logo
09 MAYIS 2025

Okula siyaset, bilime kelepçe -1-

11.01.2021 00:00:00
'Okula siyaset, bilime kelepçe -1-' seslendirme dosyası:

Atalarımız ne güzel söylemişler. Okula, camiye ve kışlaya siyaset girmez. Girmemelidir. Ancak AKP döneminde gördüğümüz kadarıyla gittikçe artan biçimde ilk önce ilköğretim okullarına, sonra orta öğretim okullarına ve son olarak yükseköğrenim okullarına siyaset gittikçe artan biçimde sokulmuştur. 

Okul müdürleri, yöneticiler, öğretmenler ve idareciler belli bir siyasi görüşün sanki uygulayıcısı gibi görev yapmaya başlamışlardır. Burada esas amaç kendilerine göre kafası kıyak gençlik değil, milli manevi değerlere saygılı dindar gençlik yetiştirmek istekleridir. Ancak son yapılan araştırmalarda imam hatip okulları dahil dindar gençlik yerine deist ve ateist bir gençlik yetişmekte olduğu net biçimde karşımıza çıkmaktadır. Nitekim öğrenciler arasında yapılan araştırmalarda deizm ve ateizmin gittikçe artan oranda olduğu görülmektedir. 

Daha önce hastalarım ve yakınlarım "nasılsınız hocam" dedikleri zaman, memleketin halinden daha iyiyim diyerek kendimi avutuyordum. 

Ancak İstanbul Üniversitesi'nin bölünmesi sırasında ve atanmış rektörün bu bölünmeye karşı çıkmaması sırasında bir konuşma yapmıştım. Fakültemiz bahçesinde dekanlığın bir pankartı mevcuttu. Bu pankartta işimiz ilim üretmek, siyaset değil diye yazıyordu. Ben de evet işimiz ilim üretmek ama siyaset bizim işimize karışıyor, nasıl siyasilere karşı çıkmayalım diye tepki göstermiştim. 

Orada siyasetin bir mikrop olarak üniversiteye girdiğini ve bu mikrobun enfeksiyon yapıp yayılarak bütün üniversiteyi hasta edeceğini ifade etmiştim. Ve siyasetin girdiği yerde değil ilim üretmek ot bile üretilemez diye söylemiştim. Nitekim de İstanbul Üniversitesi ikiye bölündüğünden beri dünyadaki ilk 500 üniversitedeki yerini kaybetti ve bilimsel yayınları ve araştırmaları düşme gösterdi. 

Üniversite rektörlük seçiminde adayların ilk 5'i içinde en yüksek oyu alan değil,  Cumhurbaşkanı'nın seçtiği aday rektör olarak atanmaktadır. Bu da bize mahalleli vatandaşın kendi muhtarını seçmesine rağmen, üniversite hocalarının idare edecek, yönetecek rektörün seçimini kendi iradeleriyle değil Cumhurbaşkanı'nın iradesine göre seçilecek olduğunu bize göstermektedir. 

Bu durum da öğretim üyelerinin kendi rektörünü seçememesine yol açmaktadır. Nitekim Cumhurbaşkanı'nın seçtiği rektör öğretim üyelerinin oylarıyla değil Cumhurbaşkanı'nın himayesiyle seçilmesi Cumhurbaşkanı'na bir aidiyet hissetmektedir. Bu nedenle üniversitenin gelişmesinden ziyade Cumhurbaşkanı'nın direktifleri, önerileri ve talimatlarıyla görev yapmak durumunda olduğunu hissetmektedir. Yani artık bir yükseköğrenim kurumunun rektörü değil, bir okulun atanmış müdürü statüsündedir. Dolayısıyla üniversitesinin ilerlemesinden ziyade Cumhurbaşkanı'nın emirlerini yerine getiren bir memur zihniyetiyle görevini yapmaktadır. 

Nitekim Üniversite'ye alınacak öğretim üyeleri, eğitim faaliyetleri, araştırma geliştirme faaliyetleri artık ilim ve bilimden ziyade siyasetin emrinde bir eğitim kurumu olarak görev yapmaktadır. 

