Kullarım sana beni sorduklarında bilsinler ki şüphesiz ben yakınım, bana dua ettiğinde dua edenin dileğine karşılık veririm. Şu halde benim davetime gelsinler ve bana iman etsinler ki doğru yolu bulabilsinler. (Bakara 186)
Hz. Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuşlardır: "Allah Teâlâ duada ısrar edenleri sever."
"Dua etmekten gaflet etmeyin. Zira hiçbir şey dua gibi sizi Allah'a yakın kılmaz." (İmam Cafer Sadık Aleyhisselam)
İmam Bâkır (a.s)'a, "Çok Kur'an okumak mı daha faziletlidir, yoksa çok dua etmek mi?" diye sorduklarında, "Çok dua etmek" dedi ve sonra bu ayeti okudu. De ki: "Duanız olmasa, Rabbiniz size ne diye değer versin?!" (Furkan suresi 77)
Allah'ın insanlarla konuşması Kur'an'dır. İnsanların Allah'la konuşması da duadır. Allah Teâlâ, işlerimiz hakkında dua ettiğimizde, duada çok istekte bulunmamızı, tafsilatlı söylememizi, kısadan geçmememizi ve tekil olarak istekte bulunmamızı sever.
Hz. Ali'den (a.s) de şöyle nakletmişlerdir: "Dua, mü'minin kalkanıdır. Bir kapıyı çok çalarsan o kapı yüzüne açılır."
İmam Sadık'tan (a.s) şöyle nakledilmiştir: "Allah'a (c.c) edilen her duada, Muhammed ve Âli Muhammed'e salat getirilmedikçe o duanın göğe çıkması engellenir.
İmam Sadık'tan (a.s) şöyle nakledilmiştir: "Dua ettiğinde kalbinle (Allah'a) yönel ve istediğin şeyin kapının eşiğinde olduğunu düşün.
İmam Cafer Sadık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Allah Teâlâ, kul dua ettiğinde onun ne demek istediğini çok iyi bilir, fakat hacetlerini birer birer kendisine söylemesini sever. Öyleyse dua ettiğinde hacetlerini (bir-bir) söyle."
İmam Bâkır'dan (a.s) da şöyle nakledilmiştir: "Allah Teâlâ, insanların birbirlerinden ısrarla bir şey istemelerini sevmez, fakat kendisinden ısrarla bir şey istenmesini sever."
İmam Sadık (a.s) şöyle diyor: "Vallahi, Allah Teâlâ, ısrarla dua eden mü'mine hacetini verir."
İmam Sadık (a.s) şöyle buyuruyor: "Hacetini iste ve istemede de ısrar et. Doğrusu Allah Teâlâ mü'min kullarından ısrar edenlerin ısrar etmesini sever."
İnsan, Allah'ın huzurunda mü'min kardeşleri hakkında dua ettiğinde ve aralarındaki kin ve nefreti giderdiğinde Allah, rahmet kapılarını onun yüzüne açar. Mü'minin mü'mine dua etmesi ve aralarındaki muhabbet, sevgi ve şefkati derinleştirmesi Allah'ın onlara rahmet anahtarlarındandır.
İmam Sadık'tan (a.s) şöyle rivayet edilmiştir: "Mü'minin arkasında dua etmek, rızkı dua edene götürür, belayı ondan geri çevirir ve melek, 'Allah duanı senin hakkında da kabul buyursun' der."
İmam Sadık (a.s) buyurmuştur ki: Kişinin, mü'min kardeşi arkasında dua etmesi rızkı çoğalttığı gibi belayı da uzaklaştırır."
- Na't-ı İmam Hüseyin / 17.05.2025
- Ceylanların sığınağı İmam Rıza / 10.05.2025
- Öz anneden daha aziz annemiz / 09.05.2025
- Azılı müşrik Übeyy b. Halef / 03.05.2025
- İmam Cafer Sadık / 26.04.2025
- Hz Peygamber’in cömertliği / 17.04.2025
- ‘Ben ve Ali bir nurdan yaratıldık’ / 09.04.2025
- Hz. Fatıma'yı incitmek / 27.03.2025
- Kâbe'nin Rabbine and olsun ki kurtuldum / 23.03.2025