logo
17 ŞUBAT 2025

Empati

07.04.2022 00:00:00

Empati çok yönlülüktür.

Karşısındaki insanın yerine kendini koyabilmektir.

Empati kurabilen insanlar sorunları çözmede, sebepleri ortadan kaldırabilen insanlardır. Diğer insanlar ise değişik tonlardaki bencil hayatları ile her türlü sorunun sebebi ve sonucudurlar. Onlar meselelere sadece kendi kısır duygu ve dar fikir pencerelerinden bakarlar. Bu kişiler ülkemizde ve dünyada tüm sorunların sıfır noktasıdır.

Empati insana ve ilgili meselelere soyut bir yaklaşımdır ama bizim inancımızda ve kültürümüzdeki somut karşılığı istişare etmektir.

Bugün bu ülkeyi yöneten siyaset, muhalefet, yönetilen toplum, kurumlar vs. birbiri ile empati/istişare kültürünü kaybetmiştir.

Kaybedilen bu değerler sonunda insan yalnızlaşarak acziyete düşmüş, devlet fakirleşmiştir.

Milli kültürümüz ve siyasi tarihimizde önemli bir yere sahip olan 'empati' kavramını siyasetin gündemine taşıyarak önemli bir vazifeyi ifa eden Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Sayın Hüseyin Baş Bey'i tebrik ederek buradan selamlarımı iletiyorum.

Hz. Peygamber Efendimizin, 'bir babanın evladına bırakacağı en büyük miras güzel ahlaktır' ölçüsünden yola çıkarak diyebilirim ki, Sayın Hüseyin Baş merhum babasının paha biçilemez mirasından istifade etmekte ve bu hususta müsriflik de etmemektedir. Merhum babasından kendisine geçen güzel ahlakı en veciz bir şekilde ortaya koyarak, insanların ve kurumların sosyal iletişime olan gereksinimi hakkında önemli bir farkındalık yaratmıştır.

Gelin şimdi hep beraber empati kuralım;

Çiftçi olalım ama toprağa tohum atamayalım, besmelesi kursağımızda kalsın!

Hayvancılık yapalım ama gözümüz gibi baktığımız tavuğumuza, keçimize, ineğimize yem alamayalım! 

Ben köyde yetiştim, yerli ırk ve bol süt veren 5 tane ineğimiz vardı. Ben öğleden sonra okuldan geldim mi onları alır otlatmak üzere meraya götürürdüm. Akşam eve geldim mi rahmetli annem karşılardı bizi. Bizi diyorum çünkü annem onları evlatlarından ayırmazdı. Her birine bir isim vermişti. Hepsi ile oturur bir insan gibi dertleşir, onları sever, suyunu yemini verirken sanki kendi de yer içerdi… Rahmetin bol canım anam.

Empati kurmaya devam edelim…

Sonra baba olalım ama akşam eve giderken küçük kızımıza bir kek bile alamayalım, eve elimiz boş gelelim! Kapıyı açan küçük kızımızın yüzüne nasıl bakalım, ne diyelim? 

Anne olalım ama canımızdan çok sevdiğimiz evlatlarımıza akşam sofra sermek için katık bulamayalım! Bağrımızda taş kaynatalım…

Hani derler ya fakirin evinde baba hep unutkan, anne ise hep tok olurmuş. 

Empati kurabilme meziyetinin zirve şahsiyeti olan, bu manada 'insanlar ya dinde kardeşin yada yaradılışta eşindir' diyerek inanan, inanmayan her bir insan ile empati kurabilen İmam Ali der ki, 'eğer fakirlik bir insan olsaydı kılıcımla onu ikiye bölerdim.' 

Yoksulluğa ve sebep olanlara o kadar kinliyim ki, mahşer günü Allah'ın neden çok sinirli olacağını gayet iyi biliyorum. 

Sonra genç olalım, hayatımızın en duygusal çağında her bir duygudan, gül bahçesinden gülden mahrum kalalım! 

Örnekleri çoğaltabiliriz!

