logo
09 ŞUBAT 2026

Alevi bir dostla sohbet ettik

03.01.2016 00:00:00
Trabzon'a gitmek üzere havalimanındayım. Uçaklar rötar yapıyor, bazıları iptal ediliyor. Bizde beklerken bir dostumuzun selam vermesi ile sohbete başlıyoruz. 
Kendisi Cem Vakfı'nın kurucuları arasında bulunuyor. Daha çok Almanya - İstanbul ekseninde seyahatleri oluyor. Aynı zamanda sahasında tanınmış başarılı bir sanayici. 
Aramızda konuşacağımız birçok konu var. Ekonomik darboğazdan geçen bir ülke olmanın gereği iş - güç konuşabiliriz. 
Geçmişe dönük hatıraları yâd edebiliriz. 
Kış koşulları, yer ve hava trafiği konusunda sohbet edebiliriz. 
Ancak biz, bunları değil Sünni, Alevi, Şii konusunu konuşmayı tercih ettik. Daha doğrusu bu arkadaşımız, Prof. Dr. Haydar Baş hocamızın bu sahada ortaya koyduğu çalışmaları hatıralarıyla, takdirle anlattı. Biz de bu konudaki hatıralarımızdan bahsettik.
Hocamızın kaleme almış olduğu Ehli Beyt Külliyatı'nın, İslam dünyasındaki tesirlerini konuştuk. Ehl-i Beyt'in hayatı, bu denli detaylı olarak bugüne kadar kaleme alınmamıştı.
İslam'ın doğru anlaşılmasında, Ehl-i Beyt'in anlaşılması çok önemli.
İslam âleminde Müslümanlar bugüne kadar hep birbirine kırdırıldı. Nasıl bir İslam anlayışı ki, Müslüman Müslüman'a kutsal kılıflar içerisinde öldürtüldü.
Günümüz daha vahim gelişmelere gebedir. Bugünlerde teröre karşı İslam devletleri ittifakı adı altında Sünni birlik kurularak, Alevi-Şii dünyası hedef alınmaktadır.  Adeta Yavuz dönemine taş çıkartacak gelişmeler planlanmaktadır.
* * *
Gaflete bakın ki, bazı Alevi, Şii camiaları, Ehli Beyt karşıtı siyaset uygulayan politikacılara destek vermektedir. Bu davranış olsa olsa katiline âşık olmaktır. Hadi kişileri anladık, ancak kanaat önderi makamındaki kişilerin bu yanlış duruşları doğrudan kendi camiasına yapılan büyük bir kötülüktür. 
* * *
İslam alemi hazinenin üzerinde oturan dilenciler gibi. Oysa gerek kendisini gerekse insanlığı kurtaracak servete sahip. Heyhat ki bu servetten ne kendisi istifade ediyor, ne de başkasına ikram edebiliyor.
Bu servet Ehl-i Beyt'tir ve onların pak neslidir. Bu ailenin halidir, hayatıdır. 
İşte Haydar Baş hocamız bu hazinenin anahtarı mesabesindeki eserleri insanlığın istifadesine sunmuştur. Ehl-i Beyt külliyatını okuduğumuzda İslam'ın ibadet hayatıyla, sabrıyla, şükrüyle, iman çilesiyle tanışıyorsunuz. 
Bu eserlerden İmam Ali kitabı ilk defa Rus bilim insanı Prof. Dr. Ali Viktor Minin'e takdim edildiğinde yaptığı konuşmayı hiç unutmuyorum. 'Haydar Baş Bey'in, Sünni, Şii, Alevi ayrımı yapmaksızın bütün Müslümanları, Ehl-i Beyt paydasında buluşturması, tarihi bir dönüm noktasıdır' demişti.
* * *
Gelin hep birlikte 2016 yılında Ehli Beyt'i tanımayı anlamayı kendimize şiar edinelim.  Kurtuluşun adresi ile buluşmuş olalım.
 
Prof. Dr. Ahmet H. Kepekçi / diğer yazıları
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2026

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.