Alternatif Enerji ve Biyodizel Üreticileri Birliği Derneği (ALBİYOBİR) Başkanı Tamer Afacan, yılda 250 bin ton atık yağın biyodizele dönüştürülmesi halinde 750 bin ton/yıl karbondioksidin salınımının engelleneceğini ve 500 milyon avro değerinde temiz enerji elde edileceğini bildirdi. Atık yemeklik yağların toplanması ve tek bertaraf yöntemi olan biyodizel üretiminde hammadde olarak kullanılmasını sağlamak üzere, ALBİYOBİR ile Yemek Sanayicileri ve İşadamları Derneği (YESİAD) arasında bir protokol imzalandı. Protokole ALBİYOBİR adına Başkan Tamer Afacan, YESİAD adına da dernek başkanı Arslan Atlı imza koydu. İçkale Otelinde gerçekleştirilen imza töreninde konuşan YESİAD Başkanı Arslan Atlı, Türkiye'de 10 bine yakın toplu beslenme hizmeti veren işletme bulunduğunu, bu işletmelerin yaklaşık 5 bin adedinin İstanbul'da, 500'ünün de Ankara'da bulunduğunu söyledi. Hazır yemek sektörünün en büyük sorununun "denetimsizlik'' olduğunu ifade eden Atlı, işletmelerin sadece yüzde 20'sinin Tarım Bakanlığı tarafından üretim izni bulunduğunu, sektörde ciddi bir kayıtdışılık ve merdivenaltıcılık söz konusu olduğunu kaydetti. Atlı, sektörün bir diğer sorununun da atık hale gelen bitkisel ve katı yağların kullanılması olduğunu ifade etti.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.