'Ben milletime fakirliği hiç yakıştıramadım' diyen merhum Prof. Dr. Haydar Baş hocamın bizzat kendi ifadesi ile, '30 yıllık bir sancının doğum ürünüdür' dediği Milli Ekonomi Modeli; vatandaşlık maaşı, ev hanımı maaşı, çocuk maaşı, sınavsız üniversite, faizsiz evlilik kredisi, faizsiz ev kredisi, iş kurmak isteyene faizsiz sermaye desteği, çiftçiye daha tohumu toprağa atmadan ürününe karşılık alım garantisi ve avans desteği gibi onlarca sosyal devlet projesi tam olarak bu empatinin mahsulü olup, milletine hamilik edecek baba devletin de bereketli ve ahlaklı siyasetidir.

Bu noktada milletimiz de empati kurmalıdır, kurabilmeldir!

Kendisi için bu kadar çırpınan bir siyasete ve kadroya kör olmamalıdır.

Kendisine yıllardır 'zavallı' muamelesi yapan zalim ve zorba siyasetçilere, bunca sorun ortada iken yıllardır bir çözüm üretemeyen sözde muhalefete Türk insanının asaleti ve ahlakı ile en güzel cevabı vermelidir.

Lakin bu kul hakkıdır!

Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
 
Mustafa Doğan / diğer yazıları
İşte alabilecek anne sayısı!
Bakıcı annelere Euro ile maaş!
Kasımpaşa’nın hatalarını Fenerbahçe affetmedi
Fenerbahçe-3 Kasımpaşa-1
Ancak ABD'den önce çöken bir ülke daha var!
ABD'nin niyeti Ukrayna'nın madenlerine çökmek
Oysa İsrail'e karşı tek kurşun atmamışlardı
Lübnan ordusu Hizbullah'a operasyon çekti
Tuz ilk neden değil!
İşte yüksek tansiyonun ana nedeni
Cuma günü gözaltına alınmıştı
Nöbetçi mahkeme doktoru tutukladı
Sisi'den Gazze açıklaması
'Gazze için kapsamlı planı hazırladık'
'Asıl yapı futbolda değil siyasette'
Neredeydin ey TÜSİAD?
Enkazlar cesetlerle dolu
Şehit sayısı 48 bin 271'e yükseldi
İstanbul'a soğuk ve kar geliyor
Valilikten vatandaşlara uyarı
Almanya’da araç kalabalığa dalmıştı
2 yaşındaki çocuk ve annesi öldü
ABD'den İsrail'e yeni katliam bombaları
Soykırıma devam hazırlığı
MHP gündeme getirdi, AKP'nin gündeminde yok!
Hurda araç teşviki ne zaman?
Bingöl'de deprem
Bingöl Valiliği'nden açıklama
Trafikte makas atmaya yeni yaptırımlar geliyor
Bir haftada 462 bin 352 araca/sürücüye işlem yapıldı
İşte alabilecek anne sayısı!
Bakıcı annelere Euro ile maaş!
Kasımpaşa’nın hatalarını Fenerbahçe affetmedi
Fenerbahçe-3 Kasımpaşa-1
Ancak ABD'den önce çöken bir ülke daha var!
ABD'nin niyeti Ukrayna'nın madenlerine çökmek
Oysa İsrail'e karşı tek kurşun atmamışlardı
Lübnan ordusu Hizbullah'a operasyon çekti
Tuz ilk neden değil!
İşte yüksek tansiyonun ana nedeni
Cuma günü gözaltına alınmıştı
Nöbetçi mahkeme doktoru tutukladı
Sisi'den Gazze açıklaması
'Gazze için kapsamlı planı hazırladık'
'Asıl yapı futbolda değil siyasette'
Neredeydin ey TÜSİAD?
Enkazlar cesetlerle dolu
Şehit sayısı 48 bin 271'e yükseldi
İstanbul'a soğuk ve kar geliyor
Valilikten vatandaşlara uyarı
Almanya’da araç kalabalığa dalmıştı
2 yaşındaki çocuk ve annesi öldü
ABD'den İsrail'e yeni katliam bombaları
Soykırıma devam hazırlığı
MHP gündeme getirdi, AKP'nin gündeminde yok!
Hurda araç teşviki ne zaman?
Bingöl'de deprem
Bingöl Valiliği'nden açıklama
Trafikte makas atmaya yeni yaptırımlar geliyor
Bir haftada 462 bin 352 araca/sürücüye işlem yapıldı
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.