Türkiye'nin 3 temel sorunu
Ekonomi Bakanı Çağlayan, Forum İstanbul'da yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ekonomideki 3 temel sorununu İşsizlik, enflasyon ve cari açık olarak sıraladı. Çağlayan, yeni bir 'istihdam stratejisi' hazırladıklarını ifade etti
27.04.2012 00:00:00
RECEP BAHAR - İSTANBUL
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bu yıl 11. kez tertip dilen Forum İstanbul 2012 konferansında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 1980'den bu yana 5 ekonomik kriz geçirdiğini ifade ederek, kendisinin bu arada kalp krizi geçirdiğini ve bu nedenle son 32 yılda 6 krizle karşılaştığını belirtti. Avrupa ülkelerinin krizden çıkmalarını temenni etiklerini kaydeden Çağlayan, "Zira en büyük pazarımız orası" şeklinde konuştu.
Türkiye'nin ekonomideki temel sorunlarını "enflasyon, işsizlik ve cari açık" olarak sıralayan Çağlayan, "İşsizlik meselesini çözmek için yeni İstihdam Stratejisi hazırlıyoruz. Bu strateji ile istihdam üzerindeki yükleri azaltacağız. Stratejiyi yakında açıklayacağız. Enflasyon konusu ise boş verilecek bir konu değildir. Cari açık meselesi, bu konuda yani Teşvik Sistemini geliştirdik" dedi. Çağlayan, dünyanın en önemli ve iddialı teşvik sistemini bu dönemde yaptıklarını anlatarak, şunları aktardı: "Yeni teşvik sisteminin, STK'ların yüzde 90'ının beğenisini kazanması Türk özel sektörüne cevap verecek şekilde hazırlanmasındandır. Türkiye'nin sanayide yüzde 43 ithalata bağlı olan yönünü mutlaka değiştirme noktasında kararlılığımızı ifade etmek istiyorum."
İhracatta yeni hedefler
Forum'da konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de, konuşmasında şunları aktardı: "2023 ihracat stratejisiyle temel hedefimiz, ihracatın ekonomi içindeki payını artırmaktır. Bunun için 2023 yılında ihracatın gayri safi yurt içi hasıla içindeki payını yüzde 25'e, ihracatın ithalatı karşılama oranını yüzde 80'e, ihracatın ithalata bağımlılık oranını ise yüzde 10'a düşürmeyi hedefliyoruz. Bu hedeflere ulaşmak için de, 2012 yılından itibaren yıllık yüzde 13 ihracat artışı ile dünya ihracatından aldığımız payı yüzde 1,5 ve 2011 yılında 171 olan ihracat miktar endeksini de 2023 yılında 387'ye ulaştırmayı istiyoruz.
Sektörlerimizi ve şirketlerimizi büyütmeden 500 milyar dolar ihracat hedefimize ulaşmanın zor olduğunu biliyoruz. Bunun için 25 milyar dolardan fazla ihracat yapan sektör sayısını 2023 yılında 7 sektöre, 10 milyar dolar ile 25 milyar dolar arasında ihracat yapan sektör sayısını ise 6 sektöre çıkarmayı bekliyoruz. Böylece hedeflediğimiz pazarlardaki payımızı artırabileceğiz. Dünya ihracatından pazar payı kapabilmek için hedef ülkelere olan ihracatımızı da artırmayı hedefledik. Bunun için 2023 yılında, 25 milyar doların üzerinde ihracat yapacağımız ülke sayısını 4 adede, 10 milyar dolar ile 25 dolar arasındaki ülke sayısını ise 8'e çıkarmamız gerekiyor. Bunun için 2023 yılında ihracatçı sayımızı 70 bine, 1 milyar doların üzerinde ihracat yapan firma sayımızı da 50'ye çıkarmayı hedefledik.
Bu kadar ihracatı da Anadolu'ya yayarak yapabileceğimizin farkındayız. Bunun için 2023 yılında 25 milyar doların üzerinde ihracat yapan il sayımızı 3'e, 10 milyar dolarla 25 milyar dolar arasında ihracat yapan il sayımızı da yine 3'e çıkaracağız. 1 milyar doların üzerinde ihracat yapan il sayımızı da 50 olarak hedefliyoruz. Bunun için, dünyada en çok ihraç edilen ilk 25 ürün grubu içindeki sıralamasında, ileri teknoloji ihracatında ve yenilikçilik endekslerinde ülkemizi daha üst sıralarda görmeyi hedefliyoruz."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.