Siyanür yasağı intihara engel mi?
Geçtiğimiz ay 4 siyanürlü intihar olayından sonra harekete geçen hükümet, siyanür satışlarına düzenleme getirdi. Ancak düzenleme intihar olaylarına engel olması pek mümkün görünmüyor. Zira başta geçim sıkıntısı olmak üzere insanları ailecek intihara sürükleyen nedenlerin çoğu yerli yerinde duruyor





YENİ MESAJ / DETAY HABER
Kasım ayında 4 siyanürlü intihar yaşandı. İlk olarak ekonomik zorluk çektiği iddia edilen 4 kardeş, İstanbul Fatih'te intihar etmişti. Bu olayın ardından 11 Kasım'da Antalya'da Selim Şimşek, internetten aldığı siyanürle eşi, oğlu ve kızını zehirlemiş ve ardından intihar etmişti. İntihar notunda Şimşek, 9 aydır çalışmadığını ve maddi zorluklar çektiklerini yazmıştı.
Bu olaydan 4 gün sonra ise iş adamı Bahattin Delen, İstanbul Bakırköy'deki evinde, eşi Zübeyde ve yedi yaşındaki çocukları Ali Delen'i siyanürle zehirledikten sonra intihar etmişti. Son olarak da önceki gün Antalya'da da bir kişi siyanürle intihar etti. 24 Kasım'da da İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde Ali Kabasakal isimli vatandaş tüfekle canına kıydı. Son günlerdeki çoğu intihar vakasında siyanür kullanıldığının ortaya çıkmasından sonra harekete geçen hükümet, siyanür satışına düzenleme getirdi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, Resmi Gazete'de 29 Kasım'da yayımlanan, "Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması Hakkında Yönetmelik"te değişiklik yapılmasına ilişkin yönetmeliği ile siyanürlü bileşiklerin halka satılması yasaklanırken, siyanürün endüstriyel ve profesyonel kullanımının ise beyanname ile yapılması kararlaştırıldı.
Şüpheiz bu düzenleme geç kalmış ve gerekli bir düzenlemeydi. Ancak bu yönetmelik değişikliğinin intihar olaylarına engel olacağı konusunda ciddi şüpheler var. Zira insanları ailecek intihara sürükleyen nedenlerin çoğu yerli yerinde duruyor.
Nedenler ortadan kaldırılmalı
Yeni düzenlemeyle artık her isteyen siyanüre kolaylıkla ulaşamayacak. Yasak kararıyla birlikte siyanüre ulaşmanın zorlaştırılmasının intiharları engelleyip engellemeyeceği sorusu cevap bekliyor. İnsanların siyanüre kolay ulaşabildikleri için intihar etmediklerine dikkat çeken uzmanlar, intiharların ardında bir takım toplumsal nedenlerin varlığına işaret ediyorlar.
Bu nedenler ortadan kalkmadıktan ya da kaldırılmadıktan sonra intihar etmeye karar vermiş bir insanın bir yolunu bulup bu amacını gerçekeleştireceğini ifade eden uzmanlar, siyanür bulamayan insan bambaşka yöntemler kullanarak yine intihar edebileceğine vurgu yaptı.
Peki intiharların nedenleri ne?
2018 yılında Türkiye'de 3 bin 161 kişinin intihar ederek hayatına son verdiğini ortaya koyan Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre 'hastalıklar, geçim zorluğu ve aile geçimsizliği' intihar nedenleri arasında önemli yer tutuyor. TÜİK verileri baz alınarak hazırlanan grafikler incelendiğinde 2000 yılında bu yana intiharların sürekli artıyor olduğu görülüyor.
İstatistiklere göre Türkiye'de yıllık intihar sayısı 2003 yılında bu yana 2 bin 500'ün altına düşmedi. 2012 yılında bu yana ise yıllık intihar sayısı 3 binin altını görmedi. Kasım ayında yaşanan siyanürle intihar vakaları incelendiğinde, sayılabilecek başka nedenler de olsa intiharlara neden olan birincil faktörün geçim sıkıntısı ve ödenemeyen borç olduğu görülüyor.
Dolayısıyla siyanür satışına düzenleme getirilmesi gerekli ancak yeterli değil. Bu bağlamda hükümetin intiharlarda son yıllardaki artışı da göz önünde tutarak, insanların temel gelir seviyelerini artırma ve toplumdaki geçim sıkıntısını ortadan kaldırmak noktasında ciddi adımlar atması gerekiyor.