logo
21 EYLÜL 2025


Sabır ve istikamet abidesi Hz. Zeyneb-III

22.10.2019 00:00:00

(dünden devam…)

Hz. Zeyneb (s.a) rivayet ve hadisleri beyan makamında idi. Muhammed b. Amr, Ata b. Saib, Fâtıma bintu'l Hüseyin ve başkaları Hz. Zeyneb'den (s.a) hadisler nakletmişlerdir. (Nehcü'l Belağa İbn-i Ebi'l Hadid, c.16, s. 210; Vesailu'ş-Şia, c.1, s.13 ve 14; Biharu'l Envar, c.6, s.107).

Ben-i Haşim'in Akilesi olan Hz. Zeyneb (s.a), gelecekte yaşanacak olayların bilgisini bile değerli babasından öğrenmiştir. (Mehellati, Zebihullah, Reyahinu'ş-Şeria, c.3, s.56 ve 73). 

Hz. Zeyneb (s.a) geceleri ibadetle geçirirdi. Yaşamı boyunca hiçbir zaman teheccüd (gece namazını) terk etmemiştir. İbadetlerle o kadar meşgul olurdu ki kendisine "Âl-i Ali'nin Âbidesi" (ibadet edeni) diye lakap takmışlardı.

Gece ibadetlerini hatta Muharrem ayının onunda ve on birinde bile terk etmemiştir. İmam Hüseyin'in (a.s) kızı Fâtıma şöyle diyor: "Aşura gecesi, halam her an mihrapta ibadete duruyor, namaz kılıyor, dua ediyor ve gözlerinden yaşlar akıyordu." (Cafer Nakdi, Zeyneb-i Kübra, s.61).

Hz. Zeyneb'in (s.a) Allah ile olan irtibatı öyle bir boyutta idi ki Aşura günü İmam Hüseyin (a.s) kız kardeşine veda ederken şöyle buyurmuştur: "Ey bacım! Beni gece namazlarında unutma." (Mehellati, Zebihullah, Reyahinu'ş-Şeria, c.3, s.62). 

Hz. Zeyneb (s.a) Ehl-i Beyt'in tüm hanımları gibi her açıdan üstün bir ahlaka sahipti. 

Hz. Zeyneb'in (s.a) hicab ve iffeti hakkında tarihte şöyle yazılmıştır: "Zeyneb (s.a), Resûlullah'ın (s.a.a) kabrinin yanındaki Mescid-i Nebi'ye gitmek istediğinde, Hz. Ali (a.s) gece gitmesini emretmiş ve Hasan (a.s) ve Hüseyin'den (a.s) kız kardeşleriyle birlikte gitmelerini istemiştir. Önde İmam Hasan (a.s), ortada Hz. Zeyneb (s.a) ve arkasında da İmam Hüseyin (a.s) hareket etmekteydiler. Onlar, Muttakilerin Mevla'sı Hz. Ali'den (a.s) aldıkları emir gereği, Hz. Zeyneb'i (s.a) bir namahrem görür diye, hatta Hz. Resûl-i Kibriya'nın (s.a.a) kabr-i şeriflerinin üzerinde bile ışık yakmamaya memurlardı." (Seyyid Abdul Hüseyin Destğeyb, Zendigani Hz. Zeyneb (s.a), Tahran, Kaveh, s.19). 

Yahya Mazeni şöyle diyor: "Ben, Medine'de uzun bir süre Hz. Ali'nin (a.s) komşusu idim. Allah'a yemin ederim ki bu süre zarfında Hz. Zeyneb'i (s.a) görmedim ve sesini duymadım." (Muhammedi İştihardi, Hz. Zeyneb (s.a) Furuğ-u Taban-ı Kevser, s.99). 

"Hz. Zeyneb'in (s.a) lakaplarından birisi de "er-Raziye bi'l Kader ve'l Kaza"dır (Kaza ve Kadere razı olan). Bu şerefli hanım, zorluk ve sıkıntılar karşısında ayakta durmuştur. Eğer o musibetlerin bir miktarı yüce dağlara verilseydi, dağlar erir ve yok olurdu. Ancak o bir başına, yalnız, garip, kimsesiz ve mazlum hanım, sağlam bir dağ gibi her zorluğun karşısında ayakta durmayı başarmıştır." (Seyyid Nurettin Cezairi, el-Hasaisetu'z-Zeynebiye, s.24). 

