Kaşar peynirinde tatlı rekabet
Trakyalı ve Karslı kaşar üreticileri arasında 'lezzet rekabeti' yaşanıyor. Trakyalı peynir üreticileri "Karslılar peynir yapmayı bizden öğrendi" diyerek rekabeti kızıştırırken, Karslı üreticiler ise "kaşarın lezzetlisi yüksek rakımda beslenen hayvanın sütünden olur" diyerek peynirlerini övüyor. Piyasada Trakya kaşarı daha yüksek fiyata alıcı buluyor.
28.10.2022 11:33:00





YENİ MESAJ-AA/DETAY HABER
Anadolu'nun lezzetiyle öne çıkan peynirlerinden Trakya ve Kars kaşarları, üreticiler arasında tatlı rekabet yaşatıyor. Trakya'nın zengin bitki örtüsü, Kars'ın ise yüksek rakımının oluşturduğu iklimsel özellikler, her bir peynire farklı özellik katsa da üreticiler kendi yöresinin peynirinin daha lezzetli olduğunu savunuyor. Trakyalı peynir üreticileri "Karslılar peynir yapmayı bizden öğrendi" diyerek rekabeti kızıştırırken, Karslı üreticiler ise "kaşarın lezzetlisi yüksek rakımda beslenen hayvanın sütünden olur" diyerek peynirlerini övüyor.
Kars kaşarının adı, Trakya kaşarının tadı var
Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Soner Ilık, Kırklareli eski kaşarının lezzetini Istranca Dağları'nın eteklerinde zengin coğrafyada beslenen hayvanların sütünden aldığını söyledi. Ilık, şunları kaydetti: "Kars kaşarının sadece adı olduğunu söylüyorum. Kars kaşarının adı, Kırklareli eski kaşarının da tadı var. Bizim eski kaşarımızı yiyen mutlaka bu tattan bir daha vazgeçmiyor. Mutlaka Kars kaşarı da güzel, ben onu da yedim ama benim damak tadım Kırklareli (Trakya) eski kaşarımıza uygun çünkü bizim eski kaşarımız tamamen koyun sütünden üretiliyor. Kars'ın kaşar ustaları zamanında Kırklareli'nden özel olarak oraya gönderilmiş kişilerdir. Karslılar eski kaşarı Kırklarelili ustalardan öğrendi." Edirneli peynir ustası Cevdet Girgin (71) de Kars'a lezzeti Trakya'nın götürdüğüne işaret ederek, "Her yıl 60, 70 işçimiz Kars'a gidiyor. Köylerinde, merkezinde, mandıralarda kaşar peyniri yapıyorlar. Bizim köyün ustaları oraya gitmeseydi Kars kaşarı meşhur olmazdı. Oranın sütü de güzel ve doğal. Doğal olduğu zaman tadı da güzel oluyor. Mevsimlik işçilerimiz Kars'ta çalışmaya devam ediyor" dedi.
Kars kaşarı 2015'te tescillendi
Türkiye'de peynir üretiminde önemli yere sahip Kars'ta üretilen eski Kars kaşarı, tüketicilerden rağbet görüyor. İlkbahar mevsiminden itibaren hayvanlarını yaklaşık 1700-3000 rakımlı yaylalarda besleyen besiciler, ineklerinden lezzetli ve taze süt elde ediyor. Kafkas Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mithat Şahin, Kars kaşarının üretiminin Cumhuriyet'in ilk yıllarına dayandığını ifade etti. Peynir üreticisi Emrah Tikre, Kars'taki bitki örtüsünün peynire aroma kattığını ifade ederek, "Lezzetinden ötürü kaşar peynirine oldukça ilgi var, gelen turistler çok ilgi gösteriyor, yurt dışına kargo olup olmadığını soruyorlar. Burada peyniri tadan bir daha vazgeçemiyor, bazı turistler de gelir gelmez ilk Kars kaşarını soruyor" diye konuştu. Piyasada Kars kaşarının kilosu 130-200 TL arasında alıcı bulurken, fiyat Trakya kaşarında 300 liraya kadar çıkabiliyor. Kars kaşarı koyu sarı iken, Trakya kaşarı açık sarı renge sahip.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.