Çanakkale Boğazı'nda 19 Şubat-18 Mart tarihlerinde yer alan deniz savaşları, Birinci Dünya Savaşı'nda Osmanlı Devleti'nin kazandığı muharebelerin başında gelir hiç kuşkusuz!
İngiltere Denizcilik Bakanı Sir Winston Churchill, düşmanı Osmanlı'yı küçük görmekteydi. Churchill'e göre Osmanlılar, azametli İngiliz donanmasını Boğaz sularında görünce şaşırıp korkuya kapılacaklar ve direnişten vazgeçeceklerdi. Ancak daha sonra Churchill, yanılgıya düştüğünü anlamış ve şöyle demişti "Ordunun yardımı olmaksızın Flo'nun başarı sağlayabileceği ümidine kapılmıştım; ancak şimdi bu işe ortak bir harekâtın, zorunlu olduğunu anlıyorum."
Churchill, Çanakkale Deniz Savaşlarını şöyle değerlendirmekteydi: "Osmanlılar, Çanakkale'yi zorlayan, çağının en ileri tekniğine sahip güçler karşısına adeta bir kale gibi dikilmişilerdir." Churchill, düşmanın gücünü kabullenmek zorunda kalmıştı.
Türkler, Çanakkale'nin Boğaz'dan geçilemeyeceğini tüm dünyaya gösterirken diğer yandan müttefiklerin kaçınılmaz kara harekâtına karşı da son sürat hazırlıklara başlar. 18 Mart'tan 25 Nisan'a kadar zaman, düşmanın keşif ve oyalama hareketleriyle geçer. Mustafa Kemal bu savaşların tam içinde, Arıburnu Cephesi'ndedir. Bu savaşlar birer avuç denebilecek topraklar üzerinde binlerce insanın boğaz boğaza gırtlaklaşmasıdır.
Mustafa Kemal'in Conkbayırı'ndan harekâtı idare ederken söylediği şu sözler tarihe geçer: "Size taarruzu emretmiyorum ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman içinde başka kuvvetler ve komutanlar olabilir."
Neticede düşmana saldırılıp boğuşularak sahile kadar geri püskürtülür. 26 Nisan gecesi 5 İngiliz tümeni yeniden Arıburnu'na çıkarma yapar. Sonraki günlerde düşmanın asker çıkarması durmaz, karşılıklı çarpışmalarla geçer. Mustafa Kemal'in verdiği emir aynıdır. O günkü harekâtı yönettiği tepeye de Kemalyeri adı verilir. "Mustafa Kemal'in doğum yeri Kemalyeri'dir" sözü çok anlamlıdır. Mutafa Kemal, artık dünyanın en güçlü krallığının, Türk topraklarına kustuğu sonu gelmez insan ve ateş gücüyle boğuşmuş, kendini denemiştir.
57. Alay'ın tamamına yakını Çanakkale'de şehit olurken Balkanlar'da bir nefeste bir vilayeti bırakıp dağılanlar, burada dünyanın en güçlü krallığının karşısında bir karış toprak için bir alayın kanını bir nefeste kurban ederler. Evet bu bir komuta mucizesidir. O mucize Mustafa Kemal'dir.
Çanakkale Savaşı, bize birçok başarıdan öte Kurtuluş Savaşı'nı gerçekleştirecek bir komutan, Türkiye'yi kuracak bir lider, Türk dünyasına ve ezilen tüm dünya halklarına bir önder, bir Mustafa Kemal Atatürk kazandırmıştır.
Çanakkale zaferinin 108. yıldönümünde Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm şehitlerimizin önünde saygıyla eğiliyoruz, Allah'tan (cc) rahmet diliyoruz.
- Yerel yönetim / 25.01.2024
- Muhalefet / milli irade / 22.01.2024
- Anayasa Mahkemesi yoksa… / 18.01.2024
- Soykırım davası / 15.01.2024
- Sosyal devlet için / 11.01.2024
- Hukuk devletine başkaldırı / 25.12.2023
- Güç dengesi / 21.12.2023
- Yerel seçime giderken / 14.12.2023
- İnsanlığın anayasası / 11.12.2023