logo
14 EYLÜL 2025


Suudi Arabistan'dan takdir edilecek Hac hizmetleri

30.07.2008 00:00:00


Hac ibadeti, İslam'ın 5 şartından birisidir. Hac, diğer ibadetlerden farklı olarak, hem beden ile, hem mal ile yapılan bir ibadettir. Allah'ın emrini yerine getirmek üzere her sene milyonlarca hacı adayı Hicaz topraklarına gelir, farizaları gerçekleştirerek "Hacı" olmakla şereflenir. Peygamber Efendimiz (sav) bir hadis-i şeriflerinde "Yarabbi, Haccı bana kolay kıl ve onu benden kabul eyle"  buyurmaktadır. Hac çile ve meşakkati bol bir ibadettir. Hac eden genç-yaşlı, kadın-erkek, bazen de özürlü dünyanın dört bir tarafından gelen ve değişik lisanlar kullanan müminlerin de, kendilerine göre sorunları ve beklentileri olabilmektedir. O halde, hac ibadeti boyunca, hac yapılırken müminlerin işini kolaylaştırmak büyük bir ibadettir. Evet, müminler kendi aralarında birbirlerine ikramda bulunuyorlar. Ancak Hac mevsimi boyunca ev sahipliği yapan Suudi Arabistan Devleti de üzerine düşeni en güzel şekilde yerine getirmektedir.  Bu büyük organizasyon boyunca müminlerin ibadetini kolaylaştırmak için Mekke-Arafat; Arafat-Müzdelife; Mekke-Medine hattında klimalı arabalarla ulaşımın temininde, karşılamada, barınacak mekân temininde, sağlık hizmetlerinde, emniyetin teminindeki hizmetleri takdire şayandır.

Şunu belirtmeden geçmemek gerekir; Suudi Arabistan Devleti, her sene hac mevsiminde yaşananları değerlendirerek, bir sonraki yıl idrak edilecek hac ibadeti için hangi tedbirleri alması gerekiyorsa onu almaktadır. Hatta alınması gereken tedbirler, neye mal olursa olsun, gereken özverili davranışı da ortaya koymaktadır. Hicaza hacı gönderen ülkelerle uyumlu bir ilişki kurulmaktadır. Böylece gelen hacılar, yabancılık çekmeden, yine kendi milletinden olan insanlarla birlikte hareket edebilmektedir. Nitekim Türk hacıların kaldığı semtler bellidir. Türk hacıların, Arafat bölgesinde kaldığı yer de bellidir. Türk hacılarla ilgilenen "mektep" tabir edilen irtibat bürolarında, Türkçe bilen rehberler, ziyaretçilerin işini kolaylaştırmak için büyük bir özveri ile çalışmaktadırlar.

Hacılar, genellikle Suudi Arabistan'da Cidde havaalanına inerler. Cidde hava limanı, dünyanın en büyük havaalanlarından birisidir. Adeta bir şehir karakteri de taşıyan bu alanda, ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. İklimin sıcaklığı göz önüne alınarak yapılan tabi bir hava sirkülasyonu da sağlayan çadırların olduğu alanlarda hacılar olabildiğince rahatlar. Mobil telefon kartları, paranızın mahalli paraya çevrilmesi, hava limanında kolayca temin edilebilmektedir.

Gerek otel hizmetleri, gerek diğer ziyaret ve konaklama hizmetleri, hem ucuz, hem de rahattır. Temizlik ve hijyene ayrıca ihtimam gösterilmektedir. Milyonlarca hacının ziyaret ettiği Hicaz topraklarında her tarafı temiz ve pırıl pırıl görürsünüz. Aksi olsaydı, özellikle ortaya çıkacak bulaşıcı hastalıklar, ciddi mağduriyetlere yol açardı. Çevre temizliği, hac döneminde takviye edilen temizlik ekibiyle büyük bir titizlik içerisinde gerçekleştirilmektedir. Hacıların konakladıkları evler, kontrolden geçirilmekte; gerekli ve yeterli vasıflara sahip evlere ruhsat verilmektedir. Aksi halde o evde hacıların kalmasına izin verilmemektedir. Bu tedbirle barınma koşulları iyiden iyiye seviye kazanmıştır.

Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı tam 10 bin görevli ile sağlık hizmetlerini büyük bir liyakatle yerine getirmektedir. Mekke'de bin 700 kişilik hastane, Arafat'ta 3 hastane, Mina'da 4 ve Medine'de de 8 hastane ile hizmet vermektedir. Bulaşıcı hastalıklara karşı Arafat ovasında sürekli ilaçlama çalışması yapılmaktadır. Arafat'ta kalınan sayılı saatler için; yine Mina'da kalınan sınırlı saatler için kurulan 10'u aşkın hastane, insana ve Hac ibadetine verilen kıymetin takdir edilecek bir göstergesidir. Bütün bu saydığımız tedbirlerle, dünyanın dört bir yanından haccetmek için gelen hacı adayları, sağlıklı koşullarda vazifelerini yerine getirmekte ve yurtlarına huzur içerisinde dönmektedirler. Büyük bir titizlik içinde bu hizmeti sunan yetkililere şükranlarımızı sunarız.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
 
Prof. Dr. Haydar Baş / diğer yazıları
Fenerbahçe'den kritik galibiyet
Trabzonspor'u tek golle geçti
'CHP, kolay lokma değildir'
Özel Ankara mitinginde konuştu
Küstah sözlere tepki
'Açıklamaları reddediyoruz'
'Son uyarım olsun'
'Konuşmak zorunda kalırım'
Gazze'de değişen bir şey yok!
İsrail de öldürüyor açlık da...
İsrail'e karşı ittifak çağrısı
Çağrı Irak'tan geldi
İmamoğlu'na şimdi de hakaret davası
Hapis ve siyasi yasak isteniyor
Rubio ve Netanyahu Batı Şeria'nın ilhakını görüşecek
Rubio bugün İsrail'e gidiyor
Kartal uçmaya başladı
Galibiyet golü uzatmalarda geldi
Kritik 3 puan
Galatasaray zorlanarak kazandı
BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş:
"Bütünleşik muhalefet bugün gösterilmeli"
Grev hakkı yine hükümete takıldı
Erdoğan 'milli güvenlik' gerekçesiyle grev kararını askıya aldı
30 Temmuz'da da büyük deprem olmuştu
Kamçatka bu kez 7.4'lük depremle sarsıldı
Başkan Hasan Mutlu göz altına alındı
Bu kez operasyon Bayrampaşa Belediyesi'ne
Üstelik bunu söyleyen bir Yahudi gazeteci
Dünya İsrail'den nefret ediyor
Fenerbahçe'den kritik galibiyet
Trabzonspor'u tek golle geçti
'CHP, kolay lokma değildir'
Özel Ankara mitinginde konuştu
Küstah sözlere tepki
'Açıklamaları reddediyoruz'
'Son uyarım olsun'
'Konuşmak zorunda kalırım'
Gazze'de değişen bir şey yok!
İsrail de öldürüyor açlık da...
İsrail'e karşı ittifak çağrısı
Çağrı Irak'tan geldi
İmamoğlu'na şimdi de hakaret davası
Hapis ve siyasi yasak isteniyor
Rubio ve Netanyahu Batı Şeria'nın ilhakını görüşecek
Rubio bugün İsrail'e gidiyor
Kartal uçmaya başladı
Galibiyet golü uzatmalarda geldi
Kritik 3 puan
Galatasaray zorlanarak kazandı
BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş:
"Bütünleşik muhalefet bugün gösterilmeli"
Grev hakkı yine hükümete takıldı
Erdoğan 'milli güvenlik' gerekçesiyle grev kararını askıya aldı
30 Temmuz'da da büyük deprem olmuştu
Kamçatka bu kez 7.4'lük depremle sarsıldı
Başkan Hasan Mutlu göz altına alındı
Bu kez operasyon Bayrampaşa Belediyesi'ne
Üstelik bunu söyleyen bir Yahudi gazeteci
Dünya İsrail'den nefret ediyor
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.