Türk dünyasındaki Nasrettin Hoca’yı anlattılar
Türk Edebiyatı Vakfı'nca "Manzum ve Minyatürlerle Türk Dünyasındaki Nasrettin Hoca" paneli düzenlendi.
18.02.2019 00:00:00





Türk Edebiyatı Vakfı'nın Sultanahmet'teki merkezinde gerçekleştirilen panele, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdulvahap Kara, Prof. Dr. Mahmut Kaya ve Kazakistanlı şair Marzhan Erşu katıldı.
Prof. Dr. Kara, Nasrettin Hoca'nın Türk yurdunun ortak mirası olduğunu söyledi.
Türk toplumlarının Nasrettin Hoca'yı benimsediğini ve çok değer verdiğini belirten Kara, "Cengiz Aytmatov da Türk dünyasının ortak değeridir fakat herkes onun Kırgız olduğunu bilir. Nasrettin Hoca'yı herkes kendinden görür ve sahiplenir. Bunun en önemli sebebi, Nasrettin Hoca'nın Türk dünyasında isminin olmasıdır" dedi.
Kara, Nasrettin Hoca'nın Kazakistan'da "Koca Nasır", Özbekistan'da "Nasrettin Efendi", Azerbaycan'da "Molla Nasrettin" olarak anıldığını dile getirerek, Türk toplumlarının kendi dillerinde isim verecek kadar benimsediğini ve sahiplendiğini aktardı.
Türk kültürünün en eski ürünleri
Panelde konuşan Prof. Dr. Mahmut Kaya da Nasrettin Hoca fıkralarının Anadolu Türk kültürünün en eski ürünlerinden biri olduğunu anlatarak, Türk halkının espri kültürünü taşıyan fıkraların bugünlere geldiğini kaydetti.
Kaya, Türk dünyasında Nasrettin Hoca'ya ait tüm fıkraları inceleyerek 50'sini Türk halkının dil zevkine göre şiirle bütünleştirdiğini aktararak, Selçuklu dönemine ait olan minyatürlerle edebi bir eser ortaya çıkarmaya çalışarak milli kültürü yaşatmaya çalıştığını belirtti.
Kazak Şair Marzhan Erşu ise Nasrettin Hoca'nın çok sevilen bir Türk atası olduğunu vurgulayarak, Prof. Dr. Kaya'nın 'Minyatürlerle Nasrettin Hoca Manzum Fıkralar' kitabını Kazakça'ya çevirmesinin kendisi için büyük bir gurur olduğunu ifade etti.
Erşu, Kazakistan'da okuyucuların kitaba ilgi gösterdiğine işaret ederek, kitap sayesinde Kazak halkının Nasrettin Hoca'nın yaşamış bir Türk atası olduğunu öğrendiğini ve Kazakistan'da olmayan fıkraların da Kazak kültürüne kazandırıldığını söyledi.
AA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.