İzmir, dünyanın ilk sakin metropol şehri oldu
Dünya genelinde sayıları 277'ye ulaşan 'sakin şehir'ler arasına İzmir de katıldı. Daha önce belediye başkanlığını yaptığı Seferihisar'ın Türkiye'nin ilk 'sakin şehir' olmasını sağlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir'i de halkaya ekledi.
15.06.2021 14:58:00





RECEP BAHAR / İZMİR
'Cittaslow' ya da Türkçe bilinen adıyla 'sakin şehir' kavramı kentlerin kimliklerine, tarihlerine, geleneklerine ve doğasına sahip çıkmasını; bir kentin hem geçmişini korumasını, hem de geleceğini güvence altına almasını öngörüyor. Uluslararası Cittaslow Birliği, 1999 yılında kurulan ve dünyada 30 ülkede 277 kente yayılan bir yerelden kalkınma modeli olarak öne çıkıyor. Bu harekete 2009 yılında Türkiye'den ilk olarak Seferihisar kabul edildi. Seferihisar'dan sonra Türkiye'de 17 kent daha 'sakin şehir' oldu.
Hedef refah ve adaleti sağlamak
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve Uluslararası Cittaslow Birliği Genel Başkan Yardımcısı Tunç Soyer, Kültürpark'ta düzenlediği basın toplantısında, "Büyük bir gururla açıklama istiyorum ki, İzmir dünyanın ilk ve tek Cittaslow Metropolü unvanını aldı" ifadesini kullandı. Covid-19 pandemisinin doğanın sağlığını korumanın ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini dile getiren Soyer, şunları söyledi: "Gezegenimiz iyiyse, biz de iyiyiz. O hastaysa, biz de hastayız. İzmir'de son bir yıl içinde pandemiyi, depremi, seli, tsunamiyi, neredeyse doğal afetlerin tamamını yaşadık. Tüm bunların sonucunda şunu gördük ki, hayatımızdaki en önemli şey, birbirimizle olan dayanışmamız. Afetler gösterdi ki ancak beraber hareket edersek, birlikte omuz omuza yaşarsak İzmir, İzmir olmaya devam edecek. İzmir'in Belediye Başkanı olarak en büyük gayretim, afetlerden çıkardığımız bu önemli derslerin Belediyemizin ve şehrimizin kurumsal işleyişine nüfuz etmesini sağlamak. Unutan değil, hatırlayan; vazgeçen değil, ders çıkaran ve öğrenen bir şehir olmak. Cittaslow Metropol, işte bu değişimin de anahtarı. Şehirlerimizde bugün hiç vakit kaybetmeden, iki temel kavramı büyütmek zorundayız: Refah ve adalet. Cittaslow Metropol, İzmir'deki refahı ve adaleti büyütme kararlılığımızın simgesidir."
İzmir'in kimliği değişecek
Cittaslow Metropol fikriyle İzmir'i bir yuvaya dönüştürmek istediklerini kaydeden Soyer, şunları söyledi: "Cittaslow Metropol'ün bize vereceği kazanımları altı ana başlık altında toplandık. Cittaslow Metropol kriterlerinin ilki ve en önemlisi toplum. İzmir'de katılımı ve insanlar arasındaki etkileşimi artırarak, gönüllülük ve dayanışmaya yönelik faaliyetlerimizi daha da yoğunlaştırıyoruz. Vatandaşlarımızın gündelik hayatta bir araya gelmeleri, sohbet etmeleri, aynı mekânda birlikte bulunmaları için yepyeni meydanlar açıyoruz. İyi yönetişim, ikinci temel kriterimiz. Eşitsizliğe karşı, ayrımcılığa karşı daha sistematik tedbirler alıyoruz. Dirençli bir şehir inşa etmek, Cittaslow Metropolün üçüncü kriteri. Herkes için gıda, dördüncü başlığımız. İzmirlilerin iyi ve yerel gıdaya erişimi için pek çok yenilikçi uygulama yürütüyoruz. Atalık tohumların korunması ve kullanılması, küçük üreticilerin desteklenmesi, tarım okulları ve mahalle bostanları bunlardan bazıları. Beşinci kriter ise hareketlilik. Sakin mahalleler programı, altıncı ve son hedefimiz. Okula, alışverişe, işe gitmek için seyahat etmemiz gerekiyor. Amacımız bu zorunlu seyahatleri azaltmak. Sakin mahalle programının beş hedefi var. Bu hedefler ise şunlar: Toplum katılımı, insanlar arasında etkileşimi arttırmak, sağlık ve güvenlik odaklı mahalleler oluşturmak, kent kimliği ve çok işlevlilik. Cittaslow Metropol ile; İzmir kimliğinin bir unsuru olan geleneksel ve yerel ürünlerin mahallelerde sunulmasını sağlıyor, geleneksel el sanatları için atölyeler kuruyor ve küçük esnafa destek oluyoruz."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.