Fabrikalar bir bir kapanıyor ancak...
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul'da düzenlenen Türkiye Bankalar Birliği’nin 68. Genel Kurul Toplantısı'ndaki konuşmasında, dezenflasyon programının öngördükleri çerçevede yürüdüğünü belirterek, "Bu konuda kararlıyız. Enflasyonu indirerek finansmana erişimin önünü kalıcı bir şekilde açacağız" dedi. Ancak Şimşek'in uyguladığı ekonomi programının mağduru fabrikalar tek tek kapılarına kilit vuruyor.
24.05.2025 00:41:00
HABER MERKEZİ/AA
HABER MERKEZİ/AA





Türkiye'de savunma sanayii ve gıda dışındaki tüm sektörlerde işler kesat. Her gün onlarca fabrika kapanıyor. Durum böyle iken Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul'da düzenlenen Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) 68. Genel Kurul Toplantısı'ndaki konuşmasında, "Ekonomi yönetimi olarak yıl sonu enflasyonun tahmin aralığı içerisinde gerçekleşeceğine samimi bir şekilde inanıyoruz ve bunun gerçekleşmesi için de ne gerekiyorsa yapıyoruz. Kısa vadede, beklentilerde sınırlı bir kötüleşme ile karşı karşıyayız, TL'de çok cüzi bir değer kaybı oldu ama kur geçişkenliğinin zayıfladığını da biliyoruz. 22 Mayıs'ta Merkez Bankası Başkanımız bunları vurguladı. Öte yandan, finansal koşullar daha sıkı ve petrol fiyatları önemli ölçüde düştü" dedi.
Reel sektöre destek verilecekmiş!
Şimşek, dezenflasyon programının öngördükleri çerçevede yürüdüğünü belirterek, "Bu konuda kararlıyız. Enflasyonu indirerek finansmana erişimin önünü kalıcı bir şekilde açacağız. Reel sektörün güçlü bir şekilde büyümesinin önünü açacağız" şeklinde konuştu. Şimşek, ekonomide ılımlı bir büyüme döneminde olduklarını belirterek, şu anda sürdürülebilir yüksek büyümenin temellerini inşa ettiklerini vurguladı.
İstihdam oranlarındaki artışa değinen Şimşek, sözlerine şöyle devam etti: "Geçen sene oluşturulan istihdamın yüzde 66'sından fazlası hizmetler sektörü. Şimdi sadece imalat sanayisine bakıp, 'ekonomi kötüye gidiyor' söylemi doğru değildir. İmalat sanayisi bizim için çok değerlidir. İmalat sanayisinin gelişmesi için adım atmaya devam edeceğiz. Daha bugün yaptığımız bir açıklamayı dikkatinize getirmek istiyorum. İmalatçı KOBİ'lere özellikle işletme sermayesi olarak yeni bir kredi garanti paketi ortaya koyduk." Şimşek, imalat sanayisinin Türkiye ekonomisinin yaklaşık 5'te birine tekabül ettiğini kaydederek, "Yani Türkiye ekonomisinin yüzde 80'i güçlü bir şekilde büyümeye devam ediyor. Onun için imalat sanayindeki yavaşlama veya geçici sıkıntıları sanki ekonominin tamamındaymış gibi göstermeye çalışanlar var. Öyle bir şey söz konusu değil. Türkiye ekonomisi istihdam yaratıyor, büyümeye devam ediyor" diye konuştu. Ancak reel sektör vadedilen desteğe bir türlü erişemiyor.
Düşük petrol fiyatları Türkiye'ye yaradı
Petrol fiyatlarının beklentilerinin altında olduğunu ve paritenin de Türkiye lehine geliştiğini ifade eden Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Euro/dolar paritesinin 1'den 1.05'e çıkması net olarak cari işlemler dengesini 2 milyar dolar iyileştiriyor. Petrol fiyatlarının program öngörülerine göre bir yıl boyunca 10 dolar daha düşük seyretmesi dış ticaret açığımızı 4 milyar dolar aşağıya çekiyor. Bunlar önemli rakamlar ve bu çerçevede baktığınız zaman Türkiye'nin cari işlemler açığı program öngörülerimizin altında kalacak. Bu da bizim dış borcun milli gelir oranını aşağıya çekmeye devam edecek. Bu bizim büyük dış finansman ihtiyacımızı daha da aşağıya çekecek."
'Harcama disiplininde kararlıyız'
Bakan Şimşek, harcama disiplininde kimsenin tereddüdünün olmaması gerektiğini belirterek, "Çünkü o konuda kararlıyız. Yani bütçe harcamaları bütçe öngörüleri çerçevesinde olacak" dedi. AB tanımlı kamu borç stokunun milli gelire oranının yaklaşık yüzde 25 olduğunu aktaran Şimşek, "Bu oran, gelişmekte olan ülkelerde ortalama yüzde 70'in üzerine çıkmış durumda. Gelişmiş ülkelerde yüzde 90'ın üzerinde. Dolayısıyla bizim toplam kamu borcunun milli geliri oranı düşük" ifadelerini kullandı. EKONOMİ SERVİSİ
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.