Aşura günü ikindi vakti, İmam Hüseyin'in (a.s) yere düştüğünü ve düşmanların onu öldürmek için etrafını sardığını gören Hz. Zeyneb (s.a) çadırdan dışarı çıkmış ve Saad b. Vakkas'ın oğlu Ömer b. Saad'a hitaben şöyle demiştir: "Ey Sa'd'ın oğlu! Ebu Abdullah (Hüseyin) öldürülecek ve sen öylece seyirci kalacaksın öyle mi?!" 

Sa'd oğlunun sustuğunu ve bir cevap vermediğini gören Hz. Zeyneb (s.a) şöyle feryat etmiştir: "Vay kardeşim, vay efendim, vay Ehl-i Beyt'im! Keşke gökyüzü yerde parçalansaydı! Keşke dağlar paramparça olup yere serilseydi!" (Seyyid İbn-i Tavus, el-Luhuf, s. 159, 161). 

Hz. Zeyneb (s.a), bu cümleleri ile kıyamın ikinci aşamasını başlatıyordu. Hz. Zeyneb (s.a) kendisini kardeşine ulaştırdı ve gökyüzüne bakarak şöyle buyurdu: "Allah'ım! Bu naçiz kurbanımızı ve senin yolunda öldürülmüş bu şehidi bizden (Peygamber ailesinden) kabul buyur." (Seyyid Ali Naki Feyzü'l-İslam, Hatun Dusera, s.185). (devam edecek…)

Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
 
Gülsüm Kavak / diğer yazıları
Kura ile CHP'de kaldı
Bayrampaşa Belediyesinde gergin oylama
Özgür Özel yeniden Genel Başkan
Geçerli oyların tamamını aldı
İsrail katletmeye devam ediyor
Gazze'de can kaybı 65 bin 283'e çıktı
CHP'de kongre günü
Özel'den Erdoğan'a Trump çıkışı
Erdoğan ABD'ye gitti
Özel'in Trump iddialarına cevap verdi
Kütahya gece yarısı 4.2 ile sallandı
Avrupa'da 'siber saldırı' krizi
Havalimanları felç oldu
Çok sayıda ev yandı
Alanya'daki orman yangınları kısmen kontrol altında
Trabzon’da kazanan yok
Trabzonspor ile Gaziantep FK berabere kaldı
Canları pahasına zulme direniyorlar
Gazze'de 900 bin kişi yerini terk etmedi
ABD Suriyelilere 'artık dönün' dedi
Türkiye ne yapacak?
Afganistan'daki yeni yönetim çıkmazda
Trump, Begram Hava Üssü konusunda ısrarlı
Alanya'da meyve bahçeleri yandı
Antalya ve Muğla'daki orman yangınları kontrol altına alınamıyor
Ayder'e ulaşılamıyor
Rize'yi sağanak vurdu
İngiliz istihbaratının tepesi İstanbul'da açıkladı
İngiltere HTŞ ile çok önceden temas kurmuş
Kura ile CHP'de kaldı
Bayrampaşa Belediyesinde gergin oylama
Özgür Özel yeniden Genel Başkan
Geçerli oyların tamamını aldı
İsrail katletmeye devam ediyor
Gazze'de can kaybı 65 bin 283'e çıktı
CHP'de kongre günü
Özel'den Erdoğan'a Trump çıkışı
Erdoğan ABD'ye gitti
Özel'in Trump iddialarına cevap verdi
Kütahya gece yarısı 4.2 ile sallandı
Avrupa'da 'siber saldırı' krizi
Havalimanları felç oldu
Çok sayıda ev yandı
Alanya'daki orman yangınları kısmen kontrol altında
Trabzon’da kazanan yok
Trabzonspor ile Gaziantep FK berabere kaldı
Canları pahasına zulme direniyorlar
Gazze'de 900 bin kişi yerini terk etmedi
ABD Suriyelilere 'artık dönün' dedi
Türkiye ne yapacak?
Afganistan'daki yeni yönetim çıkmazda
Trump, Begram Hava Üssü konusunda ısrarlı
Alanya'da meyve bahçeleri yandı
Antalya ve Muğla'daki orman yangınları kontrol altına alınamıyor
Ayder'e ulaşılamıyor
Rize'yi sağanak vurdu
İngiliz istihbaratının tepesi İstanbul'da açıkladı
İngiltere HTŞ ile çok önceden temas kurmuş
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.