‘Rızkımı zayi olmaktan koru’
İmam Zeyn’ul-Abidin (a.s), bir duasında şöyle buyurmuştur: “Allah’ım, israf etmeme engel ol; rızkımı zayi olmaktan koru; malımı bereketlendirerek çoğalt ve ondan infak ettiklerim hususunda iyilik etmenin yolunu göster bana”
07.12.2019 20:00:00





Kur'an'da şöyle buyurulur:
"Allah'ın haram kıldığı cana haksız yere kıymayın. Haksız yere öldürülenin velisine bir yetki tanımışızdır. Artık o da öldürmekte aşırı gitmesin. Zira kendisi ne de olsa yardım görmüştür." (İsra, 33).
"... And olsun ki, onlara belgelerle peygamberlerimiz geldi, sonra buna rağmen, onların çoğu yeryüzünde taşkınlık edenler oldu." (Maide, 32).
"Ey Âdemoğulları! Her mescide güzel elbiselerinizi giyinerek gidin; yiyin için fakat israf etmeyin çünkü Allah müsrifleri sevmez." (A'raf, 31).
"De ki: Ey kendilerine kötülük edip aşırı giden kullarım! Allah'ın rahmetinden umudunuzu kesmeyin. Doğrusu Allah günahların hepsini bağışlar. Çünkü O, bağışlayandır, merhametlidir." (Zumer, 53).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Zavallı israfkâr! Kendi nefsini ıslahtan ve işini telafi etmekten ne kadar da uzaktır." (Gurer'ul-Hikem, 10092).
İmam Zeyn'ul-Abidin (a.s), bir duasında şöyle buyurmuştur: "Allah'ım, israf etmeme engel ol; rızkımı zayi olmaktan koru; malımı bereketlendirerek çoğalt ve ondan infak ettiklerim hususunda iyilik etmenin yolunu göster bana." (Sahifet'us-Seccadiye, 86, 20. Dua).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Her kimin bir malı varsa onu zayi etmekten sakınsın. Zira onu gereksiz yerde harcamak israf ve savurganlıktır. Bu iş insanlar arasında sahibinin adını yüce kılar ama Allah nezdinde küçük düşürür." (Bihar, 78/97/2).
İmam Ali (a.s), Ziyad'a yazdığı bir mektubunda şöyle buyurmuştur: "İktisatlı davranarak israfı terk et! Bugünden yarını düşün, zaruri ihtiyacına yetecek kadar malı elinde tut. Arta kalan malları da ihtiyacın olacağı gün (kıyamet) için, azık kıl." (Nehc'ul-Belağa, 21. Mektup).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "İsraf yok oluşun, iktisatlı olmak ise servetin çoğalmasının sebebidir." (Bihar, 72/192/9).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Güzel idareyle birlikte olan yeterli rızık, israfla birlikte olan çok servetten daha iyidir." (a.g.e., 77/216/1).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "En çirkin bağış israftır." (Gurer'ul-Hikem, 2857).
İmam Ali (a.s), münafıkların sıfatı hakkında şöyle buyurmuştur: "Kınadıklarında perdeyi yırtarlar ve hükmettiklerinde israfa/aşırılığa kaçarlar." (Nehc'ul-Belağa, 194. Hutbe). (Muhammed Muhammedî Reyşehrî, Mizanu'l-Hikmet).
OKAN EGESEL
'AŞAĞIDAKİ VİDEOLAR İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR'
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.