logo
25 NİSAN 2024

Kuş gribi Bursa'ya da sıçradı

08.01.2006 00:00:00
Ağrı'nın Doğubeyazıt ilçesinde başlayan ve 3 can alan kuş gribi vakası, Türkiye'de hızla yayılmaya başladı. Uzmanlar virüsün İran'dan geldiğini ve asıl büyük göçün Şubat'ta başlayacağını belirterek yetkilileri uyarırlarken, Bursa'nın Gürsu İlçesi'ne bağlı Karahıdır Köyü'ndeki tavukların ölüm nedeninin ''kuş gribi'' olduğu bildirildi.

Ciddi tehlike varDoğu Anadolu Bölgesi'nden başlayarak giderek yaygınlaşan ve 3 kişinin ölümüne neden olan "kuş gribi" hastalığı için önlemler artırılırken, hastalığın bir salgına dönüşüp dönüşmeyeceği tartışılıyor. Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın  yaptığı 'Tüm toplumu tehdit eden salgın beklemiyoruz' açıklamasına uzmanlar daha temkinli yaklaşıyor. İstanbul Tabip Odası, 'Salgın olmasa da ciddi bir enfeksiyon tehlikesi var' uyarısında bulundu

Bakan Akdağ'a kibar dille uyarı...İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy, İstanbul Veteriner Hekimler Odası Bilim Danışma Kurulu üyesi Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve İmmünoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim Badur ile birlikte, "kuş gribi" ile ilgili son gelişmelere ilişkin basın toplantısı düzenledi. Toplantıdaki konuşmasına Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın açıklamalarını TV'den izledikten sonra başlayan Prof. Dr. Gürsoy, Bakan Akdağ'ın "salgın beklemiyoruz" ifadesine atıfta bulunarak, "Bir bakanın 'salgın bekliyoruz' diye bir cümle kullanması, çok kolay bir şey değil. Salgın olmasa da ciddi bir enfeksiyon tehlikesiyle ülkemiz ve dünyamız yüz yüze, bunu görmek lazım" dedi.

İhmallerin olduğu bir gerçekGenel çerçevede bazı gecikme ve ihmallerin söz konusu olduğunu, ancak gerek Sağlık Bakanlığı, gerekse Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkililerinin durumun ciddiyetinin farkında olduklarını, önlem alma konusunda ellerinden gelenleri yapmaya çalıştıklarını vurgulayan Prof. Dr. Gürsoy, konuşmasına şöyle devam etti:"Bazı adımlara daha ihtiyaç var. Geçen salgın döneminde de konuyu bilen, konuya hakim bilim insanlarının; 'Artık Türkiye'de, madem ki bu göçmen kuşların geçiş yolları üzerinde bir ülkedir burası, kanatlı kümes hayvanlarının açıkta yetiştirilmesine son vermek lazım' görüşleri ortaya çıktı. 'Gerekirse bütün serbest yetiştirilen kümes hayvanlarının toplatılması ve yok edilmesi' önlemi önerilmişti ama bu yapılamadı. Bu öneri bugün de tekrarlanıyor. İkinci önemli ihmal ya da eksiklik de, av yasağı konusundaki sınırlı tedbir. Biraz gecikerek de olsa Doğu Anadolu'da av yasağı konmuş durumda. Bütün ülke boyutunda bir yasak yok. Bu iki önlem alınmadığı takdirde toplu bir karantina önlemi almak mümkün değil."      "VİRÜSÜN YAYILMASI SÖZ KONUSU"Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz da, göçmen kuşlarla Türkiye'ye gelen kuş gribi virüsünün bahçe tavuklarına sıçramış olmasının üzücü ve endişe verici olduğunu ifade ederek, virüsün 11 yörede saptandığını, son olarak Ankara'da 2 ördekte görüldüğünü söyledi. Prof. Dr. Yılmaz, şunları kaydetti: "Virüsün yayılması söz konusu. Buna mevsimsel bakmak lazım.Batıdaki olay ile doğudaki farklı. Doğudaki olay niye ciddi boyutlara doğru gidiyor? Çünkü virüs sıfır derecede 1 ay kalıyor. Virüsün birkaç ay kalma olasılığı var, çünkü sıfır derecenin de altında oralar.Ulusal hazırlık programları lazım, hem hayvanlardaki hastalığı, hem de insanlardakini kontrol etmek için. Bunun için erken uyarı sistemleri gerekiyor. Hastalık bir bölgede çıktığında, hemen yetkili mercilere müracaat edip öncelikle o bölgedeki kanatlıların toplu olarak yok edilmesi gerekli. Temasın engellenmesi gerekiyor."

