Çin'in kaybı da büyük
Türkiye Pekin Büyükelçisi Abdülkadir Emin Önen, Çin ekonomisinin de koronavirüs salgınından olumsuz etkilendiğine işaret ederek, "Çin bu yıl ilk çeyrekte yüzde 6.8 daraldı. İhracatı yüzde 13.3, dış ticaret hacmi yüzde 8.4 azaldı. İlk 2 ayda Çin’den hizmet sektöründeki kayıp 300 milyar doların üzerinde oldu" dedi





SELİM AYANOĞLU / İSTANBUL
Türkiye'de ihracatın tek çatı kuruluşu olan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Covid-19 sürecinde daralan uluslararası ticaretin etkilerini, ihracatta yaşanan kaybı telafi edecek başlıkları ve süreç sonunda oluşacak yeni dünya düzeninde daha güçlü bir şekilde yer almak için eylem planlarını devreye alıyor. TİM, bu kapsamda Türk büyükelçileri ağırladığı "TİM Export Talks - TİM İhracat Görüşmeleri" online paneller serisine başladı.
İlk görüşme Pekin'le
"Covid-19 sonrası Çin'de ihracatçılar için hangi fırsatlar var?" konulu ilk panel, TİM Başkanı İsmail Gülle ve Türkiye Pekin Büyükelçisi Abdülkadir Emin Önen'in katılımıyla TİM'in sosyal medya hesaplarından canlı olarak gerçekleştirdi.
Panelde, Covid-19 sürecinde Çin'de alınan tedbirler, Çin ekonomisinin salgın sonrasındaki durumu, iki ülkenin dış ticaretindeki gelişmeler ve önümüzdeki döneme dair fırsatlar değerlendirildi. Türkiye'nin ihracatının yıla iyi başladığını ancak pandeminin etkisiyle Mart ayında dünya ihracatına paralel kayıplar yaşadığını belirten TİM Başkanı İsmail Gülle, "Normal günler yaşamıyoruz.
Bizler ilk defa böyle bir süreç yaşıyoruz ve yönetmeye çalışıyoruz. Mutlaka dünya ve Çin bu süreçten etkilendi. Bizim iki ülke arasındaki ticareti daha iyi noktalara getirmek için gerekli altyapıyı kurmamız gerekiyor.
Toplantıların ilkine, dünya ekonomisinde vazgeçilmez bir ağırlığı olan Çin pazarı ile başladık. Çin'in küresel ticarette yüzde 12.4 ile en büyük paya sahip olması ve dünya milli gelirinde 2. sırada yer alması, haliyle bu ülkeyle başlamamızı gerektiriyordu. Ayrıca ilkini gerçekleştirdiğimiz özel bir 'Çin Raporu' hazırladık. Çin Raporumuzu hemen 95 bin ihracatçımızın kullanımına sunacağız."
Çin ana pazar olarak görülmeli
Çin'in koronavirüsle mücadelesinde başarıdan bahsetmek için henüz erken olduğunu söyleyen Türkiye Pekin Büyükelçisi Abdülkadir Emin Önen ise "Çin'de tedavi süreci devam ediyor.
Sevindirici durum, son 1-2 haftada çok az vaka oldu. Şu anda Çin'de yurtdışı kaynaklı ikinci bir salgından korkuluyor. Bu nedenle yurtdışından giriş çıkışlar kısıtlandı. Ancak kademeli olarak tedbirler azaltılıyor. Hayat biraz olsun normale dönüyor. Tarım, perakende gibi bazı sektörlerde tekrar iş başı yapılıyor. Çarklar dönmeye başlıyor. Çin'de her kesimle güçlü temaslarımız var. İhracatçılarımız için güçlü fırsat ve imkanlar hazır" dedi.
Virüs Çin'i de vurdu
Önen, Çin ekonomisindeki son durum ve Türkiye için Çin'deki fırsatlarla ilgili şu bilgileri verdi: "2019 sonu itibariyle dünya ekonomisinin büyüklüğü 86.7 trilyon dolar, Çin ekonomisinin büyüklüğü ise 14.2 trilyon dolar.
Dünya ekonomisinden aldığı pay ise yüzde 16.3... 2.6 trilyon dolar ihracatı, 2.2 trilyon dolar ithalatı var. 56 ülkenin birinci ihraç ülkesi, 64 ülkenin de birinci ithalat kaynağı. Çin bu yıl ilk çeyrekte yüzde 6.8 daraldı. İhracatı yüzde 13.3, dış ticaret hacmi yüzde 8.4 daraldı. İlk 2 ayda Çin'den hizmet sektöründeki kayıp 300 milyar doların üzerinde oldu. Ülkede otomotiv sektörü bu dönemde yüzde 80 kadar daraldı. Tekstil, bilgisayar, elektronik gibi sektörler, Çin'de üretim aksaklığına en duyarlı sektörler.
Dünya Çin'le çok ciddi entegre olmuş durumda. Çin ekonomisindeki küçülme dünya ekonomisinde birçok şeyi tetikleyecek. Gerçekten zor bir süreçten geçiyoruz. Ancak bu kriz nasıl olsa bitecek. Bittiği zaman da hepimizin çok daha hazırlıklı hareket etmeliyiz. Burada bir fırsat yakalamak istiyorsak, Çin'i alternatif pazar olarak görmememiz lazım. Böyle görürsek, burası ana pazar olamaz.
Önce büyük şirketlere iş düşüyor. Burada 400 milyon nüfuslu orta sınıf var. Bu kesimin yıllık geliri 25 bin doların üzerinde. Biz Çin'de birçok markamızla olabiliriz. Hem buraya ihracatımızı artırmalı, hem de Çin'deki yatırımcının Türkiye'de daha fazla yatırım yapmasını sağlamalıyız. Biz her türlü desteği vermeye hazırız. "