logo
19 MART 2026


Hüseyin Baş’tan küresel dünyaya tarihi mesaj

10.02.2026 00:00:00
Viyana'da gerçekleşen 11.Uluslararası Milli Ekonomi Modeli Kongresi'nin kapanış konuşmasını, BTP lideri Hüseyin Baş yaptı.

2 gün boyunca 21 ülkeden 52 akademisyenin katıldığı bu tarihi kongrenin kapanış konuşması, elbette ki merakla bekleniyordu ve bir o kadarda önemliydi.

Hüseyin Baş'ın konuşmasından önce, 51 akademisyen tarafından çok çeşitli ve kapsamlı çalışmalar ortaya kondu.

Prof. Dr. Haydar Baş'a ait olan bu modelin temellerinin bilimsel bir formasyona dayanıyor olması, tüm dünyanın ilgisini çekme konusunda tam bir başarı sağlamış durumda.

Modelin sahibi olan Haydar Baş'a karşı duyulan ilgi ve sevgi, her geçen gün katlanarak artmaktadır.

Küresel dünyanın içinde bulunduğu iktisadi temelli tüm açmazlara karşı geliştirilen bu muhteşem tez, kapitalist sistemin kaçınılmaz dürtüleri gereği bütün insanlığa dayatılan sömürü düzenine karşı geliştirilmiş, en etkili antikor veya savunma aşısıdır diyebiliriz.

Nasıl olurda dünyada en zengin 8 kişinin serveti, 3,6 milyar kişinin sahip olduğu toplam zenginliğe eşit olabilir?

8 kişinin elinde 409 milyar dolar varken, 3,6 milyar insanın elinde yalnızca 406 milyar dolar bulunuyor olması neyle izah edilebilir?

Ayrıca dünyada 3 bin kişinin servetinin 18 trilyon dolar olması, ne kadar adildir?

Yani bu dünya servetin yüzde 14'ü demek oluyor.

İngiltere merkezli Oxfam raporuna göre, 1988-2011 yılları arasında gelirlerin 11 trilyon 900 milyar euro arttığına, fakat bu artıştan dünyanın en zengin yüzde 10'luk kesiminin faydalanabildiğine dikkat çekiliyor.

En yoksul yüzde 10'un bu artıştan payına kişi başı 65 dolar düşerken, en zengin yüzde 1'lik kesimin payına ise kişi başı 11 bin 800 dolar düşüyor olması, onların daha fazla çalıştığı anlamına mı gelmektedir?

Yani zenginlerin serveti yoksullarınkinden 182 kat daha fazla artmış durumda.

Sadece son 2 yılda dünyanın en zengin yüzde 1'i, dünyanın geri kalanından daha fazla servet biriktirmiş durumda.

Tek başına Bill Gates'in serveti, 105 milyar dolar.

Yani Türkiye deki deprem bölgelerindeki tüm konutları tek başına inşa edebilecek bir servete sahip bu insan.

Mesela gıda krizinin en somut yaşandığı 55 ülke veya bölgede 5 yaş altı 16 milyon çocuğun durumu çok kritik.

Dünya genelinde 150 milyon çocuk ise beslenme yetersizliğinden mustarip iken, her 10 saniyede bir çocuğun açlıktan öldüğü ifade ediliyor.

Dünyada gıdaya ulaşamayan ya da gıda güvencesi olmayan insan sayısı,  700 milyondan 900 milyona çıkmış durumda.

An itibariyle gıda sorunu yaşayan 100 milyon insan, sadece Afrika'da yaşıyor.

Gıda krizinin tüm dünyada yeni bir göç dalgasını derinden tetikleyeceği, dünya genelinde ise 100 milyon insanın SIRF bu nedenle yollarda olduğu belirtiliyor.

İşte insanlığı küresel çapta ilgilendiren ve etkileyen bu gelişmelerin tek sebebinin, sömürü düzenine dayalı kapitalizmin olduğu çok açık.

300 yıldır devam eden bu vahşi ve acımasız düzene karşı alternatif hiçbir tezin ortaya çıkamamış olması, oldukça düşündürücüdür.

İşte Prof. Dr. Haydar Baş'ın "Milli Ekonomi Modeli" tezi, bu yönü itibariyle de insanlık tarihi açısından çok büyük bir devrimdir.

Viyana'da gerçekleştirilen 2 günlük kongrenin kapanış konuşmasını yapan BTP lideri Hüseyin Baş, bugüne kadar hiçbir siyasetçi ve akademia tarafından ele alınmamış konuları, farklı bir bakış açısıyla dünyanın gündemine getirmiş oldu.

Hüseyin Baş'ın tarihe not düşen konuşmasından birkaç cümleyi aktaralım:

"21.yüzyılın iktisat manifestosu niteliğindeki şu cümleyi not edin!

Mevcut sistemler üretim yaparsan değerlisin der. Oysa Milli Ekonomi Modeli, var olduğun için değerlisin der. Tükettiğin için ekonomiye katkı sağlıyorsun der.

Bugün bütün araştırmalar göstermektedir ki, insanların aldıkları para onları tembelleştirmemekte, aksine daha da verimli hale getirmektedir.

2005 yılında bazı statükocu çevreler, 'Milli Paralarla Ticaret'i marjinal bulmuştu.

Oysa 2013 yılında Rusya'da yapılan MEM kongresiyle dünya ekonomisi, sessiz bir devrime şahitlik etmiştir.

Bugün BRICS ülkeleri, Prof. Dr. Haydar Baş'ın 'Milli Paralarla Ticaret' teziyle mevcut sisteme başkaldırıda bulunmuştur.

Bugün dünyada seslendirilen 'Evrensel temel geliri' çıkışı, Prof. Dr. Haydar Baş'ın Milli Ekonomi Modeli tezinde yer alan "Vatandaşlık Maaşı" kavramının diğer bir adıdır.

Milli Paralarla Ticaret, milli varlığımızın da teminatıdır.

Milli Ekonomi Modeli'nde gelir adaleti yukarıdan aşağıya doğru değil, aşağıdan yukarıya doğru sağlanır.

Bugüne kadar kapitalist ekonomi bize, kaynakların sınırlı olduğunu söylemiştir.

Bu insanlık tarihinin, en büyük ve en kanlı yalanıdır.

Prof. Dr. Haydar Baş bu yalanı bozdu ve haykırdı. İnsanın ihtiyacı sınırlıdır, sınırsız olan kapitalizmin doymak bilmeyen ihtirasıdır.

Şimdi ben buradan bu sistem sahiplerine sormak isterim. Siz nasıl bir sistem kurdunuz ki, bir avuç elitin, bir avuç güç sahibinin, ucu bucağı olmayan sınırsız ihtiraslarını doyurmak için, milyarlarca insanı açlığa mahkûm ettiniz"

Hüseyin Baş'ın konuşması elbette ki aktardıklarımdan çok daha kapsamlı ve kapsayıcıydı.

Türk olmanın gururunu bir kere daha Viyana'dan bizlere yaşattığı için Hüseyin Baş beye sonsuz teşekkürler ederken, bu eşsiz tezin sahibi Prof. Dr. Haydar Baş beyi, minnet ve şükranlarımızla yâd ediyoruz.
 
Hacı Gaydan / diğer yazıları
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2026

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.