Bugün 4 Haziran "Uluslararası Çatışma Kurbanı Masum Çocuklar Günü".
Aslında çocuk zaten masumdur. Ne var ki, yarası olan gocunur. Bu "günü" ilan edenlerin uluslararası çatışmalarda hiç mi parmağı yok! Çocuklar kimin umurunda… Göstermelik "günlerle" kimseyi kandırmasınlar.
Dünyadaki tüm savaşların, ekonomik geri kalmışlıktan kaynaklanan yoksulluğun ağır faturasının en çok çocukların sırtında olduğu gerçeği, kimseyi yeteri kadar heyecanlandırmıyor.
Çatışmaların, açlığın, yetersiz sağlık ve yaşam koşullarının en büyük kurbanı çocukladır. Afrika başta olmak üzere dünyanın tüm yoksul bölgelerinde, aç açık, eğitimsiz, sağlık hizmetlerinden bütünüyle yoksun olarak, milyonlarcası daha hayata adım atmadan yitip giden çocukların durumu vahim olduğu kadar acildir de. Ancak, yetişkinlerin, birbirleriyle boğuşmaktan çocukların içinde bulundukları vahim duruma, bırakınız çözüm bulmayı, bakacak halleri bile yok. Hemen hepsi, en kötü işlerde yok pahasına çalıştırılan, cinsel saldırılara hedef olan, hatta bazı ülkelerde acımasızca katledilen çocukların çığlıklarına kulaklarını tıkamış görünmektedir. Birleşmiş Milletler'in (BM) "Çocuklar İçin Fon"u UNICEF'in çabaları ise, bu büyük sorunun çözüme kavuşturulmasına yetmiyor.
Dünyada yoksulluk, çatışma veya cinsel ayrımcılık tehdidi altında yaşayan çocukların sayısı 1 milyar 200 milyon. 153 milyon çocuk ise her gününü bu üç tehdit altında geçiriyor.
Bu evrensel trajedinin dününü yokladığımızda, dehşetengiz bir tablo karşımızdadır:
Tarih öncesi dönemde engelli ya da hasta çocuklar ölüme terk ediliyorlar; İlk Çağda babalar, çocuklarını köle olarak satma, Antik Yunan'da çocuklarını sakat bırakma ya da öldürme haklarını ellerinde tutuyorlardı.
Ortaçağ Orta Avrupası'nda yaramazlık yaptığı ya da sara hastası olduğu için "cadı" olarak yaftalanan ve kanlı infaz törenleriyle yakılan çocuklar…
Son 100 seneye baktığımızda;
Evrensel hukuk ilkeleri neticesinde, şimdiye kadar yetişkinler tarafından hakları gasp edilen çocukların durumlarının iyileştirilme çabaları ivme kazanmıştır.
Ne var ki, "Uluslararası Çatışma Kurbanı Masum Çocuklar Günü" fotoğrafını hecelediğimizde, çocukların savaşın tam da orta yerinde kaldığını görüyoruz. Ve çocuk askerlerin kullanıldığı gerçeği suratımızda tokat gibi patlıyor.
Uluslararası Af Örgütü'nün (UAÖ) üyesi olduğu "Çocuk Askerlerin Kullanımını Durdurun Konvansiyonu" verilerine göre çocuk asker sorununun en yoğun yaşandığı yer Afrika; 2004'ten bu yana 9 yaşında olan yüzlerce çocuğun çatışmalara katıldığı tahmin ediliyor.
Bugün kesin olmayan sayılara göre dünyada yaklaşık 300 bin çocuk asker olarak kullanılırken, geçtiğimiz on yıl içinde dünyanın çeşitli yerlerindeki çatışmalarda yüz binlerce çocuk savaşarak hayatını kaybetti.
Hakkında çocuk asker iddiası bulunan ülkeler hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin harekete geçmesi gerekiyor. Çocuklar savaşın ortasındaysa, bu masumları kullananlar ve seyirci kalanlar da uluslararası suçların merkezindedir.