Anadolu'da "evin belkemiği" olarak tanımlanan ev hanımları, sebze ve meyvenin en bol ve ucuz olduğu bugünlerde yılın en yoğun günlerini yaşıyorlar. Özellikle kenar mahalleler ve kırsal kesimde hemen her evin bahçesinde salça kaynatmak için yakılan ateşlerin dumanı tüterken, balkonlar ve çatıları henüz tazeliğini koruyan kurumaya bırakılmış sebzeler süslüyor.
Bahçe ve tarlalarda yetiştirdikleri ya da kilosunu 140 ile 160 bin lira ödeyerek satın aldıkları domateslerle salça yapan ev hanımları, bir evin bir yıllık salça ihtiyacını karşılayabilmek için yüzlerce kilo domatesi ellerinden geçiriyor. İki-üç gün süren salça yapımı domateslerin dilimlenmesi ile başlıyor. Yumuşaması için bir-iki gece açık alanda bekletilen domatesler, tuzlanarak kazanlarda iyice kaynayıncaya kadar pişiriliyor.
Fabrikalarda üretilen salçaların damak tatlarına uygun olmadığını belirten kadınlar, kendi yaptıkları salçanın hem daha leziz, hem de marketlerdekinden çok daha ucuz olduğuna işaret ediyorlar.
Bu işi ticarete dökenler de var. Bazı ev hanımları ihtiyaçlarındanfazla salça yaparak, ev salçası isteyenlere kilosu 1 milyon 750 bin ile 2 milyon lira arasında satıyorlar.
Patlıcan, fasulye, biber üretiminin en fazla ve ucuz olduğu bugünlerde satın alınan sebzeler özenle işlenip, iplere asılarak kurumaya terk ediliyor. Ev hanımları, bu yolla kış aylarında astronomik ve hormonlu sebzeler yerine tencerelerinde doğal sebzeleri kaynatma olanağı bulduklarını söylüyorlar. Bu arada, derin dondurucuların birçok eve girmesi birçok sebzenin konserve yapılarak saklanmasını da sağlıyor.
Ev hanımlarının en fazla ter döktüğü bir başka kış hazırlığı ise kesme makarna ve çorbalık hazırlanması. Birbirleriyle dayanışmanın en güzel örneğini sergileyen ev hanımları sıklıkla biraraya gelip hamur açıyor ve kış aylarında tüketmek üzere büyük bir ustalıkla ip inceliğinde makarna ve çorbalık kesiyorlar.
Havaların serinlemesi özellikle Kayseri kent merkezindeki evlerde sucuk imalatını da başlattı. Erciyes'ten gelen esintiyle lezzeti dünyaya ün salan Kayseri sucuğu, Kayserili ev hanımlarının özel baharat harmanıyla piyasalardaki sucuktan çok daha lezzetli oluyor ve ucuza geliyor.
Sofraların değişmez çeşnilerinden turşu ile kahvaltıların en önemli tüketim maddesi reçeller ise kullanılan meyve ve sebzelerin çoksınırlı zaman aralığında piyasada bulunması nedeniyle ev hanımlarının telaşına telaş katıyor. Turşuluk salatalık, domates ve biberler ile reçellik gül, kayısı, şeftaliyi bir daha pazarda bulamama endişesinde olan ev hanımları işlerinin yoğunluğuna aldırış etmeden bu zahmetli işe de katlanıyorlar.
Bahçe ve tarlalarda yetiştirdikleri ya da kilosunu 140 ile 160 bin lira ödeyerek satın aldıkları domateslerle salça yapan ev hanımları, bir evin bir yıllık salça ihtiyacını karşılayabilmek için yüzlerce kilo domatesi ellerinden geçiriyor. İki-üç gün süren salça yapımı domateslerin dilimlenmesi ile başlıyor. Yumuşaması için bir-iki gece açık alanda bekletilen domatesler, tuzlanarak kazanlarda iyice kaynayıncaya kadar pişiriliyor.
Fabrikalarda üretilen salçaların damak tatlarına uygun olmadığını belirten kadınlar, kendi yaptıkları salçanın hem daha leziz, hem de marketlerdekinden çok daha ucuz olduğuna işaret ediyorlar.
Bu işi ticarete dökenler de var. Bazı ev hanımları ihtiyaçlarındanfazla salça yaparak, ev salçası isteyenlere kilosu 1 milyon 750 bin ile 2 milyon lira arasında satıyorlar.
Patlıcan, fasulye, biber üretiminin en fazla ve ucuz olduğu bugünlerde satın alınan sebzeler özenle işlenip, iplere asılarak kurumaya terk ediliyor. Ev hanımları, bu yolla kış aylarında astronomik ve hormonlu sebzeler yerine tencerelerinde doğal sebzeleri kaynatma olanağı bulduklarını söylüyorlar. Bu arada, derin dondurucuların birçok eve girmesi birçok sebzenin konserve yapılarak saklanmasını da sağlıyor.
Ev hanımlarının en fazla ter döktüğü bir başka kış hazırlığı ise kesme makarna ve çorbalık hazırlanması. Birbirleriyle dayanışmanın en güzel örneğini sergileyen ev hanımları sıklıkla biraraya gelip hamur açıyor ve kış aylarında tüketmek üzere büyük bir ustalıkla ip inceliğinde makarna ve çorbalık kesiyorlar.
Havaların serinlemesi özellikle Kayseri kent merkezindeki evlerde sucuk imalatını da başlattı. Erciyes'ten gelen esintiyle lezzeti dünyaya ün salan Kayseri sucuğu, Kayserili ev hanımlarının özel baharat harmanıyla piyasalardaki sucuktan çok daha lezzetli oluyor ve ucuza geliyor.
Sofraların değişmez çeşnilerinden turşu ile kahvaltıların en önemli tüketim maddesi reçeller ise kullanılan meyve ve sebzelerin çoksınırlı zaman aralığında piyasada bulunması nedeniyle ev hanımlarının telaşına telaş katıyor. Turşuluk salatalık, domates ve biberler ile reçellik gül, kayısı, şeftaliyi bir daha pazarda bulamama endişesinde olan ev hanımları işlerinin yoğunluğuna aldırış etmeden bu zahmetli işe de katlanıyorlar.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.