Kritik hat 19 Mayıs'ta açılacak
İBB Başkanı İmamoğlu, Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey Metrosu'nun birinci etabı olan Mecidiyeköy-Mahmutbey Hattı'ndaki ilk test sürüşünü gerçekleştirdi. İmamoğlu, İstanbulluların dört gözle beklediği hattın 19 mayıs'ta hizmete gireceğini söyledi





YENİ MESAJ / DETAY HABER
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey Metrosu'nun birinci etabı olan Mecidiyeköy-Mahmutbey Hattı'ndaki ilk test sürüşünü gerçekleştirdi. Sürücüsüz olarak tasarlanan M7 Test Treni'ne binen İmamoğlu, İBB üst yönetimi ve Fransa'nın İstanbul Başkonsolosu Bertrand Buchwalter ile birlikte Mecidiyeköy İstasyonu'ndan hattın kontrol merkezinin bulunduğu Tekstilkent İstasyonu'na yaklaşık 30 dakika süren bir yolculuk yaptı.
Kontrol merkezinde incelemelerde bulunan İmamoğlu, şunları söyledi: "19 Mayıs'ta inşallah Mecidiyeköy-Mahmutbey hattını devreye alacağız.
Ulaşım süresi 30 dakikaya inecek. Günde 1 milyon yolcu taşıyacak. Gerçekten çok yoğun bir yükü hafifletecek.
Eminönü-Alibeyköy hattı da eli kulağında. O da 2020'nin sonuna doğru hizmete girecek. 2024'te Ulaştırma Bakanlığı'nın da yaptığı hatlarla beraber 600 kilometrelik bir potansiyele ulaşması konusunda hızla bir koşuya geçiyoruZ. İstanbul'un batısı bu anlamda biraz mağdur.
Özellikle Mahmutbey sonrasındaki, Başakşehir'den geçen, Bahçeşehir-Esenyurt bölümüyle buluşan hattımız, aynı şekilde Beylikdüzü… Ki bu Beylikdüzü metrosu, yaklaşık 17 yıldır bekleyen bir metro çalışmasıydı. Beylikdüzü metrosunu da Sefaköy'e bağlanan bölümüyle, oranın da çalışması, projelendirilmesi ve finansmanıyla ilgili yoğun çalışmalarımız sürüyor."
Kanal İstanbul metro hatlarına engel
Kanal İstanbul'un metro projelerine engel olduğunu söyleyen İmamoğlu, "Yapılmış projelere dönük de çok değişiklik öngörüyor. Kanal İstanbul, sadece İSKİ'nin var olan işlerinin değişimiyle, yaklaşık 20 milyar liralık bir maliyete sahip.
Kanal İstanbul, İstanbullunun zihninde de 'yok' hükmündedir; cebimizdeki paraya göre de 'yok' hükmündedir, Türkiye'nin kuruşu, parası adına da 'yok' hükmündedir.
Bizim metro harlarımız adına da İstanbul'un böyle bir projeyle buluşması süreci, 'yok' hükmündedir" şeklinde konuştu.
Mecliste eşkıyalık yapılıyor
İmamoğlu, "İBB Meclisi'nde Beyoğlu Örnektepe'deki İBB binası ilçe belediyesine tahsis edildi. Bina, protokollerin iptali ile TÜRGEV'den geri alınmıştı.
Binanın durumu ne olacak, nasıl bir adım atacaksınız?" sorusuna da şöyle cevap verdi: "Bu resmen, meclisteki çoğunluk üzerinden eşkıya anlayışı. Kamu vicdanı değil, eşkıya anlayışı, eşkıya duruşu. Eşkıyanın ne anlama geldiğini biliyorsunuz; malı gasp etmek.
Örnektepe'de İBB olarak yurt yapıyoruz. Yurdumuzu İBB olarak hizmete açacağız. Bizden daha güvenilir, bizden daha iyi süreci yönetecek bir başka kurum yok. A, B, C, D vakıfları benim umurumda değil. Biz, İBB olarak, 2 bin-3 bin yatak kapasiteli yurtlarla çocuklarımıza, gençlerimize çağdaş öğrenci yurtları ile hizmet vereceğiz. Şimdi eşkıyalık yaparak, kendince Meclis'te karar alarak ne yapıyorlar? Süreci bypass edecekler. Neymiş efendim? Bu projeyi, Meclis üzerinden X belediyeye tahsis edecekler, o belediye üzerinden de istedikleri gibi hareket edecekler.
Hani kusura bakmasınlar ama 'pışık' derler ya çocuklar gözleri ile yaptıkları oyunda; aynı öyle der 16 milyon insan da. Kafalarına esti, 'Meclis'te karar alalım Saraçhane binasını da alıyoruz, veriyoruz Fatih Belediyesi'ne' demek anlamına gelir. Böyle bir yetki yok.
Kararı veto edeceğiz. Zabıtalarımızla gideceğiz, temizleyeceğiz, içine insanlarımız girecek. Birçok kamu alanında yapılmak istenen bu müdahaleleri geri püskürteceğiz. Çünkü onlar, bir avuç insanın isteklerini yerine getiriyor; biz, 16 milyon insanın isteklerini yerine getiriyoruz.