Türkiye 2012'de frene basacak
Denetim, vergi, yönetim danışmanlığı kuruluşu Deloitte, Türkiye ve dünya ekonomisini mercek altına aldığı raporunda, Türkiye'de büyümenin ciddi oranda yavaşlayabileceğine işaret etti
26.04.2012 00:00:00
YENİ MESAJ - İSTANBUL
Deloitte Türkiye Ekonomi Danışmanı Dr. Murat Üçer tarafından hazırlanan, 'Ekonomik Görünüm: Çalkantılı Sularda Yön Arayışı' raporu, küresel ekonomide krizin artçı dalgalarının devam ettiğinin altını çiziyor. Raporda, IMF'nin Nisan ayında çıkaracağı Dünya Ekonomik Görünümü raporunu hatırı sayılır düzeyde revize etmesinin beklenmediği, bu tahminler doğrultusunda dünya ekonomisinin 2012 yılında gelişmekte olan piyasa ekonomilerinin öncülüğünde iyileşmeye devam edeceği, Avrupa'nın ise hafif de olsa daralacağı öngörülüyor. Türkiye'nin ise 2012 yılında büyümesinin özellikle Euro Bölgesi'nde devam eden sorunlar nedeniyle ciddi oranda yavaşlamasının beklendiği ve yılın genelinde temkinli olunması gerektiği ifade ediliyor. Geldiğimiz noktada ekonominin arz tarafına odaklı, üretkenliği destekleyici reformların öneminin daha da arttığı belirtiliyor.
2012'nin ilk çeyreğinde büyüme hız kesti
Raporda, Türkiye ekonomisinin 2011 yılının ilk çeyreğinde yakaladığı yaklaşık yüzde 12'lik çok güçlü büyümenin ardından nispeten yavaşlamaya başladığı aktarılıyor. 2012 yılının ilk çeyreğinde de ekonominin bir önceki çeyreğe göre hemen hemen durduğu, yıllık bazda ise düşük tek haneli büyüme oranlarına inildiğinin işaretleri veriliyor. Ancak bir dizi öncü gösterge, ekonomide görülen bu yavaşlamanın uzun süreli bir yavaşlamadan ziyade, geçici olabileceğini gösteriyor. Nitekim -Şubat ayında halen negatif bölgede görünen ithalat artışı dışında- diğer bazı öncü göstergelerden, büyümenin ikinci çeyrekten itibaren bir miktar canlanabileceği sinyalleri alınıyor.
Yavaşlayan ekonomi 2013 bütçe disiplinini zorlayacak
Raporda maliye politikasının dışarıya göre birçok gelişmiş ülke ile kıyaslandığında güçlü, içeriye göre ise cari açık sorunu göz önünde bulundurulduğunda zayıf olduğu belirtiliyor. Türkiye ekonomisinin 2011 yılında, dışarıda küresel ekonomideki sorunların devam etmesi, içeride ise seçim yılı olmasına rağmen maliye politikası bakımından başarılı bir yıl geçirdiği vurgulanıyor. Ancak yavaşlayan bir ekonominin ve siyaseten (gerek içerde gerekse bölgesel olarak) zorlu bir konjonktürün, özellikle 2013 başlarında bir anayasa referandumu gündemdeyken, önümüzdeki süreçte bütçe disiplinini zorlayabileceği belirtiliyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.