İstanbul - Şanlıurfa el ele verirse, süper devlet oluruz!
İstanbul'da düzenlenen İSO ve ŞUTSO ortak meclis toplantısında konuşan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Ukrayna krizinin gıdada bağımsızlığın savunma sanayi kadar önemli olduğunu ortaya koyduğuna işaret ederek, "Hatta gıdanın belki de stratejik bağımsızlığın en önemli unsuru gördük" dedi. Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Başkanı İbrahim Halil Peltek ise "Bizim değerlerimiz sizin tecrübenizle birleşince süper devlet oluruz" dedi.
13.06.2022 18:47:00





RECEP BAHAR / İZLENİM HABER
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi üyeleri ile Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Meclisi üyeleri, karşılıklı işbirliği alanlarını istişare etmek ve değerlendirmek üzere İstanbul'da ortak meclis toplantısında bir araya geldi. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan'ın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Halil Peltek ile ŞUTSO Başkanı Ahmet Altun da katıldı. Toplantıda Şanlıurfa Kalkınma Ajansı tarafından kentin ekonomisi ve yatırım alanlarına yönelik bir sunum gerçekleştirildi. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Şanlıurfa'nın gelişmesine yönelik yaptığı katkılardan dolayı ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Halil Peltek'in önerisiyle ve Meclis üyelerinin oy birliğiyle Fahri ŞUTSO Başkanı seçildi.
İSO, Şanlıurfa'ya destek verecek
İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, yaptığı konuşmada, İSO ile Şanlıurfa arasında farklı bir gönül bağı olduğunu ve Urfalı sanayicileri ağırlamaktan mutluluk duyduklarını söyledi. İSO olarak Ekim 2019'da bölgeye yaptıkları ziyaret sonrası geliştirilen iş birliği adımlarına yönelik olarak bilgiler paylaşan Bahçıvan, şunları söyledi: "Yıllardır iki oda arasında güzel bir bağ var. Şanlıurfa, insanlık tarihinin en derin izlerine ev sahipliği yapan bir şehir olarak bu ilgiyi hak ediyor. Göbeklitepe'nin ardından 500 yıl daha eski bir yerleşim yeri olan Karahantepe de bulundu. Gezi sonrası öncelikle en önemli sektörlerimizden tekstil ve hazır giyim sanayi temsilcileriyle sektörün en önemli hammaddesi olan ve bölge için öneminin çok büyük olduğu pamuk için bir rapor hazırladık ve Ankara ile paylaştık. Şanlıurfa'da da sanayiye yük bırakmayan bir iş modelinin güzel örnekleri sergileniyor. Sembolik rakamlarla Urfa'da yeni yatırım adımları atıyoruz. Yine İSO olarak özellikle eğitim konusunda bölgeye katkı sunabileceğimizi görüyoruz. İSO olarak mesleki eğitimde başlattığımız proje meyvelerini veriyor. Şanlıurfa'nın genç nüfusu, eğitim alanındaki tecrübemizden faydalanabilir. Bu konuda ciddi birikime sahibiz. O bölgelerde geleceğini doğru planlayamadığımız çocukları sonradan başka hedeflere kaptırabiliyoruz. Şanlıurfa, bilhassa güneş gibi doğal enerji kaynakları açısından çok şanslı."
Toprakların her bölümü doğru kullanılmalı
Bahçıvan, Covid-19 pandemisi ve hemen ardından yaşanmakta olan Ukrayna savaşını işaret ederek şakası olmayan bir dönemden geçildiğinin altını çizdi. Gelişmelerin kaynakların doğru kullanımının önemini gözler önüne serdiğini belirten Bahçıvan, "Dünya yüksek enflasyonu yaşıyor. Kolay kolay da bitmeyecek görünüyor. Gıdadaki yeterlilik çok önemli... Bilgisayar olmadan 10-15 gün yaşanabilir ancak buğday olmadan yaşanmaz. Ülke olarak sahip olduğumuz tüm fırsatları 84 milyon nüfusumuz ve tüm insanlık adına kullanmalıyız. Ukrayna krizi de gösterdi ki, gıdada bağımsızlık, savunma sanayi kadar önemli. Hatta gıdanın belki de stratejik bağımsızlığın en önemli unsuru olduğunu gördük. Pandeminin tedarik zincirinde yol açtığı sorunlar nedeniyle Türkiye'nin stratejik önemi bir kez daha ortaya çıktı" dedi.