GÖÇ SEZONU BAŞLIYOR, SIKI TEDBİRLER ALINMALIVan Yüzüncü Yıl Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özdemir Adızel ise, 'Göç sezonunu Şubat ayında başlıyor, o nedenle şimdiden çok sıkı tedbirler alınmalıdır' dedi. Yrd. Doç. Dr. Özdemir Adızel, bir süre önce Rusya ve İran'da tavuk vebası görüldüğünü buraya göç eden kuşların kaptığı virüsü bölgeye taşıdığını belirterek, asıl büyük tehlikenin Şubat ayı içinde yaşanabileceğini kaydetti. Yrd.Doç.Dr. Adızel, "Bundan sonra önemli olan bahar göçlerinin başladığı Şubat ayıdır. Bu aydan itibaren büyük kuş göçleri oluyor. Önümüzdeki en tehlikeli dönem Şubat ayanın ilk haftası ile Nisan ayına kadar olan zamandır. Bu zaman diliminde çok dikkatli ve tedbirli olmalıyız. Kuş gribi ile ilgili olarak yaz göçmenleri, transit göçmenler ve kış göçmenleri, diye sınıflandırdığımız kuşlar vardır. Bunlar hastalık etkeni olan virüsü bulaştırma ihtimalleri yüksektir ve bu bölgeye ulaştırmaları açısından önemlidir. Genelde göçler Kuzeyden Sibirya'dan, Doğu'dan ise İran'dandır. Ancak bu göçün genel merkezi Güney Afrika'dır" dedi.

KUŞ GRİBİ BURSA'YA DA SIÇRADIBursa'nın Gürsu İlçesi'ne bağlı Karahıdır Köyü'ndeki tavukların ölüm nedeninin ''kuş gribi'' olduğu bildirildi. Köy karantina altına alınırken, kanatlı hayvanların itlafına başlandı. A.A muhabirinin aldığı bilgiye göre, ilçeye bağlı Karahıdır Köyü'nde oturan İsmail Söylemez, tavuklarının aniden ölmesi üzerine durumu Tarım İl Müdürlüğü'ne bildirdi. İhbar üzerine olay yerine giden yetkililer, ölen tavuklardan alınan numuneleri İzmir'in Bornova İlçesi'nde bulunan Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Laboratuvarı'na gönderdi.Alınan örneklerde ''Avian İnfluenza'' çıkması üzerine köy, karantina altına alınarak, giriş ve çıkışlar yasaklandı.Tarım İl Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, önlem olarak köyde bulunan tüm kanatlı hayvanların itlaf işlemlerine başladı.Tarım İl Müdürlüğü Havan Sağlığı Şube Müdürü Serdar Kavasoğlu, köydeki tavukların kuş gribinden öldüklerinin kesin olarak belirlendiğini, tüm yetkililerin görev başında olduklarını söyledi.

