Yaz diyetlerinin de en önemli besinini oluşturan karpuz, içerdiği 'likopen' maddesiyle kalbi enfarktüs tehlikesine karşı da koruyor. Karpuzun, kabuğu, çekirdeklerinin biçimi, rengi ve ağırlığına göre dünyada 500'e yakın çeşidi bulunuyor. Karpuz, içerdiği yüksek potasyum ile kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı oluyor. İyi bir lif kaynağı olduğu için bağırsak hareketlerini düzenleyen ve bağırsak kanserini önlemede de rol oynayan karpuzun faydalarını uzmanlar şu şekilde özetliyor: "Böbrekleri çalıştıran ve idrar söktüren karpuz, böbreklerdeki üre ve ürat tuzlarını temizlemesi nedeniyle kum ve taştan şikayeti olanlara öneriliyor. B ve C vitamini de içeren karpuz, az miktarda da olsa barındırdığı 'likopen' maddesi kalbi enfarktüs tehlikesine karşı koruyor. Karpuz, yağ ve kolesterol içermediğinden ve kalorisi düşük olduğundan yaz aylarında yapılan diyetlerde tercih ediliyor. Su, madensel tuzlar ve antioksidanlar açısından zengin olan karpuzun, vücudu temizleyici özelliği de bulunuyor."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.