Tahliye edildi, itiraz geldi, yeniden tutuklandı
10 kişinin öldüğü okul saldırısının ardından anne hakkında verilen tahliye kararı kısa sürede değişti. Önce tahliye, ardından itiraz ve yeniden tutuklama
Haber Merkezi





Şimdi kamuoyunun aklındaki soru aynı: Yargı kararları hukuki ölçütlerle mi, yoksa oluşan toplumsal baskının gölgesinde mi şekilleniyor?
Kahramanmaraş'taki Ayser Çalık Ortaokulu'nda 15 Nisan 2026'da meydana gelen silahlı saldırıda 1 öğretmen ve 9 öğrenci hayatını kaybetti, 15 öğrenci yaralandı. Saldırıyı gerçekleştiren İsa Aras Mersinli de olay sırasında yaşamını yitirdi.
Saldırının ardından anne Peyman Pınar Mersinli ile baba Uğur Mersinli hakkında dava açıldı. İlk duruşmada savcılık sanıkların tutukluluğunun devamını istedi. Ancak mahkeme, baba Uğur Mersinli'nin tutukluluğunun devamına, anne Peyman Pınar Mersinli'nin ise tahliyesine karar verdi. Duruşma 4 Aralık'a ertelendi.
Beraat değil, tahliye
Kamuoyunda "beraat etti" şeklinde algılanabilecek bu kararın hukuken farklı bir anlamı bulunuyor.
Anne hakkında dava sona ermedi. Mahkeme suçsuzluğuna ilişkin kesin hüküm vermedi. Sadece tutukluluğunun devamı için yeterli gerekçe bulunmadığı değerlendirmesiyle tahliye kararı verdi.
Ancak bu kararın ardından yapılan itiraz sonucunda yeniden yakalama kararı çıkarıldı. Mersinli Osmaniye'de gözaltına alındı ve yeniden tutuklandı.
ADALETİN İHTİYACI: TUTARLILIK VE ŞEFFAFLIK
Okul saldırısında hayatını kaybeden çocukların ve öğretmenin ailelerinin adalet talebi son derece anlaşılır.
Ancak yargının görevi toplumu memnun etmek değil, hukuku uygulamaktır. Bu nedenle asıl mesele annenin tahliye edilmesi ya da yeniden tutuklanmasından daha büyük:
Türkiye'de vatandaş, bir mahkeme kararının yarın değişmeyeceğinden değil; değiştiğinde neden değiştiğini açıkça öğrenebileceğinden emin olmalıdır.
Adalet duygusunu güçlendirecek olan şey daha ağır cezalar değil, aynı delile aynı hukuki ölçünün uygulanması ve her kararın açık, anlaşılır ve denetlenebilir gerekçelere dayanmasıdır.













































































