Denizlerde yeni av sezonunun başlamasıyla birlikte, geçen yıl iflas noktasına gelen balıkçılık sektöründe umutlu günler yaşanıyor.
Karadeniz'de palamut ve torik, Marmara'da da hamsi bolluğu, aldıkları borç ve kredileri ödemekte zorluk çeken balıkçıların yüzünü güldürüyor.
7 milyon kişi ekmeğini denizden çıkarıyor
Türkiye'de yaklaşık 7 milyon kişinin geçimini sağladığı balıkçılık sektörü, 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 depremleri nedeniyle geçen yıl neredeyse iflasın eşiğine geldi. 1 Eylül 2001'de yeni av sezonunun başlaması üzerine, İstanbul Balık Müstahsilleri Derneği'ne kayıtlı 1600 balıkçı, İğneada, Kefken, Şile ve Zonguldak açıklarında avlanmaya başladı.
Palamut ve torikteki bereket, aldıkları borç ve kredileri ödemektezorluk çeken balıkçıları sevindirdi. Marmara Denizi'nde bolca çıkan hamsi de, ayrı bir sevinç kaynağı oldu.
Bollukta insan faktörü
Türk balıkçılık sektöründe en büyük üretici derneği olan İstanbul Balık Müstahsilleri Derneği'nin Müdürü Kemalettin Karaman, göçmen balıkların uğrak noktası olan denizlerimizin dibi ve üstünü iyi kullanmak gerektiğini söyledi. Boğazlardan balık türlerinin geçişinin sağlanabilmesi için, deniz suyundaki oksijen oranının iyi olmasının önemine işaret eden Karaman, ayrıca fabrika ve yerleşim yeri atıklarının da rafine edilerek denize dökülmesinin sağlanması gerektiğini bildirdi. Balık türlerinin yumurtalarını Türk karasularına bırakabilmeleri için gerekli şartların sağlanmasının önemine değinen Karaman, özellikle ilkbahar aylarında Çanakkale Boğazı ve Marmara Denizi'nde avlanılmaması, trolle ve ışıkla balık avlamanın önüne geçilmesi gerektiğini kaydetti.
Karadeniz'de palamut ve torik, Marmara'da da hamsi bolluğu, aldıkları borç ve kredileri ödemekte zorluk çeken balıkçıların yüzünü güldürüyor.
7 milyon kişi ekmeğini denizden çıkarıyor
Türkiye'de yaklaşık 7 milyon kişinin geçimini sağladığı balıkçılık sektörü, 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 depremleri nedeniyle geçen yıl neredeyse iflasın eşiğine geldi. 1 Eylül 2001'de yeni av sezonunun başlaması üzerine, İstanbul Balık Müstahsilleri Derneği'ne kayıtlı 1600 balıkçı, İğneada, Kefken, Şile ve Zonguldak açıklarında avlanmaya başladı.
Palamut ve torikteki bereket, aldıkları borç ve kredileri ödemektezorluk çeken balıkçıları sevindirdi. Marmara Denizi'nde bolca çıkan hamsi de, ayrı bir sevinç kaynağı oldu.
Bollukta insan faktörü
Türk balıkçılık sektöründe en büyük üretici derneği olan İstanbul Balık Müstahsilleri Derneği'nin Müdürü Kemalettin Karaman, göçmen balıkların uğrak noktası olan denizlerimizin dibi ve üstünü iyi kullanmak gerektiğini söyledi. Boğazlardan balık türlerinin geçişinin sağlanabilmesi için, deniz suyundaki oksijen oranının iyi olmasının önemine işaret eden Karaman, ayrıca fabrika ve yerleşim yeri atıklarının da rafine edilerek denize dökülmesinin sağlanması gerektiğini bildirdi. Balık türlerinin yumurtalarını Türk karasularına bırakabilmeleri için gerekli şartların sağlanmasının önemine değinen Karaman, özellikle ilkbahar aylarında Çanakkale Boğazı ve Marmara Denizi'nde avlanılmaması, trolle ve ışıkla balık avlamanın önüne geçilmesi gerektiğini kaydetti.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.