Bugün kaybettiğimiz değerlerden en önemlilerinden birisi de, 'kul hakkı, Müslüman'ın Müslüman üzerindeki haklarıdır'.
Tabi 'hak' dediğimizde ilk akla gelen maddiyattır. Maddi anlamda Allah'ın hükmü nettir; 'Benim karşıma kul hakkı ile gelmem, affetmem.'
Peygamberimizin (s.a.a.v) devlet malından bir iğne dahi alanın, zimmetine geçirenin cenaze namazını kılmamıştır. Hak konusunda o kadar çok nasihat ediyor ki, Ashap, 'komşuyu komşuya mirasçı kılacak zannettik' diyor.
Evet, maddi haklar önemli ama manevi haklar çok daha önemlidir. Maalesef öyle bir noktaya geldik ki, mezhebinden, giyim ve kuşamından ötürü Müslüman, Müslüman'ı tekfir ediyor. Bu hal, hak ötesinde itikadı sapmadır, yıkımdır, yok oluştur.
Prof. Dr. Haydar Baş, Vatikan ve menşe-i İngilizlere ait olan tarikatların yıkıcı hedeflerini durdurmak için 40 yıldır sahada Allah'ın (c.c) ölçüsünü anlatıyor.
Neydi o ölçü? Kelime-i Şahadet getiren herkes Müslüman'dır. Diğer yandan Sayın Baş 14 ciltlik Ehl-i Beyt Külliyatı ile Alevi-Caferi-Şii-Sünni ayrımının önüne geçmiş ve mezhebi ne olursa olsun kelime-i şahadet getirenlerin Müslüman olduğunu ayet, hadis ve Sünni kaynaklarla milletimizin önüne koymuştur.
Bu hakikatlere rağmen hala hem milletimiz, hem de İslam Coğrafyasında ki, Müslümanlar mezheplerinden ötürü kınanıyor hatta tehdit ediliyorsa bilin ki, bu tehdit sahipleri Vatikan'ın papazlarıdır, Ebu Cehil'in çocuklarıdır, İbn-i Selül'ün torunlardır.
Müslüman'ın Müslüman üzerindeki haklarını İmam Cafer'den okuyalım
Muallah b. Huneys rivayet ediyor; Ebu Abdullah'a (Cafer-i Sadık a.s) dedim ki; Müslüman'ın Müslüman üzerindeki hakkı nedir?
Buyurdu ki; "Müslüman'ın Müslüman üzerinde, yerine getirilmesi zorunlu olan yedi hakkı vardır. Bu hakların her birinin yerine getirilmesi vaciptir. Eğer bu haklardan birini yerine getirmezse, Allah'ın (c.c) velayetinden ve itaatinden çıkar. Onda Allah'ın (c.c) hoşnut olacağı bir şey olmaz."
Dedim ki; Canım sana feda olsun. Bunlar (haklar) nelerdir?
Buyurdu ki; "Ey Mualla! Sana şefkat duyuyor, bunları zayi etmenden, gereği gibi korumamandan, öğrendikten sonra uygulamamandan korkuyorum"
Dedim ki; "Güç ancak Allah'tandır."
Dedi ki; "Hakların en basiti, kendin için istediğin şeyi onun içinde istemen, kendin için hoşlanmadığın şeyi onun içinde hoşlanmamandır."
İkinci hak; Müslüman kardeşini kızdırmaktan sakınman, onun rızasına uygun ve emrine itaat etmendir.
Üçüncü hak; Canınla, malınla, dilinle, elinle ve ayağınla ona yardım etmendir.
Dördüncü hak; Onun gözü, rehberi, aynası olmandır.
Beşinci hak; O açken doymaman, o susuzken suya kanmaman ve o çıplakken giyinmemendir.
Altıncı hak; Eğer senin hizmetçin varsa ve Müslüman kardeşinin hizmetçisi yoksa hizmetçini ona göndermen, onun elbiselerini yıkaması, yemeğini yapması ve yatağını hazırlamasıdır.
Yedinci hak; Ona ettiğin yemine bağlı kalman, davetine icabet etmen, hastasını ziyaret etmen, cenazesine katılman, bir ihtiyacı olduğunu duyduğun zaman derhal bu ihtiyacını gidermeye çalışman, onu senden istemek zorunda bırakmaman, bilakis ondan önce davranıp ihtiyacını gidermendir.
Bunları yaptığın zaman kendi velayetini, onun velayetine, onun velayetini, kendi velayetine bağlamış olursun." (Prof. Dr. Haydar Baş İmam Cafer eseri sh:440)
- Gazze unutuldu, BOP içinde kim, kiminle dost? / 05.05.2025
- İhtiras ve minnet ile devlet yönetilir mi? / 04.05.2025
- Bantçılar, izah ve mizah / 03.05.2025
- Erdoğan ‘kuklacıyı’ ne zaman görecek? / 02.05.2025
- 1 Mayıs’ta (bugün) neler olacak / 01.05.2025
- Emek, alın teri eşittir kul hakkıdır / 30.04.2025
- Kenan Evren dirildi de haberimiz mi? / 28.04.2025
- İstanbullular neden sokağa çıkıyor? / 27.04.2025
- Ekonominin kitabını yazdılar / 26.04.2025