logo
08 EYLÜL 2025


Doktorunuz Sizinle/ Mutfakta hijyen -2-

04.05.2007 00:00:00
Besinler hazırlama sırasında ne kadar çok işlem görürse mikroorganizmalarla kirlenme olasılığı da o kadar yüksek olur. Buna en güzel örnek etin kıyma haline getirilmesi, kıyma ile hazırlanan köfte, börek ve dolma gibi yemeklerdir. Bu nedenle yiyecek hazırlanırken, oda sıcaklığında çalışıldığı için, mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde hareket etmek gerekir. Beklemesi gerekli besinleri ise buzdolabında bekletmelisiniz.Besin hazırlama işinde kişisel temizliğe önem verilmezse, bakterilerin besinlere bulaşması ve orada çoğalmaları, toksin çıkarmaları kolaylaşmış olur. Hayvansal ve bitkisel kaynaklı çiğ besinler, örneğin taze sebze ve meyveler hastalığa neden olan mikropları sağlıklı kişilere ve çevreye yayabilirler. Pişme işleminden geçen her besin bu mikroplardan arınmış sayılamaz. Çünkü uygulanan ısıtma sürecinin şekli, süresi ve sıcaklık derecesi, o besindeki bazı mikroorganizmaları yokedebildiği halde, bazılarını etkilemeyebilir. Pişirme sırasında yüzeydeki mikroorganizmaların genellikle hepsi ölür, fakat iç kısımdakilerin hepsi öldürülemez. Hatta bazen ısıya dirençsiz patojen mikropların bile pişirmeden sonra hastalıklara yol açtığı bilinmektedir.Hastalık yapabilecek şüpheli besinleri, özellikle küflenmiş olanları yemeyin. Zehirli mantarları gözle ayırdetmek mümkün olmadığı için kültür mantarları dışında mantar tüketmeyin. Çiğ yenecek sebze ve meyveler, pişirilecek taze sebzeler ve kuru meyveler, temizlenmiş ve pişmeye hazır tavuk, balık, parça etler ve yumurta gibi besinleri iyice yıkayın. Sebze ve meyveleri toz ve topraklarından, ilaç kalıntılarından temizlemek için bir müddet su dolu bir kapta beklettikten sonra, bol su ile birkaç kez yıkanmalısınız. Herhangi bir haşere veya mikroorganizma bulaşmasından kuşkulanırsanız, taze sebzeleri 20 dakika tuzlu veya klorlu suda bekletin. Besinlerin bakteriler tarafından çıkarılan toksinlerden başka zehirli maddelerle karışması veya kirlenmeside önlenmelidir. Özellikle temizlik maddeleri, DDT gibi haşere öldürücü ilaçlar besinlerden uzak yerlerde; örneğin depo olarak kullanılan oda veya kilerlerde, etiketlenmiş olarak saklanmalıdır. HANGİSİ DAHA GÜVENLİ? Haşlanarak, az suda kaynatılarak, buharda tutularak, fırında veya yağda kızartılarak pişirilmiş etler tavuk ve balık güvenilir niteliktedir. Diğer taraftan eti kemiklerinden ayırma veya parçalama işlemi bu niteliğin güven derecesini azaltır. Pişmiş etlerin iç kısımları sterildir. Katı pişmiş yumurta, sufleler ve fırında pişmiş yumurtalı tatlılar da güvenli besinlerdir. İyi pişmiş köfteler, kıymalı börekler, kaynama derecesinde pişmiş yemekler de güvenlidir.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
‘Evimizi ablukaya almak haneye tecavüzdür’
Özgür Özel’den Ali Yerlikaya’ya cevap
‘Türkiye bunu hak etmiyor’
BTP liderinden çarpıcı açıklama
İspanya, Konya’da futbol dersi verdi
Milli Takım tarihindeki en ağır yenilgilerden birini aldı
Hüsran
İspanya karşısında ağır hezimet
Polis, CHP İstanbul İl Başkanlığını abluka altına aldı
Özgür Özel: ‘Bütün CHP’lileri İstanbul’daki baba ocağına davet ediyorum’
100 bin sürgün!
Katil Netanyahu'dan işgal açıklaması
İstanbul'da okula dönüş alarmı
Çok sayıda tedbir alındı
Erdoğan'ın devlet hazinesinde verdiği para ile açılmıştı
Akdamar'daki Ermeni ayini sona erdi
Balıkesir'de 4.9 büyüklüğünde depremde
Deprem anı saniye saniye kamerada
'Türkiye’de herkese aynı hukuk işlemiyor'
BTP liderinden çarpıcı açıklamalar
Çoban krizi büyüyor
130 bin TL maaşa çoban bulunamıyor
Rusya yine Ukrayna'yı vurdu
Bugüne kadarki en büyük saldırı
Okullar açılıyor
Milyonlar ders başı yapacak
Gazze'de can kaybı 64 bin 368'e yükseldi
İslam devletlerinden tek bir adım yok
'Bu dava siyasi değildir' demişti
Alaattin Köseler yeniden tutuklandı
‘Evimizi ablukaya almak haneye tecavüzdür’
Özgür Özel’den Ali Yerlikaya’ya cevap
‘Türkiye bunu hak etmiyor’
BTP liderinden çarpıcı açıklama
İspanya, Konya’da futbol dersi verdi
Milli Takım tarihindeki en ağır yenilgilerden birini aldı
Hüsran
İspanya karşısında ağır hezimet
Polis, CHP İstanbul İl Başkanlığını abluka altına aldı
Özgür Özel: ‘Bütün CHP’lileri İstanbul’daki baba ocağına davet ediyorum’
100 bin sürgün!
Katil Netanyahu'dan işgal açıklaması
İstanbul'da okula dönüş alarmı
Çok sayıda tedbir alındı
Erdoğan'ın devlet hazinesinde verdiği para ile açılmıştı
Akdamar'daki Ermeni ayini sona erdi
Balıkesir'de 4.9 büyüklüğünde depremde
Deprem anı saniye saniye kamerada
'Türkiye’de herkese aynı hukuk işlemiyor'
BTP liderinden çarpıcı açıklamalar
Çoban krizi büyüyor
130 bin TL maaşa çoban bulunamıyor
Rusya yine Ukrayna'yı vurdu
Bugüne kadarki en büyük saldırı
Okullar açılıyor
Milyonlar ders başı yapacak
Gazze'de can kaybı 64 bin 368'e yükseldi
İslam devletlerinden tek bir adım yok
'Bu dava siyasi değildir' demişti
Alaattin Köseler yeniden tutuklandı
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.