logo
28 TEMMUZ 2026

Allah Resulünün dilinden Hz. Ali -22-

Kim, Bana iman edip Beni tasdik ederse, Ali b. Ebi Tâlib’in velayetini de kabul etmesi gerekir

06.06.2026 00:16:00
Haber Merkezi
 
Allah Resulünün dilinden Hz. Ali -22-
Allah Resulünün dilinden Hz. Ali -22-
267- Muhammed b. Fuzayl, Ebu'l Hasan'dan şöyle nakletmiştir: "Ali'nin velayeti peygamberlere ait "suhuf"un hepsinde yazılıdır. Allah seçtiği her peygamberi Muhammed'in nübüvveti ve Ali'nin vesayeti (vasiliği) ile göndermiştir."

268- "Ali, Allah'ın Resulü'nden sonra insanlara onların kendilerinden daha evlâdır. (Onların üzerinde aynı Resulüllah gibi tasarruf ve velayet hakkına sahiptir)."







269- "Kim, Bana iman edip Beni tasdik ederse, Ali b. Ebi Tâlib'in velayetini de kabul etmesi gerekir. Zira O'nun velayeti, Benim velayetim, Benim velayetim ise Allah'ın velayetidir."

270- İbn Abbas, Resulüllah'tan şöyle nakletmiştir: "Allah buyurmuştur ki: Eğer insanların hepsi Ali'nin velayeti üzerinde birleşselerdi, Ben, Cehennem ateşini yaratmazdım."

271- Câbir b. Abdillah'tan rivayet edildiğine göre Resulüllah şöyle buyurdu: "Kim (Cennette) Halil'in ev komşusu olmak ve (Cehennem) ateşinin hararetinden korunmak istiyorsa Ali b. Ebi Tâlib'in velayetini kabul etsin."







272- "Ey insanlar, kim asla kopmayan ürvetü'l-vüska'ya (Allah'ın sağlam kulpuna) sarılmak istiyorsa, Ali b. Ebi Tâlib'in velayetine sarılsın. Zira hiç kuşkusuz, O'nun velayeti Benim velayetimdir ve O'na itaat etmek, Bana itaat etmektir."

273- İmam Câfer-i Sâdık'tan Allah Teala'nın, "Müjde ver iman edenlere; onlar Rab'lerinin yanında sarsılmaz ayaklara sahip olacaklar" (Yunus: 2) ayetinin tefsirinde şöyle nakledilmiştir: "Yani Ali'nin velayetiyle…"

274- "Kim, Benden sonra kurtuluşa ermek ve fitnelerden selametle kalmak istiyorsa, Ali b. Ebi Tâlib'in velayetine sarılsın.

Zira hiç kuşkusuz O en büyük sıddık ve en yüce fâruktur. O, Benden sonra her müslümanın imamıdır.

Kim dünyada O'na uyarsa, Benim Kevser havuzumun başında Bana varacaktır.

Kim de, O'na muhalefet ederse Kevser havuzunu ve Beni görmeyecektir. Benim önümden kayıp gidecek ve sol taraftan onu (Cehennem) ateşine götüreceklerdir."







275- İbn Zarif, İmam Muhammed Bâkır'dan, o da Resulüllah'tan şöyle nakletmektedir:

"Bilin ki Cebrail Bana gelerek şöyle dedi: Ey Muhammed, Rabb'in Sana Ali b. Ebi Tâlib'in sevgisini emretmektedir."

276- Yine Câbir, İmam Muhammed Bâkır'dan, o da Resulüllah'tan şöyle nakletmektedir:

"Ali'nin velayetini terk edip O'nun faziletini inkar edenler ve düşmanlarına destek çıkanlar, eğer bu durum üzere ölürlerse İslam'dan dışarı çıkmış sayılırlar."







277- İbn Mesu'd diyor ki: "Resulüllah'ı gördüm ki, Ali'nin elinden tuttu ve şöyle buyurdu: Bu her mü'minin velisidir. Ben de, O'nun velisiyim."

278- Selman-ı Farisi ve Ebuzer Gifari, Resulüllah'tan şöyle nakletmiştir: "Ben, kimin velisi isem, Ali de O'nun velisidir ve Ben, kimin imamı isem, Ali de onun imamıdır."

279- Uzun bir hadisin bir bölümünde Resulüllah'tan şöyle nakledilmiştir: "Sizden hanginiz Allah'a ve Ali b. Ebi Tâlib'in velayetine razı olarak sabahlarsa muhakkak Allah'ın korku ve azabından emanda kalır."







