‘Hain, zalim ve laf taşıyandan sakın!’
İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: “Üç kimseden sakın: Hain, zalim ve laf taşıyan kimseden. Zira senin için hıyanet eden kimse sana da hıyanet eder. Senin için başkasına zulmeden kimse sana da zulmeder, senin için laf taşıyan kimse senin arkandan da laf taşır”
13.05.2020 23:50:00





OKAN EGESEL
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Kendisi için gördüğünü ve beğendiğini senin için görmeyenin arkadaşlığında hayır yoktur." (ed-Dehret'ul Bahire, 19).
İmam Hasan (a.s) şöyle buyurmuştur: "Birinin insanların yüzsuyu ile oynadığını görürsen seni tanımamasına çalış. Zira haysiyetlerin en kötüsü onun tanıdığıdır." (Bihar, 74/198/34).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Fasık, facir ve Allah'a karşı açıkça günah işleyen kimselerden uzak dur!" (Gurer'ul Hikem, 2601).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Düşüncesi gevşek ve bozuk, ameli çirkin ve uygunsuz olan kimseden uzak dur. Zira arkadaş arkadaşla değerlendirilir." (Şerh-u Nehc'il Belağa-i İbn-i Ebi'l-Hadid, 18/42).
İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Üç kimseden sakın: Hain, zalim ve laf taşıyan kimseden. Zira senin için hıyanet eden kimse sana da hıyanet eder. Senin için başkasına zulmeden kimse sana da zulmeder, senin için laf taşıyan kimse senin arkandan da laf taşır." (Bihar, 78/229/11).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Kalplerinizin sevmediği kimselerden sakının." (a.g.e., 20).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "İnsanların ayıbını araştıran kimselerle muaşeret etmekten sakının! Zira bu tür insanlarla arkadaşlık eden onlardan güvende değildir." (Gurer'ul Hikem, 2649).
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Hayrı gevşek, kötülüğü güçlü ve nefsi aşağılık olan kimselerden sakın! Zira o korktuğunda kenara çekilir ve kendini güvenlik içinde hissettiğinde ise saldırıya geçer." (Tenbih'ul Havatir, 2/121; el-Eh, 48. Bölüm; el-Mehebbet (1), 651. Bölüm).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Sürekli gıybet eden kimse ile arkadaşlık etme! Zira sen de kötümserliğe maruz kalırsın." (Bihar, 78/10/68).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Cahil insanın dostu sıkıntı ve zorluktadır." (Gurer'ul Hikem, 5829).
İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Bil ki dünyada Aziz ve Celil olan Allah'tan başkası için kurulan dostluk kıyamet günü düşmanlığa çevrilir." (Nur'us Sakaleyn, 4/612/80).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Bilgili düşman cahil dosttan daha iyidir." (Bihar, 78/12/70).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Dostluklarda takva sahipleri dışında pişmanlık hâsıl olur." (Muhammed Muhammedî Reyşehrî, Mizanu'l-Hikmet).
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.