Fırsatçıya hapis sopası
Ticaret Bakanı Pekcan; Türkiye'de ilk koronavirüs vakası sonrasında bazı ürünlerin fiyatlarında yaşanan şok yükseliş konusunda, "Fiyatları etkileme, ürünlerin yokluğuna neden olma, mal satışlarından kaçınma fiilleri TCK'ye göre suç. Bunların hapse kadar cezası olacak" dedi.
12.03.2020 20:00:00





YENİ MESAJ / ANKARA
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 81 ilde eş zamanlı olarak fiyat artışı tespit edilen maske ve gıdalarla ilgili denetimlere başladıklarını söyledi. Pekcan, "İnternet ortamındaki ürün fiyatları ile ilgili de gereğini yapacağız. Haksız fiyat artışları ile ilgili Türk Ceza Kanunu'na göre gereğini yapacağız" şeklinde konuştu. Ankara'daki bakanlık binasında piyasada maske bulunamamasıyla ilgili açıklama yapan Pekcan, yapılan incelemeler sonucunda 9 firmanın ceza aldığını, bundan sonra bu firmaların savcılığa da bildirileceğini söyledi.
Şikâyet yağıyor
Bakanlık olarak maskeyle ilgili ciddi çalışma yaptıklarını söyleyen Pekcan, şunları söyledi : "Geçen hafta 13 firma denetim altına alınmış, 9'una ceza kesilmişti. Son iki günde 5 bin 170 şikâyet geldi. Bu şikâyetlere tek tek geri dönüş yapacağız. Sağlık Bakanlığı'yla koordineli çalışıyoruz. Maske gibi tıbbi bazı malzemelerin ihracat izinlerini Sağlık Bakanlığı'nın ön iznine tâbi tuttuk. Bizim maske için 1 milyar 300 milyon üretim kapasitesi varken piyasada maske bulunamaması gerçekten olağanüstü bir durum. Biz burada yetkilerimizi kullanarak gerekirse haksız fiyat artışları karşısında Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddeleri doğrultusunda gereğini yapacağız. İç piyasaya gerekli malzemenin temin edilmesi konusunda firmalara bir kez daha sesleniyorum: İhracatı her zaman destekliyoruz ama önceliğimiz kendi vatandaşımızın ihtiyacı. N95 maskeleri piyasada bulunmakta, cerrahi maskeler bulunmamaktadır. Öncelikle iç piyasaya bu tedariki yapmayanlara, buna öncelik vermeleri konusunda bir kez daha sesleniyorum."
Gıdada sıkıntı kalmadı
Fiyatları etkilemen, ürünlerin yokluğuna neden olman, mal satışlarından kaçınma fiillerinin Türk Ceza Kanunu'na (TCK) göre suç olduğunu dile getiren Pekcan, "Bunların hapse kadar cezası olacak. Gıda konusunda Perşembe günü sabah itibarıyla marketlerde tezgâhlar dolu, ürünlerde fahiş bir fiyat uygulaması yok" ifadesini kullandı.
Üreticiler ekstra mesai yapıyor
Öte yandan başta hijyen ürünleri üreten tesisler olmak üzere birçok sektör gelen siparişleri karşılamak üzere mesailer artırdı. Bazı kolonya ve hijyen ürünü üreticileri ham madde bulmkata zorluk ektiklerini söyledi. Sivaslı bir kolonya imalatçısı, koronavirüsün Türkiye'de görülmesinin ardından artan kolonya fiyatlarına tepki gösterdi. Üretici Reşat Ateş, kaliteli kolonyanın her türlü virüse karşı etkili bir anti bakteriyel olduğunu belirterek, "Satışların artması ile fiyatların da yükseldiğini gördük. Bu olmaması gereken bir şeydir. Bizim fiyatlarımız 1.5 yıldır aynı. Hiçbir artış yapmadık. Halkımız aldanmasın. Fiyatı bir anda yükselen kolonyaları almasın. Fiyatı yükselen kolonyalar merdiven altı üretimlerdir. Markası olan kaliteli kolonyaların fiyatı aynıdır, değişmez" dedi.
Tüketiciler ne yapabilir?
Türkiye'de 10 Mart gecesi ilk koronavirüs vakasının açıklanmasından sonra 'fırsatçılar' da türedi. Maske fiyatları 10 kat, bazı hijyen ürünleri ile kolonya fiyatlarında ise 4-5 kat arış yaşandı. Peki, vatandaşlar olarak ne yapmalı? İşte sonuç veren öneriler...
* ALO 175 Tüketici Hattına şikayet edin.
* Ticaret odalarını arayın. Örneğin İstanbul'da İTO, Ankara'da ATO yetkili.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.