Tedavi altındaki iki çocuk da virüs taşıyor... Dünya Sağlık Örgütü Sözcüsü Maria Cheng, Türkiye'de hastaneye kaldırılan 2 çocukta daha ölümcül H5N1 virüsünün saptandığını söyledi.Cheng, laboratuvar sonuçlarına göre, bu hafta 3 çocuğun öldüğü bölgede, şu anda hastanede bulunan 5 ve 8 yaşlarındaki iki çocukta daha ölümcül H5N1 virüsünün saptandığını kaydetti.Sözcü, AP'ye yaptığı açıklamada, Türkiye'de ölen 2 çocuktan alınan örneklerde H5N1 virüsünün saptandığını söylemişti. Ölen üçüncü çocuğun kan numuneleri üzerinde testlerin sürdüğü belirtildi.Cheng, virüsün 70'ten fazla kişinin öldüğü Doğu Asya'dan sonra Türkiye'de de ölümlere neden olmasının dikkate alınması gerektiğini, ancak küresel çapta insanları etkisi altına alabilecek salgın riskinin artmadığını söyledi.Sözcü, Türkiye'ye giden DSÖ uzman heyetinin, virüsün nasıl yayıldığını tespit çalışmaları için yarın doğu kentlerine ulaşmasını umduklarını kaydetti.

Kuş Gribi şüphesiyle İstanbul'a gelen hastaların sonuçları negatif çıktı İstanbul İl Sağlık Müdür Vekili Mehmet Bakar, ''kuş gribi'' şüphesiyle Yalova'dan Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne getirilen 7 kişinin tetkikleri neticesinde negatif sonuç elde edildiğini bildirdi.Bakar, İl Sağlık Müdürlüğü'nde düzenlediği basın toplantısında, Yalova'dan gece getirilerek Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne yatırılan 7 kişiden, aynı gece muayeneleri yapıldıktan sonra gerekli örneklerin alındığını ve İstanbul Tıp Fakültesi Viroloji Laboratuvarı'na gönderildiğini belirtti.Laboratuvarın bu konuda Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü ile birlikte referans laboratuvar olduğunu vurgulayan Bakar, ''Hastaların bugün yapılan tetkikleri sonucunda hepsinden negatif sonuç elde edilmiştir'' dedi.Bakar, hastaların şu anda genel sağlık durumlarının iyi olduğunu, üst solunum yolu enfeksiyonu bulgularının gerilemesi ve takip eden uzmanların görüşleri doğrultusunda bilahare taburcu işlemlerinin yapılacağını kaydetti.Mehmet Bakar ayrıca, dün gece Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvuran bir hastadan alınan örneklerin de negatif olduğunu bildirdi.İstanbul'da kuş gribine yönelik olarak gerekli önlemlerin alındığını ifade eden Bakar, ildeki 7 hastanenin bu konuya ilişkin görevlendirildiğini söyledi.

