Türkiye takozu kaldırmadı
Reuters'a konuşan iki üst düzey yetkiliye göre, Türkiye ile İsveç ve Finlandiyalı yetkililer arasında hafta içi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılan NATO görüşmelerinde kayda değer bir ilerleme kaydedilmedi ve yeni görüşme tarihi belirlenmedi.
28.05.2022 14:52:00





YENİ MESAJ / DETAY HABER
Türkiye heyeti, İsveç ve Finlandiya heyetleri ile NATO'ya üyelik başvurularına ilişkin Çarşamba günü Ankara'da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde istişarelerde bulundu. Üst düzey Türk bir yetkili Cuma günü Reuters'a, İsveç ve Finlandiya'nın Türkiye'nin desteğini kazanmak için 'zor' adımlar atmaları gerektiğini söyledi, "Bu kolay bir süreç değil. Daha fazla müzakere yapılacak ancak yeni bir tarih çok yakın görünmüyor" dedi. Görüşmelerle ilgili bilgisi olan başka bir yetkili ise toplantıda, kayda değer bir ilerleme kaydedilmediğini ve bir sonraki görüşme için tarih belirlenmediğini söyleyerek, NATO'nun 29-30 Haziran'da Madrid'de yapacağı zirvede Türkiye'nin iki ülkenin üyelik hedeflerine hâlâ karşı çıkma ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti.
Görüşme samimi geçti ancak
Yetkili, beş saatlik görüşmenin samimi geçtiğini ve heyetlerin hem ikili hem de üçlü görüşme gerçekleştirdiklerini de sözlerine ekledi. İsveç ve Finlandiya heyetleri, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal'ın başkanlık ettiği heyetle görüşmüştü. Görüşmenin ardından açıklama yapan Kalın, "Savunma sanayi ürünlerine dönük yaptırımların kaldırılması yönünde bir olumlu tavrı biz gördük. Başkentlerine dönüp bu değerlendirmeleri liderlerine arz ettikten sonra bize yapacakları geri dönüşe göre biz, bundan sonraki sürecin nasıl ilerleyeceğini kararlaştıracağız. Türkiye'nin güvenlik kaygıları somut adımlarla belli bir takvimde karşılanmazsa sürecin ilerleyemeyeceğini çok net ifade ettik" demişti.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Cuma günü yaptığı açıklamada, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'dan somut adımlar atmasını beklediğini söyledi. Finlandiya ve İsveç, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali karşısında güvenliklerini artırmak için geçen hafta NATO üyeliği için resmen başvurdu. Bu ülkelerin NATO'ya katılabilmesi için 30 üyenin de başvuruyu onaylaması gerekiyor. Türkiye, iki İskandinav ülkesinin, "Türkiye'nin terörle mücadelesine destek vermedikleri" ve PKK ve YPG üyelerine ev sahipliği yaptıkları gerekçesiyle NATO üyeliğine karşı çıkıyor. Finlandiya Dışişleri Bakanı Haavisto, "Türkiye ile müzakereler olumlu seyrediyor ve bu müzakereler sürecek. Biz, Türkiye'nin de desteklediği NATO'nun açık kapı politikasına güveniyoruz. Türkiye'nin dile getirdiği (PKK ve terörle ilgili) sorunların çözülebileceğini düşünüyoruz" şeklinde konuşmuştu. ABD Dışişleri Bakanı Blinken ise 27 Mayıs'ta "Şu anda Finlandiya, İsveç ve Türkiye arasında çok aktif bir görüşme süreci devam ediyor, biz de bu süreci destekliyoruz" demişti.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.