280- İmam Câfer-i Sâdık babasından, o da babalarından şöyle nakletmişlerdir: Bir gün Resulüllah ashabına hitaben buyurdu ki:

"Ey Benim ashabım, hiç kuşkusuz Allah (celle celalühu) size, Ali b. Ebi Tâlib'in velayetini ve O'na uymayı emrediyor, zira Benden sonra sizin veliniz ve imamınız O'dur, O'na muhalefet etmeyin, ondan ayrılmayın ki yolunuzu şaşırırsınız." (Kaynaklar için bakınız Prof. Dr. Haydar Baş İmam Ali eseri)

Jandarmadan orman yangınlarına karşı dron destekli devriye

Gaziantep'te jandarma ekiplerince orman yangınlarına karşı bilgilendirme ve devriye faaliyeti icra edildi

28.07.2026 11:18:00
İHA
 
Jandarmadan orman yangınlarına karşı dron destekli devriye
Jandarmadan orman yangınlarına karşı dron destekli devriye
İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, artan hava sıcaklıkları ve orman yangını riskine karşı önleyici tedbirlerini yoğunlaştırdı. Resmi ve sivil unsurlardan oluşan jandarma timleri, özellikle parklar, piknik alanları ve ormanlık bölgelerde vatandaşları bilgilendirdi. Vatandaşlardan yangına sebebiyet verebilecek davranışlara karşı dikkatli olunması istendi.






Muhtemel yangın riskine karşı havadan dronlarla karadan yaya ve araçlı devriyelerle etkin kontrol sağlanarak piknik alanlarında ateşin tamamen söndürülmesi, çöp, cam şişe ve benzeri materyallerin doğaya bırakılmaması hususlarında uyarılarda bulunuldu.













Dron saldırılarında hasar alan bir gemi daha Trabzon'a geldi

Karadeniz'de ticari gemilere yönelik tırmanan dron saldırılarının ardından isabet alan bir sivil ticaret gemisi daha hasarlı şekilde Trabzon açıklarına demirledi

27.07.2026 11:32:00
İHA
 
Dron saldırılarında hasar alan bir gemi daha Trabzon'a geldi
Dron saldırılarında hasar alan bir gemi daha Trabzon'a geldi
Karadeniz'deki uluslararası sularda ve liman yaklaşımlarında ticari nakliye gemilerini hedef alan insansız hava aracı (İHA) saldırıları, bölgedeki deniz güvenliğini en üst seviyede alarma geçirdi. Son günlerde Rusya ve Ukrayna arasındaki çatışma ekseninde tırmanan karşılıklı dron operasyonları, sivil deniz taşımacılığını doğrudan vurdu.






Rusya'nın Taman Limanı'ndan yüklediği kömürü Trabzon'a ulaştırmak üzere yola çıkan İstanbul liman kütüğüne kayıtlı Mv Reyhan Sarı kuru yük gemisi, Novorossiysk açıklarında peş peşe iki dron saldırısının hedefi oldu. Saldırı sırasında bacasından ve yaşam mahallinden ağır darbe alan Türk bayraklı geminin makine dairesinde görevli 54 yaşındaki Türk personel Savaş Çakar hayatını kaybederken, yaralanan mürettebat Sahil Güvenlik helikopterleriyle Samsun'a getirilerek tedavi altına alınmıştı.








Öte yandan, sadece kuru yük gemileri değil, Karadeniz'de seyreden enerji tankerleri de İHA saldırılarından kaçamadı. Karadeniz açıklarında dron saldırısına uğrayarak güvertesinde yangın çıkan Panama bayraklı Gas Nero isimli LPG tankeri ile kimyasal taşıyan diğer bazı ticaret gemileri, Samsun Liman Başkanlığı koordinasyonundaki acil müdahalelerin ardından onarım ve sığınma amacıyla Trabzon kıyılarına yönlendirildi. LPG tankeri Gas Nero onarım işlemleri için Trabzon'un Sürmene ilçesi açıklarında güvenli bölgeye demirletildi.








Bu iki geminin dışında Karadeniz'de dron saldırısına uğrayan bir LPG tankeri daha Trabzon'a gelerek Akçaabat ilçesinin Söğütlü mahallesi açıklarına demirledi. Geminin hem burun hem de kaptan köşkünden saldırıya maruz kaldığı gözlendi.

