logo
19 HAZİRAN 2025

Sinema ve dizilerdeki şiddet savaşları

08.02.2017 00:00:00
 Dünyada güçler dengesi yeniden oluşurken; enformasyon ve psikolojik savaş enstrümanları, en az sıcak savaş mühimmatları kadar görev yapıyor.
Yarım asırdan beri var olagelen ABD eksenli Yeni Dünya düzeni bağlamında sinema ve film endüstrisi, savaş endüstrisinin bir parçasıdır. 
Sosyal medya ve diğer bilişim kanalları işi çığırından çıkartmış vaziyettedir.
Hollywood'ın, Pentagon'un propaganda aygıtı ve merkezi olduğu herkesin malumudur.
Yeşil Bere, Kıyamet Şimdi, Eve Dönüş, Geyik Avcısı, Platoon/Müfreze, Doğum Günü Dört Temmuz, Tam Metal Kaplama Mermi /Full Metal Jacket filmlerinin yanısıra; bu bağlamda bilhassa 11 Eylül sonrası Black Hawk Down / Kara Şahin Düştü, We Were Soldiers/ Bir Zamanlar Askerdik, Sum of All Fears/ En Büyük Korku gibi Hollywood yapımlarını elbette ele almak gerekiyor.
Her saati bir bölüm halinde 24 saate yayılmış ilk gerçek zamanlı dizi olan '24' de elbette kayda değerdir. 
Pentagon, CIA ve Hollywood arasındaki ilişkileri, Kıyamet savaşı endekslenmiş Amerikan derin devleti şekillendiriyor.
Hollwood filmleri, 85'li yılardan sonra Türk milleti ve gençliği üstüne savaş cürufu halinde yağıyor.
Türk medeniyetinin yerleşik kültür ve değerleri, Hollywood yapımları ve popüler kültür dalgalarıyla dönüşüyor, yozlaşıyor. Türk aile yapısı değişiyor, dağılıyor.
90'lı yıllarda Kültür Bakanı olan Gökhan Maraş'ın, Amerikan filmlerinin kısıtlanması ve Türk filmlerinin teşvik edilmesini öngören bir yasa teklifi sunuyor. Kulislerde, ABD Başkanı G. Bush'un, merhum Turgut Özal'ı bizzat arayarak teklifi geri çevirttiği konuşuluyor, gerçekten de yasa geri çevriliyor.
Sadece bu girişim bile Hollywood endüstrisinin Amerikan savaş endüstrisi ile nasıl iç içe olduğunu anlamak için yeterlidir.
Hollywood yapımlarıyla kültürü, dimağı, zevki, algılamaları ve hatta karakteristikleri değişmeye başlayan bir Türk toplumu ile karşı karşıya kalıyoruz. 
Savaş, şiddet, insanlık kıyımı, mafya ve müstehcenlik içeren Hollywood endüstrisi, Türk sinemasını da dönüştürüyor, kendine benzetmeye başlıyor. Ekranlar şiddet, müstehcenlik ve cüruf akıyor.
Meltem-Medya grubu, kuruldukları günden beri bu büyük yozlaşmaya direniyor. Meltem TV, Mesaj TV, Kadırga TV, Köy TV, Sağlık TV, Av TV vs? kanallar ne pahasına olursa olsun Aile Televizyonu olmaya devam ediyor.
Son dönemde TRT televizyonları da aile kurumunu koruyup kollayan, milli birlik ve bilinci güçlendirip perçinleyen ciddi iç yapım, dizi ve filmlere imza atıyor? Yunus Emre, Diriliş Ertuğrul ve Filinta gibi yapımlar gerçekten takdire şayan çalışmalardır. 
Bu yapımlar ciddi reytingler de yakalıyor. Bu bağlamda TRT dizisi Diriliş Ertuğrul'un, bir imparatorluğu Harem müstehcenliğine sıkıştıran Muhteşem Yüzyıl'ın reytingini sıfırlayarak yerlerde süründürmesi elbette dikkatlerden kaçmıyor.
Üniversiteler ve RTÜK, ekrandaki şiddet ve müstehcenlik içeren yapımların topluma ve gençliğimize maliyeti bağlamında ciddi alan araştırmalar ve psiko-sosyal çalışmalar yapıyor.
Bu alan araştırmaları ailedeki, okuldaki, hayattaki artan şiddet eylemlerin ve değerler yozlaşmasının arka planını okumamıza yardımcı oluyor. 
Çakallar Vadisi, Eşkıya, bilmem ne gibi dizilerin faturasını görmek mümkün oluyor.
Bu eksende iki tane çalışma var önümde: Biri Prof. Dr. Aysel Aziz'e, diğeri Doç. Dr. Abdülkerim Bahadır'a ait.
Prof. Dr. Aziz, söz konusu şiddet içerikli dizi izleyenler içinden hepsi Lise ve üstü eğitimli insanlar arasında yapmış çalışmasını? 
Yüzde 49'u konuşmalardan, yüzde 28'i acımasızlıktan, yüzde 44.5'i soğukkanlılıktan etkilenmiş.
Yüzde 27 erkek ve yüzde 24 kadının şiddete bakışında değişiklik olmuş? Yüzde 4'ü ise psikolojik destek alıyor.
Yüzde 96'lık kısmı, dizilerdeki şiddet mesajının gençlere öyle veya böyle etki ettiğini söylüyor; ancak yüzde 3'lük kısmı ise şiddet etkisi yok diyor.
Yüzde 91'lik kesim, bu dizilerdeki şiddetin okullarda yükselen şiddete tesiri olduğuna inanıyor; yüzde 9 yok diyor.
Yüzde 88, söz konusu dizilerin çeteleşmeye özendirdiğini belirtiyor; yüzde 12 özendirme yok diyor. Detayları görmek ve konuşmak mümkün?
Hollywood'u aratmayan bu şiddet ve müstehcenlik içerikli film ve dizilerin, bizim dünya düzenimize ve medeniyetimize hizmet ettiğini söylemek mümkün değildir. Bu diziler kendi neslimiz içinden bambaşka bir nesil üretiyor.
Böylesi vahşi enformatik ve psikolojik savaş günlerinde, Meltem Medya grubunun Türk aile yapısını korumaya endeksli köklü yayıncılığını ve TRT'nin Diriliş Ertuğrul ve Yunus Emre gibi yapıtlarını takdir etmemek nankörlüktür.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
 