Siyasetin girdiği yerde menfaat, siyasi ideoloji ve belli grupların çıkarları söz konusu olduğu için özgürce bir bilim üretmek artık mümkün değildir. Orada seçilmiş olan öğretim üyeleri kendi üniversitesinden ziyade o siyasi ideolojinin bir aracısı ve uygulayıcısı durumunda kullanılır hale gelir. 

Hâlbuki üniversiteler bilimsel, sosyal, siyasal, ekonomik konularda gerek topluma gerek ülkeye gerekse hükümete ve devlete yol gösterici araştırmalar ve geliştirmeler, fikirler ortaya koyarak Türkiye Cumhuriyeti'ni muasır devletler seviyesine çıkartmak için uğraşan kurumlardır.  

Eğer bilim adamını siz siyasilerin emrine verirseniz onlar da aynı diğer memurlar gibi bilim, fikir üretmek yerine kendisine verilen talimatları yerine getirmeyi görev bilirler. Eğer bu talimatlar yerine getirilmediği takdirde bu bilim insanları gerek makamlarından, gerekse görev yerinden alınacaklarını bilirler ve ona göre çalışırlar. Dolayısıyla topluma yol gösteremezler ve Türkiye'yi aydınlık bilimsel bir seviyeye yükseltemezler.

(Devam edecek…)

 
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
 
Prof. Dr. Hidayet Sarı / diğer yazıları
Özel'den Özdil'e tepki
Armut gibi yürüyor demişti
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Allah’a kulluk ve hamd
Sudani ve Erdoğan ortak basın toplantısı yaptı
'Tansiyonu düşürmek için çalışıyoruz'
Süper Kupa formatı açıklandı
4 takımlı mücadele olacak
İşte yeni papa
Vatikan'a Amerikalı papa
Bahar Aksu'nun katili ve suç ortakları tutuklandı
Silahla defalarca ateş ederek öldürmüştü
Gerekçe polise mukavemet
CHP İstanbul İl Başkanı'na hapis talebi
En çok çocuklara zarar veriyor
Gürer: O madde mutlaka yasaklanmalı!
Sosyal medya kullanıcı sayısı artıyor
60 milyona yaklaştı
Duruşma ileri tarihe ertelendi
Ümit Özdağ hastaneye sevk edildi
Pakistan'dan kritik açıklama
'Hint uçaklarını J-10C ile düşürdük'
İmamoğlu’nun X hesabı engellendi
X’in avukatı karara itiraz etti
Putin ve Şi Kremlin'de buluştu
'Hiçbir tarafa karşı değiliz' mesajı...
Ekrem İmamoğlu'nun X hesabı engellendi
Artık bu hesaptan paylaşım yapamayacak
Tutuklanan şüphelilerin hakimlik ifadelerine ulaşıldı
Minguzzi cinayeti davasında gelişme
Özel'den Özdil'e tepki
Armut gibi yürüyor demişti
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Allah’a kulluk ve hamd
Sudani ve Erdoğan ortak basın toplantısı yaptı
'Tansiyonu düşürmek için çalışıyoruz'
Süper Kupa formatı açıklandı
4 takımlı mücadele olacak
İşte yeni papa
Vatikan'a Amerikalı papa
Bahar Aksu'nun katili ve suç ortakları tutuklandı
Silahla defalarca ateş ederek öldürmüştü
Gerekçe polise mukavemet
CHP İstanbul İl Başkanı'na hapis talebi
En çok çocuklara zarar veriyor
Gürer: O madde mutlaka yasaklanmalı!
Sosyal medya kullanıcı sayısı artıyor
60 milyona yaklaştı
Duruşma ileri tarihe ertelendi
Ümit Özdağ hastaneye sevk edildi
Pakistan'dan kritik açıklama
'Hint uçaklarını J-10C ile düşürdük'
İmamoğlu’nun X hesabı engellendi
X’in avukatı karara itiraz etti
Putin ve Şi Kremlin'de buluştu
'Hiçbir tarafa karşı değiliz' mesajı...
Ekrem İmamoğlu'nun X hesabı engellendi
Artık bu hesaptan paylaşım yapamayacak
Tutuklanan şüphelilerin hakimlik ifadelerine ulaşıldı
Minguzzi cinayeti davasında gelişme
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.