Londra Borsasında yabancıların payı yüzde 56!
Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, İngiltere’nin giderek zayıflayan ekonomisinin seçmeni sola yönelttiğine işaret ederek, "Londra Borsasında hisselerin yüzde 56'sı yabancıların elinde. ABD şirketleri yılda İngiltere'ye 700 milyar dolarlık satış yapıyor. 1.5 milyon işçi Amerikan şirketlerinde çalışıyor" dedi.
08.07.2024 22:59:00
AHMET TURAN YİĞİT
AHMET TURAN YİĞİT





İngiltere, Galler, Kuzey İrlanda ve İskoçya'dan oluşan Birleşik Krallık'ta 4 Temmuzda gerçekleştirilen genel seçimlerde İşçi Partisi 650 sandalyeden 411'ini kazanarak büyük bir zafer elde etti. Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi İktisatçı Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, Birleşik Krallık'ta gerçekleştirilen son genel seçimler ile ilgili ekonomi eksenli değerlendirmelerde bulundu. İşçi Partisi ve Muhafazakârların toplamda oyların yaklaşık yüzde 60'ını aldığı seçim sonucu ile ilgili Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, "Bu, tarihin en düşük oranı... Liberal Demokratlar, Reform Partisi, Yeşiller başta gelmek üzere tüm küçük partiler güçlendiler" diyerek sonuçları doğuran ekonomik sebepleri sıraladı.
Servet dağılımı adaletsiz
Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, ekonomik anlamda İngiltere'nin uzun yıllardır süren sorunları sıralayaraki şunları söyledi: "İngiltere, piyasa ölçütleriyle dünyanın 6., satın alma gücü paritesiyle 9. büyük ekonomisi ama sürekli zayıflıyor. Londra Borsasında hisselerin yüzde 56'sı yabancıların elinde. ABD şirketleri yılda İngiltere'ye 700 milyar dolarlık satış yapıyor. 1.5 milyon işçi Amerikan şirketlerinde çalışıyor. Orta Doğu şeyhleri, Rus oligarkları, Hintli girişimciler, Amerikalı teknoloji zenginleri Londra'yı mekan tutuyor. Bu İngiliz vatandaşları açısından konut fiyatlarını, dolayısıyla kiraları artırıyor. Genç kuşakların ev sahibi olma hayalleri sönüyor. Nüfus artışı da göz önüne alınınca tüketicilerin satın alma güçleri 2007 krizinden beri yerinde sayıyor. Gelişmiş ülkeler içerisinde İngiltere, gelir ve servet dağılımının ABD'nin ardından en bozuk olduğu ülke. En zengin yüzde 20, gelirin yüzde 35'ini alıyor. Bu kesim servetin yüzde 63'üne sahipken, en yoksul yüzde 20 için bu oranlar yüzde 8 ve yüzde 0.5. Ayrıca, İngiltere, bölgesel gelişmişlik farklarının en yüksek olduğu ülkelerden biri: Kuzeydoğu İngiltere'de yaşam standardı Londra'nın yarısından az."
Çocukların yüzde 30'u yoksulluk içinde
İngiltere'de çocuk yoksulluğunun da yüksek olduğunun vurgusunu yapan Prof. Dr. Kozanoğlu, "Çocuk yoksulluğu da çok yüksek. Birleşik Krallık'taki çocukların yüzde 30'u, yani 4.2 milyonu yoksulluk içerisinde. Yeterli beslenemeyen, gıda güvenliğini sağlayamayan 3.7 milyon aile var. İngiltere'nin övünç kaynağı Ulusal Sağlık Sistemi de gerileme içinde. Katkı payları ve uzun bekleme listeleri yurttaşların belini büküyor. Tüm bu nedenlerle seçmenlerin yüzde 75'i, politikacılarla ilgili olumsuz görüş içerisinde. Sorunların çözüleceğine inançlarını kaybetmiş durumda" şeklinde konuştu.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.