Ekonomide rotayı riskler belirleyecek
Gedik Yatırım, Türkiye ve dünya piyasalarını mercek altına alan 2020 Yılı Araştırma Strateji Raporu’nu açıkladı. Rapora göre Türkiye'de enflasyon 2020’nin ilk yarısı boyunca ağırlıklı olarak yüzde 10-12 aralığında dengelenecek. Ekonominin yönünü ise küresel riskler ile iç dinamikler belirleyecek





• Büyüme tahminimiz 2019 için yüzde 0.6, 2020 için yüzde 4.5 seviyesinde.
• TÜFE'nin 2020 yılının ilk 6 ayında ağırlıklı olarak yüzde 10-12 bandında dengeleneceğini; yılın ikinci yarısında ise hafif aşağı yönlü bir eğilimle birlikte enflasyonun yüksek tek haneli seviyelere yönelmesini beklemekteyiz. Yılsonu TÜFE tahminimiz 2020 için yüzde 9.6 seviyesinde.
• 2018 ve 2019 yıllarında gözlenen yavaşlama ve bazı sektörlerin teşviklerle desteklenme ihtiyacı gibi unsurlar vergi gelirlerinin zayıf seyretmesine yol açtı. Bütçe açığı/GSYH oranının 2019 ve 2020 yıllarında (-) yüzde 2.9 seviyesinde olacağını tahmin ediyoruz.
• İşsizlik tarafında kalıcı ve güçlü bir iyileşme görmek kolay olmayacak.
• Küresel faizlerin kısa-orta vadede ılımlı seviyelerde kalmasının beklenmesi ve Türkiye ekonomisinde dipten dönüşün başladığına yönelik algının güçlenmesiyle birlikte 2020 yılında da dış borç çevriminde bir sorunla karşılaşılmayacağını düşünmekteyiz.
Yabancı yatırımcı gidiyor
• 2018 yılında 904 milyon doları hisse senedi, 906 milyon doları tahvil olmak üzere Türkiye'den 1.8 milyar dolar net çıkış yapan yurtdışı yerleşiklerin; 2019 kadar yılında hisse senedi piyasasında 421 milyon dolar net alıma karşın tahvil piyasasında toplam 3.1 milyar dolar net satışla toplamda 2.7 milyar dolarlık net çıkış yaptığı görülmekte.
• Küresel finansal koşulların gelişen ülke para birimlerini desteklemesi, yatırımlardaki zayıf görünümün döviz talebini azaltması ve cari fazla verilmesi gibi etkenler de kurdaki oynaklığı azaltıcı etkiye sahip diğer başlıca unsurlar. Kurun reel olarak mevcut zayıf seviyelerde kalmaya devam etmesini bekliyoruz.
Türkiye'de ekonomiyi etkileyebilecek riskler
• ABD'deki seçimler.
• ABD-Çin anlaşması sonrası küresel ticarette yaşanabilecek durum.
• Küresel merkez bankalarının beklenenden erken piyasadan para çekmeye başlaması.
• Başta ABD ile olan ilişkiler olmak üzere dış ilişkilerde gerginliğin / jeopolitik risklerin artması.
• Dengelenme sürecinde elde edilen ekonomik kazanımlara zarar verici şekilde ekonomik büyümeye odaklanılması.
RECEP BAHAR













































































