Türk Kardiyoloji Derneği ile Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği, daha sağlıklı bir hayat için ekmekteki tuz oranının düşürülmesi talebiyle Sanayi ve Ticaret Bakanlığına başvurdu.
Türk Kardiyoloji Derneği ile Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği, bugüne kadar sadece 'uyarılarla' dikkat çektikleri aşırı tuz kullanımına karşı bu kez 'resmi girişim'le mücadele için kollarını sıvadılar. Her iki kuruluş, ekmekte kullanılan tuz miktarının azaltılması için Sanayi ve Ticaret Bakanlığına başvurdu. Türk Kardiyoloji Derneği (TKD) Genel Sekreteri Prof. Dr. Ömer Kozan, aşırı tuz tüketiminin yüksek tansiyona neden olduğunu, bunun da kalp krizi, kalp yetersizliği, böbrek yetmezliği, görme kaybı, felç riski gibi birçok rahatsızlığa yol açtığını anlattı. Tansiyon rahatsızlığını 'sessiz bir katil' diye niteleyen, tuzun da yüksek tansiyona neden olduğunu bildiren Prof. Dr. Kozan, "Yüksek tansiyon hayati organları etkiliyor. Türkiye'de 17 milyon hipertansiyon hastası var. Bu düşmanı yenmek elimizde. Hayat biçimini değiştirmeden sorunun üstesinden gelemeyiz. Sigara ve alkolden uzak durulmalı, ideal kiloyu yakalamalı, hareketli bir yaşam benimsemeli, kolesterolden ve tuzdan uzak gıda tüketmeliyiz. Bizi batı tarzı fast food tarzı yiyecekler bozdu. Geleneksel yiyeceklere dönülürse sorun kalmaz. Tuzu da biraz kısarsak kalp ve damar hastalıkları riskinin önüne geçmiş oluruz" diye konuştu.
Türkiye'de çok fazla tuz tüketiliyorTürkiye'nin dünyada en fazla tuz tüketen ülke olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kozan şu bilgileri verdi: "İnsanın günlük tuz ihtiyacı 4-6 gram arasında. Çilekte bile tuz var. Tuzun olmadığı doğal gıda yok. Günlük ortalama 18 gram tuz tüketiyoruz. Dünyadaki en geri kalmış ülkelerde bile 12 gram tuz tüketiliyor. Yemeklerde tuz oranına muhakkak dikkat edilmesi lazım. 4-6 gram tuz bir çay kaşığının sadece üst kısmı kadardır. Yemek masalarımızda tuzluk var. Hemen döküyoruz, bu alışkanlıktan vazgeçmemiz lazım. Ekmekteki tuz oranı 2 gramın üzerinde. Bunu 1 grama indirirsek sağlıklı yaşam için iyi olacak. Bakanlığın ekmekteki tuz oranını azaltacağını düşünüyoruz. Tuz oranının kesinlikle indirilmesi lazım."
Türk Kardiyoloji Derneği ile Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği, bugüne kadar sadece 'uyarılarla' dikkat çektikleri aşırı tuz kullanımına karşı bu kez 'resmi girişim'le mücadele için kollarını sıvadılar. Her iki kuruluş, ekmekte kullanılan tuz miktarının azaltılması için Sanayi ve Ticaret Bakanlığına başvurdu. Türk Kardiyoloji Derneği (TKD) Genel Sekreteri Prof. Dr. Ömer Kozan, aşırı tuz tüketiminin yüksek tansiyona neden olduğunu, bunun da kalp krizi, kalp yetersizliği, böbrek yetmezliği, görme kaybı, felç riski gibi birçok rahatsızlığa yol açtığını anlattı. Tansiyon rahatsızlığını 'sessiz bir katil' diye niteleyen, tuzun da yüksek tansiyona neden olduğunu bildiren Prof. Dr. Kozan, "Yüksek tansiyon hayati organları etkiliyor. Türkiye'de 17 milyon hipertansiyon hastası var. Bu düşmanı yenmek elimizde. Hayat biçimini değiştirmeden sorunun üstesinden gelemeyiz. Sigara ve alkolden uzak durulmalı, ideal kiloyu yakalamalı, hareketli bir yaşam benimsemeli, kolesterolden ve tuzdan uzak gıda tüketmeliyiz. Bizi batı tarzı fast food tarzı yiyecekler bozdu. Geleneksel yiyeceklere dönülürse sorun kalmaz. Tuzu da biraz kısarsak kalp ve damar hastalıkları riskinin önüne geçmiş oluruz" diye konuştu.
Türkiye'de çok fazla tuz tüketiliyorTürkiye'nin dünyada en fazla tuz tüketen ülke olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kozan şu bilgileri verdi: "İnsanın günlük tuz ihtiyacı 4-6 gram arasında. Çilekte bile tuz var. Tuzun olmadığı doğal gıda yok. Günlük ortalama 18 gram tuz tüketiyoruz. Dünyadaki en geri kalmış ülkelerde bile 12 gram tuz tüketiliyor. Yemeklerde tuz oranına muhakkak dikkat edilmesi lazım. 4-6 gram tuz bir çay kaşığının sadece üst kısmı kadardır. Yemek masalarımızda tuzluk var. Hemen döküyoruz, bu alışkanlıktan vazgeçmemiz lazım. Ekmekteki tuz oranı 2 gramın üzerinde. Bunu 1 grama indirirsek sağlıklı yaşam için iyi olacak. Bakanlığın ekmekteki tuz oranını azaltacağını düşünüyoruz. Tuz oranının kesinlikle indirilmesi lazım."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.