Şüpheli yerlerde itlaf çalışmaları başladı... Yurdun çeşitli yerlerinde kuş gribine karşı önlemler alınıyor. Muş'un merkeze bağlı Harman ve Kır köyleriyle Malazgirt İlçesi'nde, bazı kanatlı hayvanların ölümlerinin şüpheli görülmesi üzerine inceleme başlatıldı. Bölgeye giden ve kümeslerde incelemelerde bulunan Tarım İl Müdürlüğü ekipleri, itlaf edilmek üzere kanatlı hayvanları topladı. Telef olan hayvanlardan alınan numuneler de incelenmek üzere Fırat Üniversitesi'ne gönderildi.      KARSKars'ta, Sultan Mahallesi'nde kanatlı hayvanların yakılarak öldürüldükten sonra çöpe bidonuna atıldığı duyumunu alan Tarım İl Müdürlüğü ekipleri mahallede inceleme yaptı.Çöp bidonundaki yanan hayvanlardan örnekler alan ekipler, ayrıca mahalledeki kümesleri kontrol ederek, itlaf edilmek üzere kanatlı hayvanları topladı. Aynı bölgede telef olan bir köpek ve bir küçükbaş hayvan yavrusu da bulan yetkililer, bölgenin temizlenmesinin ardından çevrede dezenfekte çalışmaları yaptı.I?DIRIğdır'da 9 çocuk, kuş gribi şüphesiyle Iğdır Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'ne getirildi.Yapılan ilk incelemelerde bir bulguya rastlanmadığı bildirilen, çocukların 6'sının taburcu edildiği, 3'ününse gözlem altında tutulduğu belirtildi.Erzurum Tekman İlçesi'nde de bazı kanatlı hayvanların şüpheli ölümü üzerine, ilçede itlaf çalışmaları başlatıldı. -BEYŞEHİR- Konya'nın Beyşehir İlçesi'nde, bir kümeste 17 tavuğun ölmesi üzerine sağ kalan son tavuk İlçe Tarım Müdürlüğü ekiplerince incelenmek üzere alındı.A.A muhabirinin edindiği bilgiye göre, Beyşehir'e bağlı Tolca Köyü'nde yaşayan Asım Karakurt, aynı kümeste bir hafta içinde ölen 17 tavuğu, bir çuvalın içine koyarak bir kanala attı.Karakurt, ülke genelindeki kuş gribi vakaları üzerine tavuklarının ölümünü jandarmaya bildirdi. Jandarmayla birlikte ihbar üzerine köye gelen Tarım İlçe Müdürlüğü ekipleri, kümeste kalan ve ölmek üzere olan son tavuğu incelemek üzere aldı.Tarım İlçe Müdürlüğü ekipleri, içinde tavuk kalmayan kümes, evin çevresi ve ölen tavukların atıldığı söylenen kanalda dezenfeksiyon çalışması yaptı.Hüyük'ten çağrılan sağlık ekipleriyse tavukların sahibi Asım Karakurt ve eşini sağlık kontrolünden geçirdi.Yetkililer, Hüyük İlçesi'ne bağlı İlmen Beldesi'ndeyse Habibe Harmankaya'nın 3 tavuğunun öldüğünün tespit edildiği, her 2 vakadan alınan örneklerin, kuş gribi olup olmadığının anlaşılması için Konya'ya gönderildiğini kaydettiler.      MERSİNMersin Tarım İl Müdürü Mehmet Kara, il genelinde vatandaşlar tarafından yapılan tüm tavuk ölümü ihbarlarını değerlendirdiklerini söyledi.Kara, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, son günlerde ortaya çıkan kuş gribi vakalarından sonra vatandaşların ihbarlarını değerlendirdiklerini, alınan numuneleri Adana ve Bornova Araştırma Enstitüsü'ne gönderdiklerini ifade ederek, bugüne kadar ''kuş gribi'' vakasına rastlanmadığını kaydetti.Kara, vatandaşların panik yapmak yerine, yetkililerin açıkladığı önerileri dikkate almalarını da istedi.Mersin Veteriner Hekimler Odası Başkanı Orhan Özbaba da kuş gribinin önüne geçilebilmesi için entegre tesisleri dışında kanatlı hayvan beslenmesine izin verilmemesi gerektiğini belirtti.Hastalığın temas ve solunum yoluyla geçtiğini anımsatan Özbaba, ''Bu nedenle hastalık, entegre tesislerin dışında, her evin önünde üç-beş tavuk olan yerlerde insan sağlığını tehdit etmeyi sürdürecektir. Vatandaşlarımız, bir an evvel bu tür kanatlı hayvan besleme işinden vazgeçmelidir. Devlet de bu hastalığı, tazminatlı hastalıklar arasına alarak, itlaf sistemine geçmelidir. Aksi takdirde ileride daha büyük sıkıntılar yaşanabilir'' dedi.      