'İş birliğimizle süper devlet oluruz'
ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Halil Peltek de "İSO, tarımsal kalkınmada da bizi destekleyen, adeta ŞUTSO için çalışan bir kurum oldu. Bu konuda ne talep ettiysek, bizi kırmadan gerçekleştirdiler. İSO lobisi çok güçlü olan bir kurum ve aynı zamanda dünya ticaretinin de merkezinde olan bir kurum. Bizim değerlerimiz sizin tecrübenizle birleşince süper devlet oluruz. Doğru yatırımlarla dünya pazarına girebilmemiz için İSO'nun tecrübesine ihtiyacımız var" dedi.
GAP Projesi'nin de Türk mühendislerinin ve mimarlarının bir çalışması olduğunu belirten ŞUTSO Başkanı Peltek, "Bu değerli projenin en önemli temelleri tarım, eğitim, sulama ve turizm. Ancak yürütülen projede hala atılması gereken adımlar var. Geleceğe yönelik gıda ve su krizi kapıda… Şanlıurfa bu konuda ülkemiz için bir lokomotif görevi görebilir. Tarımda damlama sulamaya geçilmeli. İSO'nun değerli yardımıyla daha hızlı adımlar atılabilir" dedi.
Şanlıurfa'nın geleceği parlak
Ortak toplantıda Karacadağ Kalkınma Ajansı'ndan Yunus Çolak, Şanlıurfa'nın olanaklarına ilişkin sunum yaptı. Sunumda öne çıkan noktalar şöyle:
• Şanlıurfa'nın geçen yılki ihracatı 205 milyon dolar… 2022'nin ilk 4 ayında 86.6 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Ancak kentin ihracatının bir bölümü İstanbul ve Gaziantep'te görünüyor.
• 2012-2021 arasında 16.6 milyar TL'lik yatırım yapıldı, 68 bin 408 yeni istihdam oluşturuldu.
• Şanlıurfa 20.6 yaş ortalaması ile Türkiye'de en genç nüfusa sahip il konumunda. Arzu edilen istihdam alanları oluşmadığından genç işsizlik oranı yüksek.
• İlde 450 bin Suriyeli var ve bu açıdan İstanbul'un ardından ikinci sırada. Bunların 200 bini çalışıyor. Pandemide yüzde 23.4 olan işsizlik oranı yüzde 15'e geriledi.
• 669 gıda ürünleri üreten işyeri sayısı var. Giyim eşyaları üreten işyeri sayısı 118 ancak giyim 7 bin 650 istihdamla ilk sırada. Bu sektörü 3 bin 187 istihdamla tekstil ürünleri izliyor.
• Bitkisel üretim değeri 2021 sonu itibariyle 16.8 milyar lira. Önümüzdeki senelerde bunun 2-3 katına çıkması bekleniyor.
• Turizmde 2021'de 810 bin konaklama yapıldı. 2019'da 1 milyon 57 bin konaklama gerçekleştirilmişti. Bu sene 1.5 milyon konaklama bekleniyor. Yeni otel yatırımları gerekiyor!
• Şanlıurfa 2 milyon 143 bin kişilik nüfusuyla Türkiye'de 8. sırada bulunuyor.
• Türkiye'nin en uzun havalimanı pisti Şanlıurfa'da.
• Şanlıurfa, çevre illerle 10 milyon nüfusa, bölge ülkeleriyle 250 milyon insana erişim olanağı sunuyor.
• İl 2.4 milyon koyun ile Türkiye'de 3. sırada bulunuyor.
• Yıllık 3 bin saat güneşlenme süresi. Güneş enerjisi açısından potansiyel büyük... Tarımsal ve hayvansal atıkla biyogaz üretim projeleri devam ediyor.
• İlde 1.5 milyon lira üstündeki tüm yatırımlar teşvik kapsamında. Asgari ücretin işverene maliyeti 5 bin 789 yerine 4 bin 403 lira.
• Şanlıurfa Karaali bölgesinde 120 milyon dolar bedelli 1000 dönüm jeotermal kaynaklı sera yatırımı devam ediyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.