logo
28 NİSAN 2025

Dünya Kupası Türkiye'de yapılsaydı...

07.06.2006 00:00:00
Türkiye'de Denetim, Vergi, Yönetim Danışmanlığı, Kurumsal Finansman ve Kurumsal Risk alanlarında hizmet veren Deloitte, ''Dünya Kupası Türkiye'de: Denemeye Değer Bir Rüya'' başlıklı çalışması ile olası bir Dünya Kupası ev sahipliğinin Türkiye açısından maliyetini ve getirilerini değerlendirdi.

 

Çalışma, ortaya çıkacak yüksek maliyete rağmen Türkiye'nin kara geçeceğini tespit ediyor. Rapora göre, stadyum modernizasyonları ve inşaatları ile turnuvanın operasyonel giderleri 500 milyon avronun üzerinde bir fatura çıkarıyor. Sadece bilet satışlarından sağlanacak gelirle elde edileceği öngörülen net operasyonel gelir ise yaklaşık 235 milyon avro.

Operasyonel masraflar çıkartıldığında, 29 milyon 157 bin avro net operasyonel kar elde edileceği öngörülen rapora göre, turnuva, Türkiye'ye sağlayacağı tanıtım olanakları açısından değeri ölçülemeyecek bir fırsat oluştururken, Türk futbolunun gelişimine de ciddi katkılarda bulunacak.

Türkiye'nin son dönemde, UEFA Şampiyonlar Ligi Final Maçı, Formula 1 Grand Prix Türkiye, Dünya Ralli Şampiyonası - Türkiye Rallisi gibi birçok üst düzey uluslararası spor etkinliğine ev sahipliği yaptığını ifade eden Deloitte Türkiye Denetim Ortağı Ömer Tanrıöver, çalışmayı şöyle değerlendirdi: ''Türkiye tüm bu organizasyonları başarıyla gerçekleştirdi. Ülkemiz gerçekleştirdiği her başarılı etkinlikle birlikte, FIFA Dünya Kupası ve Olimpiyatlar gibi, sporun zirvesini temsil eden organizasyonlara bir adım daha yaklaşıyor. Deloitte Türkiye olarak, ev sahibi ülkeye muazzam bir tanıtım imkanı ve hem doğrudan hem de dolaylı olarak ciddi gelir sağlayan Dünya Kupası'nı düzenlemenin Türkiye'ye getireceği maliyeti hesapladık. Çalışmamızda, turnuva ile paha biçilemeyecek bir reklam yapacak olan Türkiye'nin, bilet ve turizm gelirleri ile de ciddi kar elde edeceğini hesapladık.''

DÖRT İLE YENİ STADYUM ŞARTTurnuvaya ön hazırlık masrafları arasında en önemli kalemi, maçların oynanması öngörülen İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya, Trabzon, Bursa, Kayseri, Adana ve Konya illerindeki stadyumların yenilenmesi veya yeni stadyumlar yapılması oluşturuyor.Deloitte'a göre, Ankara, Antalya, Kayseri ve Adana'ya her biri 45 bin seyirci kapasitesine sahip 4 yeni stadyum yapılması gerekiyor. Diğer stadyumların kapasite artırım ve FIFA standartlarına uyum projeleri ile birlikte ele alındığında, toplam tahmini maliyet 323,6 milyon avroyu buluyor. İstanbul Atatürk Olimpiyat stadyumunun FIFA şartlarına uygun hale getirilmesi için 9,6 milyon avroluk bir harcama yapılması gerektiği öngörülüyor.

TEK UYGUN STAD SARAÇO?LURapora göre, Türkiye'de FIFA şartlarına uygun tek stadyum ise İstanbul Şükrü Saraçoğlu Stadı. Çalışmada, Bursa, Konya, Kayseri, Trabzon ve Adana'daki otellerin iyileştirilmesi, kapasitelerinin artırılması ve yeni oteller inşa edilmesinin yanı sıra havaalanı kapasitelerinin artırılması ve standartlara uydurulması konusunda ciddi çalışmalar yapılması gerektiğinin de altı çiziliyor.