KEŞANEdirne'nin Keşan İlçesi'nde, bir hindi sürüsünden ölen 14 hindinin dereye atılması üzerine, hasta bir hindi kuş gribi şüphesi üzerine İstanbul'daki Pendik Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü'ne gönderildi. Edirne Valisi Nusret Miroğlu, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, Keşan'da hindilerin telef olduğunun bildirilmesi üzerine, olay yerine uzmanların gönderildiğini söyledi.Hindi üreticisinin yılbaşında satmak üzere hindileri İstanbul'a götürdüğünü ve satamadıklarını getirirken yolda birkaç hindinin telef olduğunun kendisine iletildiğini anlatan Miroğlu, ''Uzmanlarımız olay yerinde incelemelerini sürdürüyor. Bu olayla ilgili ne yapılması gerekiyorsa yapılacak'' dedi.Keşan Mera Komisyonu Başkanı Adnan Karlıdağ da Ali Çakır'a ait hindi sürüsünden telef olan 14 hindinin Keşan Ovası'nın yanından geçen Cevizli Deresi yatağına atıldığını tespit ettiğini bildirdi.Keşan İlçe Tarım Müdürü Lütfü Açar ise hindi sürüsünden aldıkları hasta bir hindiyi kuş gribi tehlikesine karşı İstanbul'daki Pendik Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü'ne gönderdiklerini, diğer sürüdeki hayvanların gözetim altında tutulduğunu bildirdi.
İYİ Parti'de istifalar devam ediyor
Kongre öncesi üst düzey istifa
Şehirde göz gözü görmüyor
Çöl tozu İzmir'i teslim aldı
57. Alay Vefa Yürüyüşü düzenlendi
Her şey 109 yıl önceki gibi
31 Mart sonrası anketi
CHP yine birinci parti mi?
14 yaşındaki katil zanlısı tutuklandı
4 yaşındaki Sultan vahşice öldürüldü
Kınalı kuzular dedelerinin yolunda yürüdü
"Dedeciğim ben geldim"
Atatürk'ün Anzak annelerine yazdığı mektup okundu
Anzak Koyu'nda Şafak Ayini
Polisin alkollü sürücü ile imtihanı
44. seferde üflemeyi başardı
' Saray'la müzakere edilmez, mücadele edilir'
Zamanlaması manidar uyarı
Kameranın âlâsı üretildi
Ambargolar ASELSAN'ı kamçıladı
Vergi böyle toplanmaz
Eski Bakan Çelebi'den sert eleştiriler
'Tüm Almanya seçimdeki büyük başarınızı biliyor'
Steinmeier, Yavaş'a böyle dedi
Trabzonspor'un eski başkanı vefat etti
Evinde ölü bulundu
Bakan'ın sözlerine tepki gösterdi
'Tam bir Düyûn-ı Umûmiye sistemi'
İlk 3 ayda harcamaları yüzde 120 arttı
CHP: Tasarruf Saray'dan başlasın
İYİ Parti'de istifalar devam ediyor
Kongre öncesi üst düzey istifa
Şehirde göz gözü görmüyor
Çöl tozu İzmir'i teslim aldı
57. Alay Vefa Yürüyüşü düzenlendi
Her şey 109 yıl önceki gibi
31 Mart sonrası anketi
CHP yine birinci parti mi?
14 yaşındaki katil zanlısı tutuklandı
4 yaşındaki Sultan vahşice öldürüldü
Kınalı kuzular dedelerinin yolunda yürüdü
"Dedeciğim ben geldim"
Atatürk'ün Anzak annelerine yazdığı mektup okundu
Anzak Koyu'nda Şafak Ayini
Polisin alkollü sürücü ile imtihanı
44. seferde üflemeyi başardı
' Saray'la müzakere edilmez, mücadele edilir'
Zamanlaması manidar uyarı
Kameranın âlâsı üretildi
Ambargolar ASELSAN'ı kamçıladı
Vergi böyle toplanmaz
Eski Bakan Çelebi'den sert eleştiriler
'Tüm Almanya seçimdeki büyük başarınızı biliyor'
Steinmeier, Yavaş'a böyle dedi
Trabzonspor'un eski başkanı vefat etti
Evinde ölü bulundu
Bakan'ın sözlerine tepki gösterdi
'Tam bir Düyûn-ı Umûmiye sistemi'
İlk 3 ayda harcamaları yüzde 120 arttı
CHP: Tasarruf Saray'dan başlasın

