Amaç, kâmil bir toplum oluşturmak
İmam Seccad'ın (a.s.) Hukuk Risalesi olarak bilinen eseri, O'nun sosyal hayatta kişilerin birbirleri ile olan hukukunu düzenlemektedir. Hukuk Risalesinde yer alan hükümler esasen bir kâmil insan modelini anlatmaktadır. Amaç, kâmil bir cemaat oluşturmaktır





İmam Seccad (a.s.), Hicri 95 (bazı kaynaklarda 94 deniyor) yılında Muharrem ayının 25. günü şehit edilmiştir. Şehadet ile şereflendiğinde 57 yaşında idi. Emevi halifesi Velid bin Abdülmelik onu zehirletmiştir. Hişam b. Abdülmelik'in eli ile zehirlenmiştir.
Zührî, Velid'in, İmam Zeynelabidin (a.s.) hakkında şöyle dediğini kaydetmektedir:
"Ali b. Hüseyin (a.s.) bu dünyada var oldukça bana rahat yüzü yoktur." (Hayatu'l İmam Zeynelabidin, s. 678)
Hayatı çile, meşakkat, acı ile yoğrulmuş olan İmam (a.s.), tarihte eşine zor rastlanır bir sabır ve direnç göstererek hak davasını tamamlamış ve şehadete erişmiştir.
İmam Seccad'ın hukuk risalesi
İmam Seccad'ın (a.s.) Hukuk Risalesi olarak bilinen eseri, O'nun sosyal hayatta kişilerin birbirleri ile olan hukukunu düzenlemektedir. Bir mü'minin hakları verilirken aslında o hakları uygulayacak olan insan tarif edilmektedir. İmam Zeynelabidin'in Hukuk Risalesinde yer alan hükümler esasen bir kâmil insan modelini anlatmaktadır. Amaç, kâmil bir cemaat oluşturmaktır.
İmam, siyasî hayatın içinde olmadığı için, bu öğütlerle beraber devletin sosyal hayatı düzenlenmesi vazifesini icra etmiş, ümmet içinde İslam'ın hayata geçirilmesini ve yaşanmasını sağlamıştır.
Risalenin ilk başlığında İmam Seccad (a.s.) hakları genel olarak ortaya koymuştur.
"Bil ki (Allah sana merhametiyle muamele etsin), Allah'ın, senin üzerinde, her yönünü ilgilendiren hakları bulunmaktadır. Her hareket ve duruşunda, her konup göçüşünde, kımıldattığın her organında, kullandığın her uzvunda O'nun hakları söz konusudur. Bu haklar, önem ve büyüklük bakımından farklılık gösterirler.
Allah'ın, senin üzerinde en büyük hakkı, diğer bütün hakların esası olarak Kendisine yönelik sana yüklediğidir. Diğer bütün haklar bu asıl haktan dallanıp, budaklanırlar. Bundan sonra da tepeden tırnağa kadar, farklı organlarına yönelik olarak sana yüklediği haklar gelir. Böylelikle, senin uhdene gözlerinle ilgili hak, kulaklarınla, dilinle, ellerinle, ayaklarınla, midenle, cinsel organınla ilgili birer hak yüklemiştir. İnsanın fiilleri bu yedi organ vasıtasıyla meydana gelir. Sonra Yüce Allah, amellerine yönelik olarak da sana haklar yüklemiştir.
Mesela, namazınla ilgili bir hak, orucunla, zekâtınla, hac ve kurbanınla ve diğer ibadetlerinle ilgili senin üzerine birer hak yüklemiştir. Bunlar bizzat senin şahsına yönelik haklardır. Bundan sonra da, senin dışındakilere yönelik olarak yükler gelir. Bunların başında yöneticilerinin hakları, sonra yönettiklerinin hakları, sonra akrabalarının hakları gelir. Bu temel haklara dayanan başka haklar da bulunmaktadır."