Karpuz üreticisi yine perişan
Adana karpuzunun kilogram fiyatı tarlada 2 liraya düştü. Adana Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, "Bu yıl kilogramı tarlada 3.5 liradan alınmaya başlamıştı. Karpuzun üretim maliyeti oldukça yüksek" dedi.
14.07.2022 13:37:00





Hasadın sürdüğü coğrafi işaret tescilli Adana karpuzunun tarlada kilogram fiyatı 2 liraya kadar geriledi. Türkiye karpuz üretiminin ortalama yüzde 20'sinin gerçekleştirildiği Adana'da tescilli ürünün hasadı sürüyor. Adana karpuzunun kilogram fiyatı, Mayıs sonunda ilk hasat döneminde tarlada 3.5 lira civarındayken, Temmuz ortasında 2 liraya kadar geriledi. Adana karpuzunun kilosu İstanbul'da pazarlarda ve marketlerde kalitesine göre 5-8 TL arasında satılıyor.
Ekim alanı azaldı
Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, geçen yıl 110 bin dekarda karpuz yetiştirilen kentte bu yıl ekim alanının 95 bin dekara düştüğünü söyledi. Bu yıl 600 bin ton civarında rekolte beklediklerini ve kentte hasadın sürdüğünü belirten Tekin, "Örtü altı karpuzların hasadı Nisan sonu, Mayıs başında başlar. Ondan sonra da açık tarla karpuzlarımızın hasadı başlar. Eylül ayı sonuna kadar Adana'da karpuz hasadı devam eder. Karpuz hasadı özellikle Karataş ve Yumurtalık ilçelerinde deniz kıyılarında gerçekleştirilir. Daha sonra da Karaisalı ve Aladağ'a doğru kayar" diye konuştu.
Maliyetler çok arttı
Şu an için fiyatların geçen yıla göre iyi olduğunu belirten Tekin, "Bu yıl kilogramı tarlada 3.5 liradan alınmaya başlamıştı. Fiyatlar 2 lira civarında seyrediyor. Bundan sonra da çok fazla düşeceğini zannetmiyoruz. Bu şekilde devam eder. Karpuzun üretim maliyeti oldukça yükseldi" dedi.
Tekin, Adana karpuzunun 16 ülkeye ihraç edildiği bilgisini vererek, "Bu yıl şu ana kadar Adana'da 7 bin 200 ton civarında karpuz ihracatı yapıldı. Özellikle Dubai, Rusya ve Avrupa'nın çeşitli ülkelerine karpuz ihracatımız devam ediyor. İhracat da rakamları belirli bir seviyede tutuyor. Bu, çiftçimiz açısından memnun edici bir durum" dedi. Adana Karpuzcular Derneği Başkanı İbrahim Savaş da kentte hasat edilen karpuzun Türkiye'nin her bölgesine ulaştırıldığını dile getirdi.
Covid-19 süreci, Rusya-Ukrayna savaşı ve diğer bazı etkenler nedeniyle girdi maliyetlerinin yükselmesine rağmen Çukurova çiftçisinin üretime devam ettiğini vurgulayan Savaş, "Adana, Türkiye'nin en iyi karpuzuna sahip. Bunun kıymetini bilmemiz gerektiği kanaatindeyiz" ifadelerini kullandı.
Kaliteli karpuz nasıl anlaşılır?
Ziraat Mühendisi Ahmet Avcu, ham karpuz ile olgunlaşmış karpuzun nasıl ayırt edilebileceğini anlattı. Avcu, karpuzun özellikle yere temas eden kısmında sarı ve krem rengi değişimi olması, bitkiye bağlandığı meyve sapının ince ve kuru olması, ayrıca karpuzun renginin parlak değil mat ve koyu yeşil olması gibi kriterlerle, olgunlaşmış karpuzun ham karpuzdan ayırt edilebileceğini söyledi.
Açık yeşil, parlak ve canlı renge sahip karpuzların ham olduğuna vurgu yapan Avcu, ayrıca ham karpuzun meyve sapının kalın ve yaş olduğunu belirtti.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.