Kastamonu'da sağanak kabusa döndü: 12 kişi tahliye edildi, 6 köy yolu ulaşıma kapandı

Kastamonu'da etkili olan kuvvetli sağanak nedeniyle Cide ilçesinde 12 kişi tedbir amacıyla tahliye edilirken, Doğanyurt ilçesinde ise heyelan nedeniyle 6 köy yolu ulaşıma kapandı. Kent genelinde 112 Acil Çağrı Merkezine 239 ihbar ulaştığı bildirildi

27.07.2026 01:00:00 / Güncelleme: 27.07.2026 05:11:51
İHA
 
Kastamonu'da sağanak kabusa döndü: 12 kişi tahliye edildi, 6 köy yolu ulaşıma kapandı
Kastamonu'da sağanak kabusa döndü: 12 kişi tahliye edildi, 6 köy yolu ulaşıma kapandı
Meteoroloji Genel Müdürlüğünün "83" ve "85" numaralı meteorolojik uyarılarının ardından Kastamonu Valiliği koordinasyonunda tüm Türkiye Afet Müdahale Planı grupları teyakkuza geçirildi. Kuvvetli sağanağın ardından Cide başta olmak üzere Doğanyurt, İnebolu ve Şenpazar ilçelerinde 112 Acil Çağrı Merkezine toplam 239 ihbar yapıldı. Cide Belediyesine de 170'ten fazla ihbar ulaştı






Cide ilçesinde sabah saat 04.00 sıralarında meydana gelen taşkında ev, iş yeri ve depoları su bastı. Bazı araçlar su birikintilerinin içinde kaldı. İlçede tedbir amacıyla elektrik kesintisi uygulanırken, Orman İşletme Müdürlüğünde kriz merkezi kuruldu. Tedbir amacıyla evlerinden tahliye edilen 12 kişi, Turizm Otelcilik Uygulama Oteli ile Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı öğrenci yurtlarına yerleştirildi. Vatandaşların beslenme ihtiyaçları otel ve Türk Kızılay tarafından karşılandı. Yoğun yağışın ardından meydana gelen heyelan ve toprak kaymaları nedeniyle 






Doğanyurt ilçesinde 6 köy yolu ulaşıma kapandı. Kapalı yolların yeniden ulaşıma açılması için ekipler tarafından çalışma başlatıldı.

Afet Müdahale Planı kapsamında kent genelinde 296 araç ve iş makinesi, 20 motopomp ile 445 personel görevlendirildi. Sahil kesimindeki riskli bölgelerde arama kurtarma ekipleri ile kurumlara ait araç ve iş makineleri konuşlandırıldı.
 
 







Vali Meftun Dallı da çalışmaları yerinde incelemek üzere bölgeye geçti. İlçe merkezinde ise yağışın ve su seviyesinin azaldığı bildirildi.






















Malatya'da Hurdacılar Sitesi'nde korkutan yangın: Alevler gökyüzünü kapladı

Malatya'da Hurdacılar Sitesi'nde çıkan yangın kısa sürede büyüyerek geniş bir alanda etkili oldu. Alevlere 3 TOMA, itfaiye ekipleri ve dron desteğiyle müdahale edilirken yangını kontrol altına alma çalışmaları sürüyor

26.07.2026 05:33:00
İHA
 
Malatya'da Hurdacılar Sitesi'nde korkutan yangın: Alevler gökyüzünü kapladı
Malatya'da Hurdacılar Sitesi'nde korkutan yangın: Alevler gökyüzünü kapladı
Yangın, gece saat 03.00 sıralarında Yeşilyurt ilçesi Hoca Ahmet Yesevi Mahallesi'nde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, Hurdacılar Sitesi'nde henüz bilinmeyen bir nedenle çıkan yangın kısa sürede büyüyerek geniş bir alanda etkili oldu.






Yoğun duman ve yükselen alevler kentin birçok noktasından görüldü. Yangın nedeniyle bölgede işçilerin konakladığı bir konteyner yatakhane tedbir amacıyla tahliye edildi.









İtfaiye ekiplerinin yanı sıra Emniyete ait 3 TOMA'nın da destek verdiği söndürme çalışmalarında dronlar kullanılarak yangının yayılımı havadan takip ediliyor. Ekiplerin karadan ve havadan yürüttüğü yoğun müdahale sürerken yangının kontrol altına alınması için çalışmalar devam ediyor.















