logo
06 HAZİRAN 2026

Arap Baharı ya da kan ve gözyaşı

11.04.2012 00:00:00
Avrupa, Fransızlığı, Almanlığı vesaire diğer ayrılıkları bir kenara bırakıp tek bir devlet olmaya çalıştığı halde İslam alemi için düşünülen plan çok farklı…
Bakın Irak örneğine…
Irak fiilen üç parçaya ayrıldı. Artık son olarak Saddam döneminde gördüğü bütün bir ülkeyi Iraklılar kolay kolay göremeyecekler. Irak’ta sorunlar da asla bitmeyecek, bundan sonra huzurlu bir dönem belki de hiç yaşanamayacak.
Libya’da ise durum Irak’tan da beter…
Irak üç parçaya ayrıldı ama Libya belki de 30 parçaya ayrılacak. Çünkü Libya’da şu anda baş çeken 100’den fazla aşiret var. Arap Baharı Libya’ya, demokrasi, insan hakları ve özgürlük değil kaos, kan ve gözyaşı ekti.
Şimdi ise aynı şeyleri Suriye’de yapmak istiyorlar.
Arap Baharı’yla plan, Ortadoğu’da üniter yapıya sahip bir devlet kalmamasıydı. Yani İslam coğrafyasında tek başına, büyük bir alana hükmeden Mısır, Libya, Suriye gibi devletler kalmasın isteniyor.
Bunun yerine kabile devletleri, şehir devletleri, nüfusu birkaç milyonu aşmayacak istendiği zaman kolay lokma olacak devletçikler oluşsun isteniyor.
Arap Baharı’nın ziyaret ettiği bütün ülkeler, amaçlanan bu noktaya hızla sürüklenmekteler.
Büyük Ortadoğu Projesi’ni (BOP) ortaya atıldığı dönemde dönemin ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, “22 İslam ülkesinin sınırlarını değiştireceğiz” demişti.
İslam ülkelerinin sınırları nasıl değiştirilecekti?
Bugün olduğu gibi adına Arap Baharı ya da BOP dedikleri projelerle İslam ülkelerinin sınırlarını değiştireceklerdi.
Şimdilerde Mısır, Irak, Afganistan, Pakistan ve Suriye üniter yapısını ya kaybetti ya da kaybetmek üzere.
Maalesef Türkiye’de bu sürecin gönüllü taşeronu oldu. Ne Arap Baharı’ndan ne de BOP gibi Haçlı projelerinden genelde İslam âlemine özelde ise Türkiye’ye faydalı bir sonucun çıkmasını ummak saflıktan öte ahmaklık olacaktır.
Birlik olup daha güçlü olmaya çalışan Batılıların karşısında parça parça olan bir İslam coğrafyası yok olmaya mahkûm olacaktır.
Türkiye Batılı ülkelerin planladığı gibi davranmayı terk edip İslam coğrafyasından birlik ve beraberliğin sağlanması için çalışmalıdır.
 
Orhan Dede / diğer yazıları
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2026

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.