Rusya, kadınların şiddete maruz kaldığı ülkelerin başında geliyor. Ülkede her 5 kadından biri eşinden şiddet görüyor. Yaralanma yoksa dava açılmıyor.
Kadın hakları aktivisti Marina Pisklakova-Parker, Rusya'daki kadınlara uygulanan şiddetin önüne geçebilmek için yıllardır var gücüyle çalışıyor. Rusya'daki yasalarda kadını korumaya yönelik çok fazla eksiklik olduğunu söyleyen Parker, "Yasal düzenlemelerde evdeki şiddet, ev içi suç olarak adlandırılıyor. İşte fark bu. Yasalarda bunun yer alması için kesinlikle hukuki tanımlamalara ihtiyacımız var" diyor.
Yaralanma yoksa dava açılamıyorParker, Bilimler Akademisi'ndeki direktörlerle anlaşarak, 1993 yılında, dayak yiyen Rus kadınlar için bir telefon hattı kurmuş. Bir yıl boyunca tek başına onlarca, yüzlerce şiddet kurbanı kadınla telefonda konuşarak onlara tavsiyelerde bulunmuş. Uluslararası Af Örgütü'nün bu konudaki verileri ise çarpıcı. Örgüte göre, Rusya'da her beş kadından biri eşinden şiddet görüyor. Bu, Avrupa ortalamasının iki katı.
Ülke genelinde kampanyalarKadınların gördüğü şiddeti kanıtlaması gerekiyor. Tabii bunun yanı sıra mahkemeye başvurduğu takdirde ise hayatı riske girebiliyor. Hükümet, şiddet gören kadınlar için koruma evleri açtı ancak bütün ülkede sadece 20 adet bu sığınma evlerinden bulunuyor. 1990'lı yıllarda kadın hakları için hükümet seviyesinde geliştirilen özel mekanizmalar da çoktan geçerliliğini yitirdi.