Eyüpsultan'da yolcu otobüsü önce otomobile sonra levhaya çarptı: 30 yaralı

İstanbul Eyüpsultan'da yolcu otobüsü sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu önce otomobile daha sonra da trafik yönlendirme levhasına çarptı. Kazada 2'si ağır olmak üzere 30 kişi yaralandı

25.07.2026 11:43:00 / Güncelleme: 25.07.2026 11:46:53
İHA
 
Eyüpsultan'da yolcu otobüsü önce otomobile sonra levhaya çarptı: 30 yaralı
Eyüpsultan'da yolcu otobüsü önce otomobile sonra levhaya çarptı: 30 yaralı
Kaza, saat 07.45'te Eyüpsultan Yavedud Caddesi üzerinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, 57 ABZ 014 plakalı Mercedes marka yolcu otobüsü, seyir halindeyken sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu önce 34 CZT 003 plakalı otomobile daha sonra trafik yönlendirme levhasına çarparak durabildi.






Kazanın olduğunu görenler, durumu itfaiye ve polis ekiplerine haber verdi. İhbar üzerine olay yerine polis, sağlık, itfaiye ve UMKE ekipleri sevk edildi. Kazada yaralanan 30 kişi çevredeki hastanelere kaldırıldı. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.






İstanbul İl Sağlık Müdürü Güner: 30 yaralı, 2'sinin durumu kritik

İstanbul İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Abdullah Emre Güner, kazaya ilişkin açıklamasında yaralıların hastanelere sevk edildiği ve 2 yaralının durumunun ciddiyetini koruduğunu bildirdi. Emre Güner, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Eyüpsultan ilçemizde meydana gelen şehirler arası yolcu otobüsü kazasında yaralanan 30 vatandaşımız, olay yerindeki ilk müdahalelerinin ardından ambulanslarla hastanelerimize sevk edilmiştir. Yaralılarımızın tedavi süreçleri hastanelerimizde titizlikle sürdürülmektedir. 2 hastamızın genel durumu ciddiyetini korumaktadır. Olayın ardından sağlık ekiplerimiz tüm imkanlarıyla hızla bölgeye intikal etmiş olup, süreç yakından takip edilmektedir. Yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyoruz" ifadelerini kullandı.

Bisikletten düşen Melikgazi Belediyesi Özel Kalem Müdürü hayatını kaybetti

Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde bisikletten düşen Melikgazi Belediyesi Özel Kalem Müdürü Mustafa Tümgüç, hayatını kaybetti. Kazayı haber alan Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, olay yerine geldi

25.07.2026 05:06:00 / Güncelleme: 25.07.2026 23:46:04
İHA
 
Bisikletten düşen Melikgazi Belediyesi Özel Kalem Müdürü hayatını kaybetti
Bisikletten düşen Melikgazi Belediyesi Özel Kalem Müdürü hayatını kaybetti
Melikgazi ilçesi Mehmet Özhaseki Bulvarı üzerinde meydana gelen kazada, spor yapmak için Erciyes Kayak Merkezi'nden bisikletle inen Melikgazi Belediyesi Özel Kalem Müdürü Mustafa Tümgüç, bisikletten düştü.






Tümgüç, kazada ağır yaralanırken ihbar üzerine bölgeye polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Polis ekipleri yolda güvenlik önlemi alırken, sağlık ekipleri de yaptıkları ilk müdahalede Tümgüç'ün hayatını kaybettiğini belirledi.









Ekipler tarafından olay yerinde inceleme yapılırken, Mustafa Tümgüç'ün cansız bedeni hastane morguna kaldırıldı. Tümgüç'e Erciyes Kayak Merkezi'nden bisikletle indiği sırada Melikgazi Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Mustafa Özbayraktar'ın da başka bir bisikletle eşlik ettiği öğrenildi.
 







Kazayla ilgi soruşturma başlatıldı.








45 yaşındaydı
 
Otopsi işlemlerinin ardından Tümgüç için Hulusi Akar Camisi'nde öğle vakti tören düzenlendi. Tümgüç'ün cenazesi, kılınan cenaze namazının ardından Kayseri Asri Mezarlığı'na defnedildi.