Misafir Kalem (K) / diğer yazıları
İran'dan İsrail'e 20'den fazla füze
İran'ın füzeleri İsrail'i vurdu
Gözler Merkez Bankasında
MB'nin faiz kararı ne olacak?
ABD'den öğrenci vizesi için 'sosyal medya' şartı
Kriterler tek tek sayıldı
Uzun namlulu silahla tekel bayisi kurşunlandı
Esenyurt'ta hareketli dakikalar
Avrupa ülkelerinden İran'la görüşme talebi
İranlı bakan Cenevre'ye gidecek mi?
İran: İsrail hariç, diplomasiye bağlılığımızı sürdürüyoruz
Bölgede tek nükleer güç İsrail
Trump, İran'a saldırı planlarını onayladı mı?
ABD basınından dikkat ekici iddia
Putin'den kritik mesaj
İsrail - İran krizini değerlendirdi
Özgür Özel'den boykot açıklaması
Hedef CHP mitinglerini yayınlamayan medya
'Nihai kararımı vermedim'
Trump'tan İran'a saldırı açıklaması
CHP lideri Özel'i darp eden kişi için iddianame hazırlandı
4 yıl 6 aya kadar hapis talebi
Diyarbakır'daki yangında bilirkişi raporu açıklandı
Raporda kusurlar tek tek sıralandı
Trump, Pakistan Kara Kuvvetleri Komutanı ile görüşecek
Pakistan, İran'a desteğini belirtmişti
AB Yüksek Temsilcisi Kallas
"İsrail'e yönelik baskı artırılmalı"
'Türkiye net durmalı'
BTP'den İran uyarısı
İran'dan İsrail'e 20'den fazla füze
İran'ın füzeleri İsrail'i vurdu
Gözler Merkez Bankasında
MB'nin faiz kararı ne olacak?
ABD'den öğrenci vizesi için 'sosyal medya' şartı
Kriterler tek tek sayıldı
Uzun namlulu silahla tekel bayisi kurşunlandı
Esenyurt'ta hareketli dakikalar
Avrupa ülkelerinden İran'la görüşme talebi
İranlı bakan Cenevre'ye gidecek mi?
İran: İsrail hariç, diplomasiye bağlılığımızı sürdürüyoruz
Bölgede tek nükleer güç İsrail
Trump, İran'a saldırı planlarını onayladı mı?
ABD basınından dikkat ekici iddia
Putin'den kritik mesaj
İsrail - İran krizini değerlendirdi
Özgür Özel'den boykot açıklaması
Hedef CHP mitinglerini yayınlamayan medya
'Nihai kararımı vermedim'
Trump'tan İran'a saldırı açıklaması
CHP lideri Özel'i darp eden kişi için iddianame hazırlandı
4 yıl 6 aya kadar hapis talebi
Diyarbakır'daki yangında bilirkişi raporu açıklandı
Raporda kusurlar tek tek sıralandı
Trump, Pakistan Kara Kuvvetleri Komutanı ile görüşecek
Pakistan, İran'a desteğini belirtmişti
AB Yüksek Temsilcisi Kallas
"İsrail'e yönelik baskı artırılmalı"
'Türkiye net durmalı'
BTP'den İran uyarısı
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.