‘Zâhiri güzel olanın bâtını da güzeldir’
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: “Her zâhirin benzeri bir bâtını vardır. O halde zâhiri güzel olanın bâtını da güzeldir, zâhiri pis olanın bâtını da pistir”
03.12.2019 21:08:00





Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Sizden biri hiçbir kapısı ve deliği olmayan sert bir kayanın bağrında dahi bir iş yapacak olursa, insanlar her ne olursa olsun, ondan haberdar olurlar." (Kenz'ul-Ummal, 5274).
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Her kim kendisiyle Allah arasındaki şeyi ıslah ederse, Allah da onunla insanlar arasındaki şeyi ıslah eder. Her kim bâtınını ıslah ederse, Allah da zâhirini ıslah eder. Her kim Allah'ın rızayetini taleb ederse, Allah da kendisinin ve insanların rızayetini ona nasip kılar." (Kenz'ul-Ummal, 43166).
Ömer b. Yezid, İmam Sâdık (a.s) ile akşam yemeğini yerken İmam şu ayeti okumaya başladı: "İnsan kendisini (daha iyi) görür." Daha sonra şöyle buyurdu: "Ey Eba Hafs! İnsana Allah-u Teâlâ'nın bildiğinin aksi bir şeyle O'na yakın olmaya çalışmasının ne faydası vardır! Allah Resûlü (s.a.a) şöyle buyururlardı: Kul içinde bir niyetini gizlerse Allah on niyetini örter. Eğer güzel olursa, güzel bir örtüyle ve eğer kötü olursa, kötü bir örtüyle örter." (Nur'us-Sakaleyn, 5/462/8).
İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Her kim az da olsa Allah için amel ederse, Allah ona istediğinden daha fazlasını açığa çıkarır. Her kim de çok bile olsa, birçok bedensel sıkıntıya katlanarak ve geceleri sabahlayarak insanlar için amel ederse, Allah amellerini işitenlerin gözünde küçük göstermekten başka bir şey yapmaz." (Bihar, 72/290/13).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Her zâhirin benzeri bir bâtını vardır. O halde zâhiri güzel olanın bâtını da güzeldir, zâhiri pis olanın bâtını da pistir." (Gurer'ul-Hikem, 7313)
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Münezzeh olan Allah'a dosdoğru davranan kimse hiç kimseyle bozulmaz. Allah ile arası bozuk olan kimsenin hiç kimseyle arası doğru olmaz." (a.g.e. 8261-8622).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Kim kalbinde bir şey gizlerse, o şey ya onun dilinin kaymasında veya yüzünün renginde ortaya çıkar." (Nehc'ul-Belağa, 26. hikmet; Şerh-i Nehc'ul-Belağa-i İbn-i Ebi'l-Hadid, 18/137).
İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Zahirin bozukluğu, bâtın bozukluğundandır ve bâtınını ıslah edenin, Allah da zâhirini ıslah eder. En büyük bozukluk, insanın Allah'tan gafil olmasından hoşnut olmasıdır ve bu bozukluk, uzun emel, hırs ve kibirden kaynaklanmaktır. Nitekim Allah-u Teâlâ şu ayetinde bundan söz etmektedir: 'Ve yeryüzünde fesat çıkarmaya çalışma, şüphesiz Allah fesat ehlini sevmez.' Bu hasletler Karun'un hasletleri ve inançlarıydı. Hepsinin kökü de dünya sevgisidir." (Bihar, 73/395/1). (Muhammed Muhammedî Reyşehrî, Mizanu'l-Hikmet).
OKAN EGESEL
'AŞAĞIDAKİ VİDEOLAR İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR'
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.