Ünlü yönetmen ve kardeşi Bursa'da uyuşturucu operasyonunda gözaltına alındı

Bursa'nın İnegöl ilçesinde İlçe Jandarma Komutanlığı ekiplerince düzenlenen uyuşturucu operasyonunda, yönetmen Ezel Akay ile müzisyen kardeşi Eren Kazım Akay gözaltına alındı

23.07.2026 08:00:00
İHA
 
Ünlü yönetmen ve kardeşi Bursa'da uyuşturucu operasyonunda gözaltına alındı
Ünlü yönetmen ve kardeşi Bursa'da uyuşturucu operasyonunda gözaltına alındı
Bursa İl Jandarma komutanlığı Narkotik Şube Müdürlüğü ekipleri, Ezel Akay'ın ikametinde kenevir yetiştirildiği yönündeki bilgi üzerine çalışma başlattı. Cumhuriyet Savcılığı koordinesinde adrese operasyon düzenleyen ekipler, evde yaptıkları aramada özel düzenekle yetiştirildiği değerlendirilen kenevir bitkileri ile çok miktarda kubar esrar ele geçirdi. Ele geçirilen uyuşturucu maddelere incelenmek üzere el konuldu.








Operasyon kapsamında Ezel Akay ile kardeşi Eren Kazım Akay gözaltına alınarak ifadeleri alınmak üzere jandarma karakoluna götürüldü.









Şüpheliler, işlemlerinin ardından uyuşturucu madde kullanıp kullanmadıklarının belirlenmesi amacıyla kan ve saç kılı numunesi alınmak üzere İnegöl Devlet Hastanesi'ne sevk edildi. Hastane girişinde basın mensuplarının görüntü almasına tepki gösteren Ezel Akay, "Niye fotoğraf çekiyorlar'" ifadelerini kullandı.
 







Olayla ilgili soruşturma İlçe Jandarma Komutanlığı ve Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde sürüyor.

Antalya'da termometreler 44 dereceyi gördü

Antalya'da termometreler 44 dereceyi gösterdi. Deniz suyu sıcaklığının 30 dereceye ulaştığı kentte vatandaşlar serinlemek için Konyaaltı Sahili'ne akın etti

22.07.2026 15:35:00
İhlas Haber Ajansı
 
Antalya'da termometreler 44 dereceyi gördü
Antalya'da termometreler 44 dereceyi gördü
Meteoroloji'nin günler öncesinden yaptığı yüksek sıcaklık uyarılarının ardından Antalya'da termometreler 44 dereceyi gösterdi. Deniz suyu sıcaklığının 30 dereceye ulaştığı kentte yerli ve yabancı turistler ile vatandaşlar serinlemek için Konyaaltı Sahili'ne akın etti.






Meteoroloji Bölge Müdürlüğü verilerine göre Antalya şehir merkezinde hava sıcaklığı 41 derece olarak ölçülürken, termometreler 44 dereceyi gösterdi. Deniz suyu sıcaklığı 30 dereceye ulaşırken, nem oranı ise yüzde 18 olarak kaydedildi.








Sıcaktan bunalanlar sahillere koştu

Yüksek sıcaklığı fırsata çeviren yerli ve yabancı turistler ile kent sakinleri, serinlemek için Konyaaltı Sahili'nde yoğunluk oluşturdu. Bazıları Akdeniz'in serin sularına girerek sıcak havadan korunmaya çalışırken, bazıları da şemsiye gölgelerinde vakit geçirdi. Sahilde bulunan bazı vatandaşlar ise falezlerden denize atlayarak serinlemeyi tercih etti. Öğle saatlerinde sahildeki hareketlilik dikkat çekerken, uzmanlar özellikle güneş ışınlarının en dik geldiği saatlerde uzun süre güneş altında kalınmaması gerektiğini hatırlattı.







"Sıcak olsa da Antalya buna değer"

Hatay'ın İskenderun ilçesinden tatil için Antalya'ya gelen Fatma Çürük, sıcak havaya rağmen kentin güzelliğine dikkat çekerek, "Antalya çok güzel. Sıcak olsa da buna değer. Biz de Hatay'dan geliyoruz, orası da çok sıcak. Bugün biraz yürüyelim dedik ama sıcak gerçekten etkiledi" dedi. Eşi Adem Çürük ise, "Antalya vazgeçilmezimiz. İki gündür sıcaklık oldukça yüksek ama her şeye rağmen görülmeye değer bir şehir" ifadelerini kullandı.







Konyaaltı Belediyesi'nden sıcak hava tedbiri

Yoğun sıcaklık uyarılarının yapıldığı günde Konyaaltı Belediye Başkanı Cem Kotan da sosyal medya hesabından aldığı tedbiri paylaştı. Kotan, aşırı sıcaklar nedeniyle sahada görev yapan belediye çalışanlarının 11.00 ile 15.00 saatleri arasında dinlendirileceğini duyurdu.
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2026

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.