Efsane Cuma indirimlerine dikkat!
Ticaret Bakanlığı, Kasım ayında gündeme gelen 'efsane ya da şahane Cuma' indirimleri konusunda vatandaşları madde madde uyardı.
08.11.2020 17:34:00





İBRAHİM ETHEM YIĞ / DETAY HABER
Efsane Cuma, şahane Cuma indirimleri furyası bu yıl da erkenden başladı. Bu furyayı fırsat bilen çok sayıda dolandırıcı da hazırlıklarını tamamladı. Sahte siteler kuruldu, özel indirim reklamları hazırlandı. Bu şirketlerin Trendyol, hepsiburada, n11, gittigidiyor gibi pazar yerlerine çöreklendiği de gelen bilgiler arasında. Çünkü bu Pazar yerleri siteler ana platform gibi çalışıyor, ürünü satan şirketler bu pazar yerlerine yüzde 50'ye varan oranlarda komisyon ödüyor. Nasıl ki büyük süpermarket zincirleri, raflarını şirketlere satıyor; internetteki e-ticaret siteleri de sayfalarını pazarlıyor. Kısaca Türkiye'de e-ticaretin kaymağını pazar yerleri yiyor! Örneğin gittigidiyor ve Trendyol yabancı şirketlerin elinde. Buralardan yapılan alışverişlerle yabancı şirketlerin cepleri dolduruluyor ve bu da döviz kurlarının artmasına yol açıyor.
Dikkat etmesi gereken hususlar
Bakanlık, tüketicilerin ve satıcıların mağduriyet yaşamamaları için şu hususlara dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti:
• Alışveriş öncesi tüketicilerimiz ihtiyaçlarını karşılayacak mal veya hizmeti tam ve doğru olarak belirlemeli ve bütçeleri ile harcamaları arasındaki dengeyi gözetmeli.
• Satıcı veya sağlayıcı hakkında iletişim bilgisi, vergi kimlik numarası, MERSİS ve ETBİS kaydı ve gerekirse şikayet platformları ile satıcı/sağlayıcı müşteri hizmetleri vb. yerlerden gerekli sorgulama yapılmalı; satışa sunulan ürün fiyatının özellikle standart nitelikteki ürünler için diğer satıcı veya sağlayıcılardaki fiyatları ile karşılaştırılmalı.
• Satıcının internet sitesinin güvenliği ile alışverişe ilişkin güvenli ödeme yöntemleri olan SSL sertifikası, 3D güvenlik veya sanal kartla ödeme gibi seçeneklerin olup olmadığı kontrol edilmeli.
• Sosyal medya kanalları aracılığıyla yönlendirilen internet sitelerine ilişkin olarak satıcı veya sağlayıcının internet sitesine ilişkin yönlendirmenin yapıldığı adres çubuğundan kontrol edilmeli.
• Ödeme işlemi öncesi mevzuatta yer alan ve satıcı/sağlayıcı unvanı, açık adresi, ayrıntılı diğer iletişim bilgileri, mal veya hizmetin ödenecek toplam tutarı, cayma hakkına ilişkin ayrıntılar ve hak arama yollarını içeren ön bilgilerin verilip verilmediği kontrol edilmeli.
• Özel günlerde çok yüksek oranlarda yapıldığı iddia edilen indirimlerin doğruluğuna ilişkin olarak diğer satıcı veya sağlayıcılarda aynı ürünün fiyatına ilişkin araştırma yapılmalı.
Satıcılara da uyarı geldi
• Tüketiciler ile mesafeli sözleşme akdedilmeden önce tüketici mevzuatında yer alan yasal yükümlülüklerin karşılanması için ön bilgilendirme, yazılı veya kalıcı veri saklayıcısı aracılığı ile tüketiciye iletilmeli, mevzuatta belirlenmiş olan teslim veya ifa, cayma hakkının kullanımı ve bedel iadesine ilişkin yasal sürelere uyulmalı.
• Cayma hakkının kullanımı durumunda 14 gün içerisinde herhangi bir masraf veya yükümlülük getirmeksizin tüketiciye bedel iadesi tek seferde yapılmalı.
• Mesafeli satışa konu edilen mal veya hizmetlere ilişkin olarak ödemesi alınan siparişlerin stokta bulunmama, tedarik edilememe gibi gerekçelerle iptal edilerek tüketici mağduriyetine neden olunmaması için stok ve ürün tedariki aşamalarına dikkat edilmeli.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.