Prof. Dr. Haydar Baş Hocamızın, 'İmam Hasan' eserinde şu bilgilere yer veriliyor:
"İmam Hasan, Allah Resûlü'nün vefatından sonra yaşanan acı olaylara şahit oldu. Ebubekir halife seçildi ve bilindiği gibi Hz. Fâtıma ile arasında Fedek hurmalığı sebebiyle üzücü olaylar yaşandı. Hz. Ali biat yüzünden mevcut otorite tarafından zorlandı. Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin bütün bu hadiselere çocuk yaşta şahit oldular.
Bu dönemde Hz. Hasan'la Ebubekir arasında şöyle bir olay geçtiği kaynaklarda yer almıştır: "Bir gün Ebubekir minberde konuşurken, İmam Hasan mescide geldi. Ve Ebubekir'e, 'Babamın minberinden in' dedi. Ebubekir de ona, 'Vallahi doğru söyledin, bu minber senin babanın minberidir, benim babamın minberi değildir' cevabını verdi." (Tarihu'l Hulefa, Suyutî, s.80; es-Savaiku'l Muhrika, s.175).
Kadı Numan, "Şerhu'l Ahbar" adlı eserinde isnat zincirini zikrederek Ubade b. Samit'ten şu olayı naklediyor:
Bedevinin biri Ebubekir'e, "Ben ihramlı iken bir devekuşu yumurtasını çölden ele geçirip, kızartıp yedim. Ne yapmam gerekir?" diye sordu. Ebubekir, "Ey bedevi! Senin bu sorun bana müşkül geldi" diyerek adamı Ömer'e gönderdi. Ömer de onu Abdurrahman b. Avf'a gönderdi. Hiçbiri cevap veremeyince adama, "Senin alnı açığa (yani İmam Ali'ye) gitmen gerekir" dediler.
İmam Ali o bedeviye, "Sorunu şu iki gençten hangisine istersen sor" dedi. İmam Hasan bedeviye "deven var mı?" diye sordu. Adamın, "evet var" demesi üzerine İmam Hasan şöyle dedi: "Yediğin her yumurta sayısı kadar dişi deve ayarla ve onları erkek develerle çiftleştir. Ardından onlardan doğanları haccını yaptığın Allah'ın evine kurbanlık olarak gönder." Bunu duyan İmam Ali oğluna sordu ki: "Ama doğmadan önce bazı yavruların düşmesi ihtimali var."
İmam Hasan babasına dedi ki: "Deve yavrusundan düşeni varsa, yumurtadan da bozuk olanı var." (Yani öyle bir ihtimal deve yavrusunda varsa, yenilen yumurtada da söz konusudur). Râvi der ki: "Tam bu sırada bir ses duyuldu: Ey insanlar! Bu delikanlının anladığı Davut oğlu Süleyman'ın anladığıdır." (el-Menakıb, ibn-i Şehraşub, c.4, s.10).
Bilindiği gibi Ömer yaralanıp yatağa düşünce şûra meselesini düzenledi. Ve heyetin üyelerine şöyle dedi: "Ensar'ın ileri gelenlerinden birkaç kişiyi aranızda hazır bulundurun. Vereceğiniz kararda onların hiçbir katkısı olmayacak. Yine Hasan b. Ali ile Abdullah b. Abbas'ı aranızda bulundurun. Çünkü onların Resûlullah'a yakınlığı vardır. Onların aranızda bulunmasının size bereket getirmesini dilerim. Onların vereceğiniz kararda bir katkısı olmayacak. Abdullah sadece müsteşar olarak aranızda bulunacak, kararınızda hiçbir rolü olmayacak." Nitekim bu adı geçenler şûra toplantısına katıldılar. (el-İmame ve's-Siyase, c.1, s.28).
İmam Hasan şûra toplantısına katılmayı kabul etmişti. Çünkü ümmetin karşılaştığı önemli problemlerin çözümünde siyasi katılımı hak edenlerden biri olduğuna dair Ömer'in itirafını tarihe kaydetmek idi. Aynı zamanda insanların bu gerçeği anlamasını ve ileride sözü dinlenmese bile hayatî meseleler ile ilgili görüşünü açıklama imkanını elde etmeyi istemiştir. (Hidayet Önderleri, s.84).
- Büyük Ortadoğu Projesi’nin Türkiye ayağı / 24.10.2024
- Mustafa Kemal ile beraber hareket dönemi-II / 10.12.2020
- Mustafa Kemal ile beraber hareket dönemi-I / 09.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-VI / 08.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-V / 07.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-IV / 04.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-III / 03.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-II / 02.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-I / 01.12.2020