Turnuvanın başarılı bir şekilde planlanması ve gerçekleşmesi için gereken, operasyonel masraflar da Deloitte tarafından stadyum ve antrenman sahası kiralama, güvenlik, yerel ulaşım, konaklama, bilet satış operasyonları, seremoniler ve kültürel organizasyonlar, medya ve akreditasyon, sigorta, FIFA Sekreterliği ve Yerel Organizasyon Komitesi masrafları, reklam, pazarlama, halkla ilişkiler olarak sıralandı.

Deloitte'a göre, en yüksek operasyonel masraf kalemini 45 milyon avro ile medya ve akreditasyon oluşturuyor.Bu kalem altında, turnuvayı izlemeye gelecek medya mensupları için bir Uluslararası Yayın Merkezi ve Ana Medya Merkezi kurulması ve medyanın bu merkezlerde ve stadyumlarda güvenliğinin sağlanması ve ağırlanmasına ilişkin masraflar bulunuyor. Reklam ve pazarlama için 25 milyon, açılış ve kapanış törenleri için 22 milyon, stadyum kiraları için ise 24 milyon avro masraf öngörülen çalışmada, 2010 Dünya Kupası için 3 milyon turist beklendiğine dikkat çekilerek, Türkiye'ye Dünya Kupası'nı izlemek için gelecek turistlerin konaklama ulaşım ve gıda harcamalarının ülkeye çok yüksek bir gelir sağlayacağı tahminine yer verildi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Parayı bastıran ruhsatı kaptı mı?
Heyelan bölgesinde akaryakıt istasyonuna ruhsatı kim verdi?
Anne kurtarıldı, baba ile 2 kızı öldü
Samsun'da kaya faciası
"Bender Abbas Limanı'ndaki patlamanın faili İsrail"
İranlı milletvekilleri İsrail'i suçladı
Samsun'da heyelan
2'si çocuk 3 kişi enkaz altında
Fransa'da yangın faciası
Rizeli ailenin 3 çocuğu hayatını kaybetti
Elazığ'da 4,9 büyüklüğünde deprem
Merkez ilçesi Sivrice ilçesi
5. yıldıza 5 gollü selam
Fark 5, gol 5, kalan maç 5
Trabzon’da gol fırtınası
Trabzonspor 4 Alanyaspor 3
Demokrasiye darbe
BTP Karaman il kongresine skandal engel
Hakan Fidan'dan PKK mesajı
'Sistemden çıkacaktır'
'Korkmuyoruz, susmuyoruz, alışmıyoruz!'
Karaman kongresinin engellenmesine tepki
BM katliama karşı ses verdi
BM Raportörü Albanese'den İsrail'i durdurun çağrısı
Modi söz verdi: Adalet sağlanacak
Kanlı saldırı için Hint liderden söz
İstanbul'da hasar tespit çalışmaları sürüyor
15 bin bina uzmanlarca incelendi
Türkiye'de bunu hiçbir otel yapamaz!
O ülkede İsrailli turistlerden taahhüt istendi
Parayı bastıran ruhsatı kaptı mı?
Heyelan bölgesinde akaryakıt istasyonuna ruhsatı kim verdi?
Anne kurtarıldı, baba ile 2 kızı öldü
Samsun'da kaya faciası
"Bender Abbas Limanı'ndaki patlamanın faili İsrail"
İranlı milletvekilleri İsrail'i suçladı
Samsun'da heyelan
2'si çocuk 3 kişi enkaz altında
Fransa'da yangın faciası
Rizeli ailenin 3 çocuğu hayatını kaybetti
Elazığ'da 4,9 büyüklüğünde deprem
Merkez ilçesi Sivrice ilçesi
5. yıldıza 5 gollü selam
Fark 5, gol 5, kalan maç 5
Trabzon’da gol fırtınası
Trabzonspor 4 Alanyaspor 3
Demokrasiye darbe
BTP Karaman il kongresine skandal engel
Hakan Fidan'dan PKK mesajı
'Sistemden çıkacaktır'
'Korkmuyoruz, susmuyoruz, alışmıyoruz!'
Karaman kongresinin engellenmesine tepki
BM katliama karşı ses verdi
BM Raportörü Albanese'den İsrail'i durdurun çağrısı
Modi söz verdi: Adalet sağlanacak
Kanlı saldırı için Hint liderden söz
İstanbul'da hasar tespit çalışmaları sürüyor
15 bin bina uzmanlarca incelendi
Türkiye'de bunu hiçbir otel yapamaz!
O ülkede İsrailli turistlerden taahhüt istendi
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.