Türkiye'de kişi başına yıllık süt ve süt ürünleri tüketimi 145-150 litre iken, bu oran AB ülkelerinde ortalama 250 litre civarında. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, DYP Hatay Milletvekili Mehmet Eraslan'ın soru önergesine verdiği yanıtta, 2006 yılında süt hayvancılığıyla ilgili olarak, yem bitkileri desteği, gebe düve desteği, suni tohumlamadan doğan buzağı desteği, süt teşviki, süt hijyeni kalitesinin artırılması desteği, hastalıktan ari işletme desteği, düşük faizli tarımsal krediler ve kooperatif desteklerinin verileceğini kaydetti. Böylelikle süt maliyetinin yüzde 30'unun devlet destekleriyle karşılandığına işaret eden Eker, "Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre süt üretimimiz (sığır, manda, koyun ve keçi), 2002 yılında 8,4 milyon ton, 2003 yılında 10,61 milyon ton ve 2004 yılında ise 10,67 milyon ton olarak gerçekleşmiştir" dedi. Toplam süt üretiminin her yıl artış gösterdiğini, süt hayvancılığıişletmelerinin kurulmasına yönelik yatırım taleplerinin de her geçen gün arttığını belirten Eker, şöyle devam etti: "Türkiye'de kişi başına süt ve süt ürünleri toplam tüketim miktarı, ortalama 145-150 Lt/yıl civarındadır. AB üyesi ülkelerde kişibaşına süt ve süt ürünleri toplam tüketim miktarı ortalama 250 Lt/yıl civarındadır."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.