Çorlu tren kazası duruşması başladı

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde 25 kişinin hayatını kaybettiği tren kazasının duruşması başladı.
25.04.2024 10:49:00
İhlas Haber Ajansı
Çorlu tren kazası duruşması başladı
Çorlu tren kazası duruşması başladı
Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde 2018'de 25 kişinin hayatını kaybettiği, 340 kişinin yaralandığı tren kazasına ilişkin davanın duruşması başladı.

Kazada hayatını kaybeden vatandaşların yakınları şehirde yürüyüş yaparak duruşmanın görüleceği Çorlu Halk Eğitim Merkezindeki mahkeme salonuna giriş yaptı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel'de duruşmayı takip ediyor.

Gar katliamı davasında mütalaa açıklandı

Yargıtay’ın bozma kararı sonrası tekrar görülen terör örgütü DEAŞ’ın Ankara Garı önünde 10 Ekim 2015’te düzenlediği ve 101 kişinin öldüğü saldırıyla ilgili 10’u tutuklu 26 sanığın yargılandığı davada esas hakkındaki mütalaa açıklandı.
25.04.2024 09:41:00
İhlas Haber Ajansı
Gar katliamı davasında mütalaa açıklandı
Gar katliamı davasında mütalaa açıklandı
Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya tutuklu sanıklar bulundukları cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılırken, taraf avukatları salonda hazır bulundu.

Avukatlar, kovuşturmanın genişletilmesini ve terör saldırısından önce ihmali bulunan kamu görevlileri hakkındaki belgelerin mahkemece değerlendirilmesini talep etti.

Beyanların ardından esas hakkındaki görüşünü açıklayan savcı, sanık Erman Ekici'nin "anayasal düzeni ihlal" suçundan 1, "101 kişiyi kasten öldürme" suçundan da 101 kez olmak üzere toplam 102 kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını talep etti.

Ekici'nin 379 kişiyi kasten öldürmeye teşebbüs suçundan da 6 bin 822 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep eden savcı, diğer sanıklar Abdülmubtalip Demir, Talha Güneş, Metin Akaltın, Yakub Şahin, Hakan Şahin, Halil İbrahim Alçay, Resul Demir, Hacı Ali Durmaz ve Hüseyin Tunç için de "kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis talebinde bulundu.

Söz alan sanık Ekici, savunmasını hazırlamak için süre talep etti.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların mevcut hallerinin devamına hükmederek, duruşmayı 26 Haziran'a erteledi.

7 ilde 23 DEAŞ şüphelisi yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 7 ilde DEAŞ terör örgütüne yönelik 'Bozdoğan-29' operasyonlarında 23 şüphelinin yakalandığını açıkladı.
25.04.2024 08:15:00
İhlas Haber Ajansı
7 ilde 23 DEAŞ şüphelisi yakalandı
7 ilde 23 DEAŞ şüphelisi yakalandı
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın paylaştığı bilgilere göre 7 ilde DEAŞ terör örgütüne yönelik 'Bozdoğan-29' operasyonları düzenlendi.

Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Başkanlığı ve Terörle Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde; İl Emniyet Müdürlüklerince Çanakkale, Hatay, Konya, Sakarya, Tekirdağ, Yalova ve Yozgat olmak üzere 7 ilde düzenlenen operasyonlar sonucu DEAŞ terör örgütü içerisinde faaliyet yürüten, Hatay'da 10, Yalova'da 5, Konya'da 1, Yozgat'ta 3, Çanakkale'de 1, Sakarya'da ise 2 şüpheli yakalandı.


Bakan Yerlikaya sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, 'Teröristlerin hiçbirine göz açtırmayacağız. Güvenlik güçlerimizin üstün gayretleriyle milletimizin huzuru, birlik ve beraberliği için son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar mücadelemize kararlılıkla devam edeceğiz' ifadelerini kullanırken 1 Haziran 2023 - 22 Nisan 2024 tarihleri arasında 10 aylık süre içinde DEAŞ terör örgütüne yönelik toplam bin 422 operasyon düzenlendiğini açıkladı.

