'Gen Z regelt' inisiyatifinin çağrısıyla Almanya genelinde yaklaşık 120 bin öğrenci ve gençlik protestolarına katıldı
'Gen Z regelt' inisiyatifinin çağrısıyla Almanya genelinde yaklaşık 120 bin öğrenci ve gençlik protestolarına katıldı. Gösteriler gün boyunca büyük ölçüde barışçıl geçerken, akşam saatlerinde birçok kentte şiddet olayları ve mala zarar verme vakaları yaşandı
Haber Merkezi





Frankfurt, Köln, Hamburg ve Berlin başta olmak üzere birçok kentte polisle göstericiler arasında çatışmalar yaşandı; iş yerleri tahrip edildi, yağma olayları görüldü ve barikatlar ateşe verildi. Saldırganlar bir silah dükkânını bastı, polis birçok kez tazyikli su kullandı.
Berlin'de cumartesi akşamı "Gen Z hat genug!" (Z kuşağı artık yeter diyor!) sloganıyla düzenlenen gençlik protestosu, şiddet olaylarına sahne oldu. Rosenthaler Platz'dan Prenzlauer Berg yönüne ilerleyen yürüyüşe katılanların sayısı, polisin açıklamasına göre başlangıçta yaklaşık 700 iken akşam saatlerinde 3 bin 500'e ulaştı.
Gösteride Filistin yanlısı ve Antifa sembolleri bir arada görülürken, çok sayıda katılımcı kar maskeleri ve Filistin atkılarıyla yüzlerini kapattı. Protestocular anti-kapitalist, İsrail karşıtı ve Almanya karşıtı sloganlar attı; meşaleler ve havai fişekler yaktı.
Polis, gösterinin başlangıcından itibaren gergin bir atmosferin hâkim olduğunu bildirdi. Eylem sırasında mala zarar verme, yaralama ve silah ile patlayıcı maddelere ilişkin yasaları ihlal etme gibi çeşitli suçlar işlendiği belirtildi.
Polisin ilk bilançosuna göre 56 kişi geçici olarak gözaltına alındı, 27 polis memuru hafif yaralandı. Kent genelinde güvenliği sağlamak üzere yaklaşık bin 500 ek polis görevlendirildi.
Polislere taş atılması ve piroteknik maddelerin kullanılması üzerine gösteri planlanandan önce sona erdirildi. Federal İçişleri Bakanı Alexander Dobrindt, olaylardan sol grupları ve göçmen kökenli çevrelerden gelen grupları sorumlu tuttu.
Şiddet olayları, yağma ve sokak çatışmalarının ardından açıklama yapan Dobrindt, olaylara karışanlar için ağır cezalar uygulanmasını ve şiddet eylemlerine karışanlara karşı kararlı adımlar atılmasını istedi.
İçişleri bakanına göre, isyancılar ve yağmacılar tespit edildi ve hesap vermek zorunda kalacak. Bakan, "Bu kamu düzenine saldırının ardından ağır cezalar gelmeli" dedi.
Hamburg'da barikatlar ateşe verildi, polis tazyikli su kullandı
Hamburg'da da cumartesi akşamı şiddet olayları yaşandı. Ana tren garı çevresinde kontrolden çıkan gösterilerde bazı gruplar yanan barikatlar kurarak polisle çatıştı. Güvenlik güçlerine taş, şişe ve piroteknik maddelerle saldırılması üzerine polis tazyikli su araçlarını devreye soktu.
Protestolardan St. Georg semti etkilendi. Burada şiddete eğilimli gruplar yol bariyerlerini yerlerinden söktü, inşaat çitleri ile çöp kutularını yola sürükledi ve barikatları ateşe verdi. Saatler boyunca olay çıkaranlar polisle adeta bir "kedi fare oyunu" oynadı.
Devrilen bir havai fişek bataryası nedeniyle bir çocuk ile bir kadın polis memuru yaralandı. Şoka giren çocuğun hastaneye kaldırılmasına gerek duyulmadı. Bir federal polis memuru da patlayıcı madde nedeniyle yaralandı.
Polis, olayları kontrol altına almak amacıyla biber gazı ve tazyikli su kullandı. Yaklaşık 120 kişi geçici olarak gözaltına alınırken, kent genelinde güvenliği sağlamak üzere yaklaşık bin 300 polis görev yaptı.

















































































