gelişmeler hakkında kamuoyunun bilgilendirileceği belirtildi.

Isparta'da tarım işçilerini taşıyan midibüs ile tır çarpıştı: 17 yaralı

Isparta'nın Keçiborlu ilçesinde tarım işçilerini taşıyan midibüs ile tırın çarpışması sonucu 17 kişi yaralandı

17.10.2026 03:00:00
İHA
 
Isparta'da tarım işçilerini taşıyan midibüs ile tır çarpıştı: 17 yaralı
Isparta'da tarım işçilerini taşıyan midibüs ile tır çarpıştı: 17 yaralı
Kaza, saat 18.50 sıralarında Keçiborlu-Afyonkarahisar-Sandıklı yolu üzerindeki Keçiborlu-Uluborlu kavşağında meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, mevsimlik tarım işçilerini taşıyan 32 AEY 751 plakalı servis midibüsü, aynı yönde seyreden 15 AEV 417 plakalı tıra arkadan çarptı. Kazada servis aracında bulunan 17 kişi yaralanırken, tır sürücüsü kazayı yara almadan atlattı. Ambulanslarla hastanelere sevk edilen yaralıların hayati tehlikesinin bulunmadığı öğrenildi.








Isparta Valisi Abdullah Erin, kaza yerinde incelemelerde bulunarak, yetkililerden bilgi aldı. Vali Erin, yaptığı açıklamada kazanın ardından polis, jandarma, acil sağlık, AFAD, UMKE ve itfaiye ekiplerinin hızla olay yerine sevk edilerek, müdahalede bulunduğunu belirtti. Yaralı 17 kişinin hastanelere sevklerinin ivedilikle sağlandığını aktaran Erin, "Çok şükür, yaralılarımızdan hayati tehlikesi bulunan vatandaşımız yoktur" ifadelerini kullandı.








Vali Erin, yaralılara geçmiş olsun dileklerini ileterek, acil şifa temennisinde bulundu.

6,2 milyarlık para trafiğinde 29 şüpheli tutuklandı

Yasa dışı bahis ve kumar sitelerine para transferlerine aracılık ettikleri iddia edilen şüphelilere yönelik 16 ilde düzenlenen eş zamanlı operasyonda gözaltına alınan 34 şüpheliden 29'u tutuklanarak cezaevine gönderildi. Şüphelilerin hesaplarında 2023-2025 yılları arasında 6 milyar 235 milyon 761 bin 905 liralık para hareketi tespit edildi

17.10.2026 01:00:00
İHA
 
6,2 milyarlık para trafiğinde 29 şüpheli tutuklandı
6,2 milyarlık para trafiğinde 29 şüpheli tutuklandı
Gebze Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 7258 Sayılı Kanun'a muhalefet suçuna ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığının raporu doğrultusunda bazı şahısların kişisel ve şirket hesapları üzerinden yasa dışı bahis ve kumar siteleriyle bağlantılı para transferlerine aracılık ettikleri belirlendi.








Kocaeli İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gerçekleştirilen mali analiz ve incelemelerde, aralarında ortaklık bağı bulunmayan 11 şirketin sahibi olduğu belirlenen 36 şüpheli tespit edildi. Şüphelilerin 2023-2025 yılları arasındaki kişisel ve şirket hesap hareketlerinin incelenmesi sonucunda 722 bin 235 işlemde toplam 6 milyar 235 milyon 761 bin 905 liralık para hareketi olduğu ortaya çıkarıldı.









Soruşturma kapsamında Kocaeli, İstanbul, İzmir, Antalya, Aydın, Bursa, Bingöl, Diyarbakır, Erzurum, Karaman, Karabük, Samsun, Mardin, Muş, Uşak ve Hakkari'de belirlenen adreslere eş zamanlı operasyon düzenlendi. Şüphelilerin ikamet ve iş yerlerinde yapılan aramalarda çok sayıda dijital materyalin yanı sıra 5 gram esrar ve 120 fişek ele geçirildi. Operasyonda 34 şüpheli yakalanarak gözaltına alındı. 







Şüphelilerden birinin ceza infaz kurumunda bulunduğu, birinin ise yurt dışında olduğu tespit edildi. Firari durumda bulunan şüphelinin yakalanmasına yönelik çalışmalar sürerken, adliyeye sevk edilen şüphelilerden 29'u tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Elazığ'da oluşan çukura ekiplerden önlem

Elazığ'ın Kovancılar ilçesinde yağışlardan sonra yaklaşık 15 metre derinliğinde çukur oluştu. İtfaiye ve zabıta ekipleri çukur etrafında önlem aldı

14.10.2026 12:10:00
İHA
 
Elazığ'da oluşan çukura ekiplerden önlem
Elazığ'da oluşan çukura ekiplerden önlem
Edinilen bilgiye göre, bölgede etkili olan yağışların ardından Kovancılar ilçesi İsmetpaşa Mahallesi'nde dün gece yaklaşık 15 metre derinliğinde bir çukur oluştu.






Çukuru gören vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine zabıta ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Ekipler çukurun etrafında ve üzerinde güvenlik önlemi alarak durum AFAD'a bildirildi. 






Yapılan ilk incelemelerde, yaklaşık 15 metrelik göçüğün eski bir su kuyusundan kaynaklanmış olabileceği değerlendirildi.








Olayın kesin nedeninin belirlenmesi için incelemelerin sürdüğü bildirildi.






logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2026

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.