Operasyonlarda 2 bin 991 şüpheli yakalanırken bunlardan 718'i tutuklandı. 566'sı hakkında ise adli kontrol kararı verildi.

Saçlarına kına yakılıp asker çorbası içen izciler, 57. Alay'ın 109 yıl önceki yolunda

Türkiye İzcilik Federasyonu tarafından düzenlenen 57. Alay Şehitlerini Anma Milli Bilinç Kampı kapsamında saçlarına kına yakılan ve asker çorbası içen 2 bin 500 izci, 57. Alay'ın 109 yıl önce yürüdüğü yolda atalarını andı.
25.04.2024 08:06:00 / Güncelleme: 25.04.2024 08:12:21
Anadolu Ajansı
Saçlarına kına yakılıp asker çorbası içen izciler, 57. Alay'ın 109 yıl önceki yolunda
Saçlarına kına yakılıp asker çorbası içen izciler, 57. Alay'ın 109 yıl önceki yolunda

Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda bulunan Eceabat ilçesi sınırlarındaki Kocadere Kamp Alanı'na 22 Nisan'da gelen izciler burada, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Kızılay ve Kuveyt Türk destekleriyle kurdukları çadırlarda kaldı.

Gençlere kampta Çanakkale Savaşları ve 57. Alay'ın kahramanlıklarıyla ilgili tarihi bilgiler verildi.

Türkiye'nin 60 ilinden gelen 2 bin 500 izci ve izci lideri, 57. Alay'ın karargah olarak kullandığı alanda sabah ezanıyla birlikte uyanıp yürüyüş hazırlıklarına başladı.

Asker çorbası ve hamur kızartmalarını alıp kahvaltı yapan gençlerin saçlarına burada kına yakıldı.

Mehter eşliğinde Türk bayraklarıyla yola çıkan izciler ardından Conkbayırı'na ulaşıp yürüyüşü tamamlayacak.

Rota kapsamında 57. Alayın 109 yıl önce ilerlediği yollarda savaşın yaşandığı cephelerde ziyaret edilecek.

 "Dedeciğim ben geldim" diyerek yola çıkıyoruz"

Türkiye İzcilik Federasyonu Başkanı Hasan Dinçer Subaşı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kampın bu yıl 21. kez düzenlendiğin söyledi.

Yürüyüşe 2 bin 500 izcinin katıldığını anlatan Subaşı, "57. Alay'ın ihtiyat birliği olarak karargah kurduğu noktada ve aynı bu şekilde 109 yıl önce yürüyüşe başladığı noktadayız. Sabah namazı saati silah sesleri ve ezan sesleri içinde izcilerimiz çadırlarından kalkıyorlar. Asker çorbası içip hamur kızartması yiyerek dedelerinin yürüdüğü yolda aynı şekilde Conkbayırı'na yürüyorlar. Büyük bir gururla 57. Alay topraklarında 57. Alay'ın izinde 'dedeciğim ben geldim' diyerek yola çıkıyoruz." ifadesini kullandı.

Subaşı, 57. Alay Milli Bilinç Kampı'na 60 ilden katılım sağlandığını aktararak "Yola çıkmadan önce sadece asker çorbası ve hamur kızartması yeme faaliyeti yapmıyoruz. Tüm izcilerimizin saçları aynı Kınalı Hasan gibi yola çıkmadan önce kınalanıyor, ellerinde Türk bayraklarıyla mehter eşliğinde yürüyüşümüzü gerçekleştiriyoruz." diye konuştu.

Yürüyüşe İstanbul'dan katılan Ahsen Bera Ünal da kampta yer aldığı için çok mutlu olduğunu söyledi.

Manisa'dan gelen Sinem Tüm ise önemli bir atmosferi teneffüs ettiklerini dile getirdi.

Yağmur Kayatepe de kahraman 57. Alay'da görevli askerlerin yürüdüğü yoldan yürüyebilme fırsatı bulduğu için gururlu olduğunu kaydetti. 

logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.