Çiftçi soğan ekmedi, fiyatlar fırlayacak
Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, geçen sezon soğan üreticinin para kazanamadığı için bu sene çiftçinin soğan ekmediğine işaret ederek, “Bu sene üretim yok. Üretim olmayınca soğan tehlike arz ediyor gözüküyor. Fiyatı yükselebilir” dedi.
27.09.2022 16:11:00





YENİ MESAJ / İSTANBUL
Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, İstanbul'da düzenlenen 2. Türkiye Çiftçi Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin tarımda çok şanslı olduğunu, yıllık sebze-meyve üretiminin 55 milyon tonu aştığını belirterek, bu alanda ülkenin Avrupa'da birinci, dünyadaki yerinin ise 4-6 arasında değiştiğini söyledi. Özellikle örtü altı ürünlerde ciddi üretim ve ihracat olduğunu dile getiren Tavşan, üretime odaklanarak yapılması gereken bazı şeyler olduğunu anlattı. Tarım üretimde planlamanın önemine işaret eden Tavşan, geçen sezon soğan üreticinin para kazanamadığı için bu sene çiftçinin soğan ekmediğini bildirdi. Tavşan, "Bu sene üretim yok. Üretim olmayınca soğan tehlike arz ediyor gözüküyor. Fiyatı yükselebilir. Bizim ürünlerimiz fabrikasyon ürün değil. Dolayısıyla planlama veya yönlendirme yapılmalı. En azından bazı ürünlerde planlama yapılmalı. Bana yetki verseler patates ve soğandan başlarım" şeklinde konuştu.
Tarımda fiyat garantisi şart
Tarımsal üretimde fiyat garantisi verilmesinin öneminden bahseden Tavşan, bunun yapılması halinde yeterli üretim yapılabileceğini vurguladı. İhracatın iç piyasadaki fiyatları artırdığına yönelik bir yorum üzerine Tavşan, bu noktada önceden planlamanın önemine işaret ederek, şu açıklamalarda bulundu: "Çok yüksek fiyatlara ulaşmayacak şekilde tespitler yapılması gerekiyor. Bugünlerde 'Bazı ihracatçılarımızın Avrupa ile domatesi 2 Euro'ya anlaştığı' konuşuluyor. Tabii salkım domates aslında... Yuvarlak domates o kadar fiyat bulmaz ama bu örnek oluyor. Piyasayı yükseltebilir. Bu da bir sorun. 'İhracat olmasın' demek de bu işe çare olmuyor. Önceden planlamak lazım."
Hububatta neler oluyor?
İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Gül de son yıllarda hububatta yaşanan küresel sıkıntılardan bahsederek, şu değerlendirmelerde bulundu: "Hububatta kendi içimizde ham madde sorunu zaten çok azdı. 2023'te de çok daha az hissedilecek. Yurt dışından ciddi miktarda ithalat yaptığımız söyleniyor. O ithalatı ne için yapıldığına bakılması lazım. Yurt dışından ürünü ithal edip katma değer katarak değerli ürün olarak ihraç ediyorsak burada ülkenin çok fazla zararı olmadığını düşünüyorum. Kaldı ki yurt dışından yapılan hububat ithalatının çok cüzi bir miktarı aslında Türkiye içinde tüketiliyor. Geri kalan yüzde 90-95'lik kısmı katma değerli şekilde tekrar ihraç ediliyor."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.